aanmeld knop
dot

Je haar blonderen, ja of nee?

dreamstime_xs_23388860.jpg
Je haar blonderen, hoe doe je dat? Is het verstandig om je haar te blonderen, is het moeilijk, en kan je het zelf doen? Afhankelijk van je natuurlijke haarkleur kan je je haar blonderen met al dan niet het gewenste eindresultaat. Hoe donkerder je eigen haar is, hoe moeilijker het is om je haar mooi blond te krijgen.

Mensen met veel rood pigment in hun haar zullen eerder gelig of koperkleurig blond overhouden aan een eerste blondeer beurt. Je haar blonderen is niet moeilijk, maar er zitten wel risico's aan dat het niet meteen het gewenste eindresultaat heeft. Het resultaat valt tegen als je niet weet wat je doen moet of als je verkeerde middelen gebruikt. Overnieuw verven kan dan noodzakelijk zijn, maar vaak eindigt de poging ook bij de kapper. Overigens hebben ook kappers soms moeite om haar mooi blond te krijgen. Veel kappers leveren blond haar af met toch nog teveel geel erin naar de smaak van de klant. Wil je zelf leren hoe je haar moet knippen, verzorgen, verven en stylen? Kijk dan eens voor leuke thuiscursussen die je helpen kapper te worden.

 

Blonderen of verven?

Is er verschil tussen blonderen of verven. Men zegt van wel. Als je je haar echt blondeert onttrek je alle kleurpigment aan het haar en verft het daarna in de gewenste kleur. Het is een heel agressieve methode om je haar op je hoofd  te verven, in de kleur die je in je hoofd hebt.

 

Belangrijk is het om in elk geval de gebruiksaanwijzing goed te lezen, en het middel eerst uit te testen op een klein plukje haar. Dan weet je wat je mag verwachten. Let ook op de hoeveelheid die in de verpakking zit in verhouding tot jouw hoeveelheid haar. Heb je veel haar, lang haar en/of dik haar, dan heb je meer nodig dan wanneer je dun en kort haar hebt.

 

Blonde plukjes in je haar

Interessant is het om te weten dat wanneer je alleen blonde plukjes je in je haar zet, je haar ook enorm blonder kan lijken en gezonder blijft. Met name als je bijvoorbeeld hebt:

 • donkerblond haar
 • asblond haar
 • blond haar

Dan maakt het trekken van plukjes blond door je haar, je look een heel stuk blonder. Mijn nichtje heeft van nature lang donkerblond haar. Ze wilde het blond maar we zijn begonnen met een paar plukjes van bovenaf naar beneden met ongeveer 2 centimeter tussenruimte tussen elk plukje. Door de verf aan de top van een kam te doen en de top van de kam dan gelijkmatig van boven naar omlaag te trekken, zo blijft een lijntje verf op een haar plukje achter. Zelfs na de eerste keer verven was haar totale look zoveel blonder, dat we daarna nooit meer anders gedaan hebben. Alleen de uitgroei behandelen we nu nog op dezelfde manier, zodat de rest van het haar niet dubbel geverfd wordt. Haar haar is opvallend gezond en het groeit ook gewoon nog. Toch is ze nu ook enorm blond om te zien.

 

 

Wel handig zo'n flesje om streepjes blond te trekken

 

Zelf je haar helemaal blonderen?

Als je je haar helemaal wilt blonderen, en je wilt het zelf doen om geld uit te sparen aan een dure kapper, lees dan echt heel goed de gebruiksaanwijzing. Vroeger waren de blondering sterker dan tegenwoordig, maar de blondering van tegenwoordig worden toch steeds beter waardoor je minder snel last hebt van geel of roodachtig haar. Houdt je aan de aanbevolen tijd, want tijdens het blonderingsproces neemt je haar verschillende keren een andere kleur aan. Het begin met roodachtige te worden, daarna wordt het steeds lichter rood totdat het geel is, en als het goed gaat is het na de aanbevolen tijd blond. Ga dus niet de verf of blondering te vroeg uitwassen als je ziet dat je haar rood wordt. Het is wel zo dat hoe eerder de verkleuring begint, hoe beter de verf effect heeft. Dus als de inwerkingstijd 45 minuten is en je haar is pas na 40 minuten rood of oranje-achting, dan is de kans wel groot dat het vijf minuten later niet veel beter is. Spoel toch altijd op aanbevolen inwerkingstijd de verf uit en kijk eerst eens naar het resultaat. Als het je te rood of te geel is, en als het niet blond is geworden, lees dan in de gebruiksaanwijzing wanneer je opnieuw mag verven.

 

Haar verven, wat heb je nodig?

 • Geschikt blondeermiddel
 • Oude handdoek en oud T-shirt
 • Genoeg licht
 • Kam en borstel om je haar goed door te kammen
 • Spullen voor de methode waarop je gaat verven (plukjes of helemaal blonderen/verven)
 • Verzorgingsproducten voor je haar, voor na het verven/blonderen
 • Klok

Welke kleur wordt het?

Bij een sterke blondering wordt bij de eerste keer blonderen het haar vaak:

 • Zwart haar wordt rood of koperkleurig of blonder dan dat
 • Bruin haar wordt koperkleurig, geelblond of blonder dan dat
 • Donkerblond wordt roodblond, geelblond of blonder dan dat
 • Asblond wordt geelblond of blond
 • Blond wordt heel blond
 • Heel blond wordt overdadig blond

Bovenstaand eis een indicatie. Als je alleen plukjes verft kunnen die veel blonder uitvallen. Als je het hele haar met een pakje verft is het afhankelijk van de hoeveelheid haar ten opzichte van de hoeveelheid verf wat het effect zal zijn.

 

Haar verven mislukt, wat nu?

Als het verven van je haar mislukt is, kan je het beste alsnog naar de kapper gaan.Te veel en te vaak verven kan je haar verbranden en blijvend beschadigen, zelfs zo erg dat het dood is.

 

Haar verbrand door haarverf

Als er iets helemaal fout gaat kan haar verbranden door verf/blondering. Het haar valt dan extreem licht uit, maar als je een afzonderlijke haar beetpakt en er zacht aan trekt, is het net een stukje elastiek geworden. IK heb dit zelf eenmaal meegemaakt toen ik bij de kapper een nieuw behandeling kreeg om het haar te blonderen. Van het begin af aan brandde het ongelooflijk op mijn hoofdhuis. Toen ik smeekte of de kapper wilde kijken omdat het zo'n pijn deed, kwam de eigenaar van de zaak zuchtend aanlopen. Hij bekeek mijn haar door wat verf opzij de krabben met een plastic spatel en schrok toen enorm. 'Meteen uitwassen,' zei hij tegen zijn personeel, 'dit gaat niet goed zo.'' En inderdaad is het niet meer goedgekomen. Mijn haar was verbrand en een soort kauwgom geworden. Het moest worden afgeknipt en het heeft jaren geduurd voordat ik weer lang haar had. Ik moet nog 60,- betalen ook, en ik was te jong en te onervaren om me er tegen te verzetten. Toch kan het ook bij de kapper misgaan. Wees zuinig op je haar en  als je het zelf gaat blonderen, begin dan met een plukje.


Tags: haar blonderen, zelf je haar verven, coupe soleil, blonde plukjes
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-01-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving