aanmeld knop
dot

Open haard brandveilig inbouwen

VUUR3.jpg
Het bouwen van een open haard moet veilig gebeuren om brand of problemen met de gezondheid te voorkomen. Als u ervaring heeft met het bouwen of inbouwen van een open haar, dan zal dit u bekend zijn. Gaat u voor de eerste keer zelf een open haard bouwen of inbouwen, lees dan eerst voldoende informatie voordat dat u er aan begint.

Een open haar roept van alles bij ons op. Het gevoel dat we dichter bij de natuur leven, behaaglijkheid en gezelligheid, maar ook de romantiek van luxe en gezelligheid. De open haard is populair en zal dat altijd blijven. De haard geeft warmte en is rustgevend.

 

Openhaard bouwen?

Om zelf een openhaard te bouwen heeft u kennis nodig en u moet zich aan de regels houden die er bestaan met de betrekking tot open haarden. Een openhaard is niet vanzelfsprekend veilig. De regelgeving is dan ook in het leven geroepen om:

  • schoorsteenbrand te voorkomen
  • koolmonoxidevergiftiging te voorkomen
  • Overige problemen voor u en/of uw buren voorkomen

Voordelen openhaard

In slechte winters geeft een open haard extra warmte, maar de haard geeft vooral ook altijd sfeer. Wanneer u nog geen open haard heeft en op zoek bent naar de mogelijkheden die bij uw woonsituatie passen, dan is het verstandig eerst goede informatie te lezen over het bouwen of inbouwen van uw open haard. Dit geld vooral als u zelf de openhaard wilt gaan bouwen.Een open haard zelf gaan bouwen is geen makkelijke klus. Zo is het belangrijk of u al een rookkanaal afvoer ( schoorsteen) heeft en deze wilt gaan gebruiken.

 

Nieuw rookkanaal aanleggen

Wanneer u geen rookkanaal afvoer heeft dan kunt u er een aanvragen bij de gemeente. Dit is verplicht in verband met de brandveiligheid. Een openhaard metselen en plaatsen is dus alleen mogelijk wanneer u beschikt over een schoorsteen of rookkanaal en als u zich heel precies aan alle wettelijke voorwaarden houdt. Het is verstandig, indien mocht u gebruik willen maken van u oude schoorsteen, deze eerst te laten inspecteren in verband met rook lekkage of vuil wat in de schoorsteen is gaan zitten.

 

Een openhaard is dus meer dan alleen een decoratie in u woning. Het is wel de ideale mogelijkheid om donkere winters sfeer vol en warm door te komen zonder dat u stookkosten de lucht in gaan.Buiten dit is het knetteren van verbrand hout ook nog eens leuk om te horen.

 

Verstandig om een erkend bedrijf in te huren

Bij het bouwen van een openhaard is het echter wel zeer verstandig een erkend haardenbedrijf in te huren voor garantie en veiligheid. Ook controleren zei iedere 2 jaar of het rookkanaal nog vrij is van vogelnesten om zo brand te kunnen voorkomen. Het aanleggen van een nieuw rookkanaal met door een erkend bedrijf gedaan worden dit heeft natuurlijk ook te maken met veiligheid van de bewoners.

 

Laat de schoorsteen in elk ook geval regelmatig vegen.


Tags: openhaard bouwen, openhaard laten bouwen,haard bouwen
Bronnen: haarden-gigant.nl

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: maik123.
Publicatie datum: 2014-01-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving