aanmeld knop
dot

Hoe lang moet je zijn om fotomodel te kunnen worden?

doutzenkroes.jpg
Hoewel steeds meer mensen de overdreven eisen die aan fotomodellen gesteld worden moe beginnen te worden, is een extreem slank figuur en een fotogeniek gezicht nog steeds niet genoeg om fashion model te worden. Hoe lang moet je nou eigenlijk zijn om fotomodel te kunnen worden? En wat zijn de andere eisen?

Er zijn veel verschillende type fotomodellen. Lang niet elk type hoeft extreem lang en dun of knap te zijn. Alleen de Fashion modellen moeten (momenteel) erg lang zijn, erg dun, en fotogeniek. Hoewel je er over kunt twisten wat schoonheid is, is het in de Fashion modellenwereld als het erop aankomt veel belangrijker dat je extreem mager en erg lang bent, dan dat je mooi bent. Het is wel belangrijk dat je fotogeniek bent. Fotogeniek zijn is wat anders dan mooi zijn. Menig Fashionmodel ziet er in het dagelijks leven saai en soms zelfs onaantrekkelijk uit, of soms helaas zelfs eng vanwege extreme ondervoeding, terwijl ze op de foto erg mooi kunnen staan. Waar ligt dat nou aan? Goede visagie en een goede fotograaf weten uit elk model het mooiste te halen. Extreem mooie vrouwen zoals Doutzen Kroes, die ook nog een een erg mooi figuur hebben, zijn sterk in de minderheid, zelfs in de modellenwereld. We onderscheiden verschillende tuypen modellen:

 • Fashionmodel
 • Commercieel fotomodel
 • Plus Size Model
 • Lingeriemodel
 • Handmodel
 • Special

Fashion model worden?

Als men aan het beroep fotomodel denkt en daarbij zegt dat je jammer genoeg zo lang moet zijn, dan bedoelt men eigenlijk het beroep Fashionmodel. Fashionmodellen worden in de modellenwereld misschien overgewaardeerd, aangezien ze de laatste mode van wereldberoemde ontwerpers op de catwalk van wereldberoemde mode evenementen presenteren. Zij worden het best betaald en een goed Fashion Model brengt ook heel veel geld in het laatje voor bureaus en designers. Een Fashion Model heeft echter geen gemakkelijk leventje waarin zij (of soms ook hij) alleen maar excentrieke modegrillen van modeontwerpers hoeft te showen. De Fashionmodellen die aan de top staan hebben een erg druk en ook zwaar schema. Bovendien is er de voortdurende druk van het slank moeten zijn en niet te falen, jong te lijken, je lichaam in vorm houden, er fris en strak uitzien. Een Fashionmodel wat op jonge leeftijd begint (bijvoorbeeld 15 jaar) heeft 10 a 15 jaar om de top te bereiken, daarna worden ze vervangen voor jongere modellen. Op zich geen drama want dit is een veel te zwaar vak om je hele leven lang te doen, bovendien heb je (als het goed is gegaan) al zoveel verdiend in die periode, dat je de rest van je leven kunt rentenieren. Ex Catwalk modellen willen echter nog wel iets leuks blijven doen met hun tijd, en kiezen bijvoorbeeld voor een beroep achter de camera in plaats van ervoor. Beroemde Fashion Modellen vinden hun weg naar groter publiek, zoals Tyra Banks bijvoorbeeld, die vroeger topmodel was, maar die nu zowel fotografe is als presentatrice. Doutzen Kroes die een van de beroemdste topmodellen ter wereld is, heeft ook acteertalent. Zij speelde in de speelfilm Nova Zembla de rol van Catharina Plancius. 

 

Eisen voor Fashion Modellen:

Minimaal 1.74 - 1.86 lengte (het liefst langer dan 1.74) Hoewel je de laatste tijd wel vaker een daling ziet in de eis voor deze lengte. Ook voor Aziatische meisjes zijn de eisen qua lengte minder streng aangezien er bijna geen lange Aziatische meisjes bestaan.

 • Maat 34 (hooguit 36) - steeds vaker wordt deze maat als gevolg van een natuurlijke lichaamsbouw gewenst, niet door ondervoeding. Bij ondervoeding wordt een model namelijk eng bottig om te zien.
 • Fotogeniek
 • Mooie huid
 • Gezond
 • Bij voorkeur mooi haar en volle lippen
 • Bij voorkeur een mooie neus. Dit kan ook een karakteristieke mooie neus zijn, zoals juist groot of klein of breed of krom.

Natuurlijk komt er nog wel meer bij kijken als je Fashion model wilt worden, eisen voor de runway/catwalk zijn nogal extreem. Voor jou 1000 anderen, vandaar dat het heel moeilijk is om er tussen te komen. Als je aan de top komt moet je ook veel reizen en tegen een leven kunnen waarbij er veel druk op je wordt uitgeoefend en je je heel vaak moet aanpassen aan situaties. Het verdient wel uitzonderlijk goed. Jarenlang werden Fashion modellen echter als afschrikwekkende uitgehongerde karkassen de catwalk op gestuurd, en verschillende Fashion modellen zijn helaas zelfs op jonge leeftijd overleden aan uithongering door een eetstoornis (anorexia = nauwelijks nog eten) of (boulimia = veel eten en het eten steeds weer uitbraken). Een afschuwelijk gevolg van een simpel verschijnsel als 'mode,' en daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten. Steeds vaker probeert men in de Fashion wereld welliswaar de nadruk op een gezond lichaam te leggen, maar de kledingontwerpers maken nog steeds zulke extreem kleine maatjes voor de catwalk dat de modellen alsnog gedwongen worden om ongeveer maatje 34 te hebben. Ik verwacht wel (maar hoop in elk geval) dat maat 36 binnen enkele jaren de meest wenselijke maat zal zijn. Er sterven teveel modellen aan uithongering en hartfalen.

 

Hoe krijg je maat 34?

Maat 34 is te vergelijken met een kindermaatje, en vrouwen zijn geen kinderen. Natuurlijk zijn er jonge vrouwen die van nature maat 34 hebben en een erg fragiel lichaam hebben, maar dit zijn uitzonderingen. Je kunt jezelf niet een dergelijk lichaam verwerven door te lijnen. En men wil in de modewereld geen sterfgevallen meer en men ziet eindelijk ook in hoe afstotelijk te mager is. Bovendien hebben Fashion modellen veel invloed op meisjes in het algemeen die massaal op zeer jonge leeftijd al aan het zogenaamde ideaalbeeld te willen voldoen door af te vallen, regelmatig met anorexia nervosa tot gevolg. Maat 34 kan je niet krijgen. Als je lichaam volgroeid is bepaalt zeker niet alleen het vetgehalte onder je huid je maat, maar ook de bouw van je botten. Een vrouw, jong of oud, heeft een breder bekken dan een man. We weten allemaal dat het bekken breder is om kinderen te kunnen baren. Je kunt niet afslanken en je bekken daarmee smaller maken. Maat 34 is voor 95% van de volwassen vrouwen misschien wel te smal. De precieze cijfers ken ik niet, maar voor jonge vrouwen is het heel normaal om de volgende maten te hebben:

 • 36/38
 • 40/42

Naarmate je ouder wordt, wordt je ook meestal wat zwaarder. Dan kan heel langzaam gaan, bijvoorbeeld 1 kilo per jaar (na 30 jaar dus 30 kilo zwaarder), of meer, bijvoorbeeld 2 kilo per jaar (na 30 jaar dus 60 kilo zwaarder). Dat is nogal wat als je het zo leest, maar in onze maatschappij waar continu eten en ongezonde drankjes en snacks worden aangeboden, zie je veel dikke mensen. Het wordt bepaald door aanleg, eetgewoontes, voorkeuren voor bepaald voedsel en aangeleerd eetgedrag. Om gezond slank te blijven is het belangrijk dat je:

 • Kleurrijk eet, waarmee bedoelt wordt: groen, rood, geel, oranje, paars (Kortom: Verse groentes en vers fruit)
 • Magere dierlijke proteïnen zoals kip, (vette) vis, zuivel en ei. (Wel uitsluitend ongepaneerde vis of vleessoorten!) en/of voldoende eiwitten uit plantaardige producten
 • Snoepen en snacken beperken en zoveel mogelijk vermijden
 • Dat je dagelijks op een gewone natuurlijke manier beweegt, zoals wandelen, fietsen en zwemmen zijn allemaal prima. Ook sporten en dansen zijn goed.

Commercieel fotomodel

Voor commerciële fotomodellen is de lengte minder belangrijk. Commerciële modellen zijn eigenlijk reclamemodellen. Het fotomodel van vroeger (v.a. 1945 tot 1970 ongeveer) was altijd een commercieel model. Pas daarna had iedereen televisie en voor die tijd zag je fotomodellen voornamelijk in reclamefotografie in advertenties in tijdschriften en kranten, om producten aan te bevelen. Zoals frisdrank, mode, wasmiddelen, schoenen, sieraden, make-up, enzovoorts. Werkelijk alle reclame werd gepubliceerd in tijdschriften (damesbladen en reclamefolders), kranten, op reclamekartons in winkels, op posters op straat, billboards, en de toen nog op straat staande zogenaamde met reclame beplakte peperbussen. Dit waren ronde reclamezuilen waar posters op geplakt werden. Alle modellen van toen hadden toen nog geen of nauwelijks:

 • eetstoornissen
 • corrigerende beugels voor het gebit
 • siliconenborsten
 • plastische chirurgie
 • opgespoten lippen

Ik noem bovenstaande dingen niet omdat elk model hier last van heeft of gebruik van maakt maar het is wel een toenemende tendens om dikke opgespoten lippen te hebben, een klein bijgesneden neusje, en steeds vaker ook namaakborsten omdat de Fashion en fotomodellen soms zo mager zijn dat ze geen borsten meer overhouden, terwijl een heel slank figuur met ronde borsten nu weer in is. Dit is echter niet iets wat de natuur voor je in petto heeft. Te mager betekent in vrijwel elk geval: geen of heel weinig borsten.

 

 

Mannequin, wat is dat?

Bij de fotomodellen van vroeger zaten ook de zogenaamde mannequins, wat je nu een Fashionmodel noemt. Hoewel er nog steeds veel commerciële modellen nodig zijn voor foto's en reclamefilmpje, is het toch vrij lastig om als commercieel model goed je geld te verdienen. Dat komt omdat de meeste modellenbureaus eigenlijk alleen maar interesse tonen voor Fashion Modellen. Het draait allemaal om geld, heel veel geld. Met runway-models kan namelijk het meeste geld verdiend worden. De meeste bureaus schrijven modellen alleen maar in als ze een bepaalde lengte hebben. Ben je korter dan verliest men interesse in je, ook als je heel erg mooi bent. Je ziet daarom bij de meeste modellenbureaus voornamelijk lange, magere mensen ingeschreven staan, die echter voor de gangbare normen lang niet altijd heel erg mooi hoeven te zijn. Om commercieel model te worden moet je het zo zien: Je verdient minder als een Fashionmodel, en het is heel onwaarschijnlijk dat je een topmodel kunt worden, maar je kunt er wel leuk mee bijverdienen en je houdt er mooie foto's aan over. Eisen voor commerciële fotomodellen:

 • Lengte gemiddeld (tussen 160 en 1.73 cm) is prima
 • Maat: slank, bijvoorbeeld 36 tot maximaal maat 40
 • Mooie uitstraling
 • Frisse mooie huid
 • Mooie tanden

Plus Size model

Het Plus Zise model is een gevolg van de welvaartsmaatschappij waarin we leven, waardoor ongeveer de helft van de mensen in het westen overgewicht tot zeer veel overgewicht heeft. Als gevolgd daarvan is er een flink toegenomen behoefte aan kleding in grote maten. Het Plus Size model is fotomodel voor deze mode. Eisen PLuse Size modellen:

 • Minimale maat 40/42 tot maat 58 of incidenteel groter
 • Lente: meestal langer dan 1.70cm  gewenst
 • Mooie uitstraling
 • Goede huid
 • Mooie tanden
 • Fotogeniek
 • Leer hoe je zo snel mogelijk fotomodel kunt worden

Curvy models

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term curve model. Dit zijn modellen die weer vrouwelijke vormen mogen hebben. Maar feitelijk worden hiermee de Plus Size modellen bedoelt. Men mag weer borsten en heupen hebben. Hopelijk zet deze tendens zich voort in een normaal gezond lichaam, zoals bijvoorbeeld Marilyn Monroe had.

 

Lingerie model

Een lingerie model showt lingerie. Eisen:

 • mooi figuur
 • leuk gezicht
 • fotogeniek

Fotomodel worden! Commercieel model, fashion model of curvy?

Fotoshoot laten maken, wat kost dat ongeveer?

Hoe lang moet je zijn om fotomodel te kunnen worden?

Victoria's Secret


Tags: fotomodel lengte, catwalk, runway, commercieel model
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-01-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-03-07 14:21:34  
super handig voor mijn spreekbeurt !Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving