aanmeld knop
dot

Russische badplaats als decor Winterspelen 2014

strand.jpg
In 2007 heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gestemd op Sotsji (Sochi) als gastheer voor de Olympische Winterspelen 2014. De aanwezigheid en toespraak van de Russische leider Poetin had waarschijnlijk een grote invloed op de keuze voor Sochi. Na pogingen om de winterspelen van 2002 en 2006 is het Sochi eindelijk gelukt om de spelen te mogen organiseren.

Sochi staat vooral bekend als badplaats en kuuroord voor de rijke Russen. Vanaf eind 19de eeuw werden steeds meer sanatoria en kuuroorden gebouwd, allemaal betaald door de Russische machthebbers. Zij maakten dan zelf ook dankbaar gebruik van de faciliteiten.

 

Een stukje geschiedenis van Sochi

Langzaam maar zeker ontdekten ook mensen buiten Rusland de weldadige sanitoria van Sochi en het toerisme nam een vlucht. Gedurende de 20ste eeuw bevestigde Sochi haar reputatie als badplaats. Zelfs Stalin bouwde er zijn favoriete buitenverblijf. In de hoogtijdagen kwamen er jaarlijks tot 5 miljoen bezoekers naar de badplaats aan de Zwarte Zee.

 

De perestrojka, ingeluid door de toenmalige leider Gorbatjov, zorgde voor een drastisch afname van de geldstroom vanuit Moskou. De ondernemers in Sochi moesten ineens zelf voor het onderhoud van de gebouwen gaan zorgen en ze moesten ook belasting gaan afdragen. De populariteit onder toeristen nam ook af. In de jaren tot aan 2000 trok de plaatselijke economie echter weer aan en kwamen er weer zo'n 1,5 miljoen bezoekers per jaar naar Sochi.

 

Sochi als sportstad

Hoewel Sochi als wintersportplaats weinig indruk maakt, is het wel degelijk een sportstad te noemen. Zo is er een wereldberoemde tennisschool gevestigd. Hier hebben bijvoorbeeld de absolute wereldtoppers Maria Sjarapova en Yefgeni Kafelnikov hun tenniskunsten geleerd.

 

In 2005 kondigde de Russische regering aan in Sochi een speciaal voetbalinstituut op te richten, waar de Russische nationale teams het gehele jaar door kunnen trainen.

 

Vanaf 2014 wordt de Russische Formule 1 race  (autosport) voor de komende7 jaar gehouden in Sochi. De Russische premier Vladimir Poetin en de excentrieke Formule 1 baas Bernie Ecclestone kwamen dit in 2010 al overeen.

 

De Olympische Spelen van Sotchi 2014

In 2007 stemde het IOC dus al voor Sotsji als olympische stad van 2014. In de ruim 6 jaar tot nu moest er nog wel het één en ander gebeuren in en rondom Sochi. Tot op het moment van de uitverkiezing beschikte de stad namelijk nog niet over een enkele geschikte wintersportfaciliteit.

 

Net als in de aanloop naar de zomerspelen van China in 2008, werden er duizenden arbeiders ingezet, die vaak onder slechte omstandigheden hun zware werk moesten verrichten. Diverse internationale organisaties hebben hun licht al eens laten schijnen over de situatie in Sochi. Er verschenen rapporten, bijvoorbeeld van Human Rights Watch, over de te lange werkdagen en ingenomen paspoorten van de arbeiders.

Vanaf 7 februari zal hiervan echter niets meer te zien zijn voor de buitenwereld. De meer dan 40 miljard euro (!) die Rusland heeft uitgegeven aan de Olympische Spelen van Sotsji zijn goed besteed aan onder meer de modernste wintersportfaciliteiten, een compleet nieuwe infrastructuur en een groot aantal nieuwe hotels. Als sportliefhebber kun je dus gewoon genieten van de beste wintersporters van de wereld. De rest nemen we maar even voor lief.


Tags: sochi 2014, winterspelen sochi, olympische spelen sochi
Bronnen: Wikipedia.org, Poetinblog.nl
Artikel geschreven door: recapit.
Publicatie datum: 2014-01-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving