aanmeld knop
dot

Reggaeton

logo-tekst.jpeg
Reggaeton. Wat is reggaeton? Wat voor muziek is het? Heeft het met reggae te maken en waar komt het vandaan? Heel veel mensen weten er geen antwoord op. Ineens was het er gewoon. Maar wat voor muzieksoort het ook is, het heeft altijd een begin, en vaak met historische momenten.

Reggaeton of hoewel de Spaanse reggae 

Reggaeton is een muziekstijl die oorspronkelijk afkomstig is van het Zuid Amerikaanse land Panama, maar het kreeg pas zijn naam Reggaeton in Puerto Rico. De term Reggaeton werd bedacht door de panamese producer Micheal F Ellis, in de latere jaren van 1980. Michael F Ellis is pionier van de Spaanstalige reggae, maar ook oprichter van de Reggaeton.

 

Invloeden

De reggaeton heeft invloeden van de Jamaicaanse muziek en ook van de dancehall en de soca van Trinidad. Reggaeton bestaat ook meer uit rap dan uit zang en is vaak Spaanstalig of Latijns Spaans. Er worden vaak rapende teksten gebruikt die vrijwel altijd over liefde, vrouwen en het leven gaan.

 

Dembow

Hoewel de Reggaeton de invloeden heeft van de Jamaicaanse dancehal en hip hop is reggaeton niet Latijns Spaans want Reggaeton heeft zijn eigen ritme en beat. Simpelweg zijn de hip hop teksten gewoon opgenomen in het Latijns Spaans dat word uitgesproken door Latijnse artiesten (of beter gezegd latino,s) maar het ritme van de reggaeton heet dembow. De naam dembow is eigenlijk van de dancehall artiest Shabba Ranks die zeer populair was in de jaren 90 door zijn album Just Reality.

 

Hoe is Reggaeton onstaan?

 • Panama was het eerste land dat Spaanstalige reggae had. Dat kwam omdat er voor 1920 een heleboel Jamaicaanse arbeiders naar panama waren gekomen om mee te helpen aan de bouw van het panama kanaal.
 • Voordat het Reggaeton bekend was, was het Spaanse reggae (en) de Jamaicaanse muziek erg populair in de jaren 60 en 70.
 • In 1970 hadden de afro Panamezen al opnames gemaakt over Spaanstalige reggae artiesten zoals El, General, Nando Boom, Chico Man, Renate, Black Apache waren al bekend met de Spaanse reggae diskjockeys uit panama. Bekijk Reggaeton muziek online
 • Tijdens de jaren 80 bracht de Puerto Ricaanse rapper Vico c een hiphop Spaanstalige muziek uit in zijn geboorteland Puerto Rico. Zijn productie van het mixen van Spaanstalige hiphop en instroming van het Spaanstalige reggae uit panama was een van de bijdrage van het begin van de Reggaeton.
 • Dj Playero was ook een van de bekendste producenten van de underground muziek in Puerto Rico op het moment dat hij de underground mixes van hiphop en dancehall vrijgaf werd er een basis gelegd van de Reggaeton en werd het aangeduid als ondergrondse muziek .
 • De dembow was de laatste beïnvloeding die bij de Reggaeton is gekomen. De beat dem bow werd geproduceerd door de producer Bobby Digital Dixon en uit gevoerd door Steely en Clevie.

Hoe is de Reggaeton populair geworden ?

De muziek werd in Puerto Rico eerst aangeduid als underground muziek want het bevatte vaak teksten zoals liefde, geweld, armoede, drugs, seks en vriendschap, maar ook teksten waarin werd gevloekt. .

De underground muziek werd opgenomen in de Puerto Ricaanse geopende garages wat ook wel in Puerto Rico marquesines wordt genoemd en wat 'over de straat' verspreid werd via cassettebandjes. De opnames waren toch van hoge kwaliteit.  De meest populaire cassettes in Puerto Rico waren in 1990 van diskjockey Dj Negro, The noise en Dj Playero. De opnames werden verspreid in woonwijken en ook in privé scholen .

 • Midden jaren 90 werd het underground muziek verkocht in de commerciële muziekwinkels van Puerto Rico alleen door middel van cassettes. Het werd al snel ingehaald door jongeren uit de middenklasse en heeft vervolgens onvermijdelijk snel zijn weg gevonden naar de media. Puerto rico had een paar clubs gewijd aan underground muziek Club rappers in carolina en Club playmakers in puerto nuevo waren de meest opvallende, maar underground muziek was niet bedoeld voor oorspronkelijke clubmuziek .

Kritiek

Het underground muziek in Puerto Rico kreeg zware kritiek en in februari 1995 was er een gesteunde campagne van de overheid tegen de underground muziek en de culturele invloeden. De Puerto Ricaanse politie deed zes invallen bij recordwinkels in San Juan en honderden cassettes werden in beslag genomen van platenzaken en er werden boetes opgelegd volgens de wetten tegen obsceniteit .

 • Het ministerie van onderwijs verbood vervolgens baggy kleding en undergroundmuziek in de scholen en schoolsystemen. In de daaropvolgende maanden, na alle invallen, beweerde de rappers dat ze onverantwoordelijk waren voor het verstoren van de openbare orde. Midden jaren 90 ging de Puerto Ricaanse politie en de nationale garde zelfs zover om alle tapes teksten en cassettes uit handen van consumenten te nemen .
 • In 1995 bracht Dj Negro een album uit dat teksten zonder vloekende scheldwoorden bevatte. Het album was een hit in de underground muziek en kroop verder omhoog dankzij de media. Senator Velda Gonzàlez van de politieke populaire democratische partij en de media bleef het zien als sociale overlast er werd alles gedaan om de reggaeton te onderdrukken.
 • In 2002 gaf Senator Velda Gonzàlez bij een openbare hoorzitting een poging om de seksuele laksheid en teksten van Reggaeton te reguleren .
 • Veel Puerto Ricanen van midden en hogere klasse vonden Reggaeton als bedreigend niet alleen bedreigend maar ook immoreel en ook een artistiek tekort .
 • Alle inspanningen tegen de Reggaeton bleek echter niets negatief te beïnvloeden de Reggaeton werd steeds langzamer geaccepteerd het werd zelf een belangrijk onderdeel van de Puerto Ricaanse cultuur.
 • Politici, waaronder Velda Gonzàlez die Reggaeton gebruikten verkiezingscampagnes om een beroep op jonge kiezers te beginnen in 2003.
 • Dan volgt er een enorme groei van de Reggaeton de acceptatie van de Reggaeton is enorm gegroeid en in 2006 komt er een commerciële reclame van Pepsi Cola met Daddy Yankee.
 • De naam Reggaeton kreeg pas zijn bekendheid in het midden 2001 tot 2002 met de DemBow verstaan we karaktereigenschappen van deze muziek dit is in tegenstelling van reggae dance hall en hiphop.
 • De naam Reggaeton werd in Puerto Rico benoemd om de unieke fusie van de Puerto Ricaanse geluiden te duiden en te onderscheiden van de vorige Spaanstalige reggae .
 • Toch ontstaan er de jaren daarna meerdere mixes van Reggae in de Reggaeton maar ook andere muziek stijlen zoals Cubaton, Cumbiaton, Bachaton,en Salsaton, Moombahton.

Tot op de dag vandaag bloeit de Reggaeton in Zuid-Amerika met voornamelijk in Colombia en wordt er 

voor elke Reggaeton mix een naam gegeven :

 • Cumbiaton is mix van de Cumbia
 • Cubaton is de mix van Cuba 
 • Bachaton Is de mix van Bachata
 • Salsaton is de mix van Salsa
 • Moombahton is de mix van House en Reggaeton

Reggaeton, teksten en thema’s

Reggaeton teksten lijken vaak op rappen maar er word ook afwisseling gemaakt met rappen en zingen, en men maakt gebruik van de traditionele pop structuur refreinen en bruggen. Net als hiphop muziek heeft Reggaeton haken met nummers die worden herhaald door het lied. De thema in de Reggaeton heeft een gemeenschappelijk Latino etnische identiteit . Meestal word een Reggaeton cd niet gelabeld zoals vele hiphop cd behalve een uitzondering bijvoorbeeld zoals de Reggaeton artiest Daddy Yankee . Er zijn Reggaeton artiesten zoals Alexis & Fido die in staat zijn om radio en televisie censuur te omzeilen door gebruik te maken van seksuele uitspraken en teksten met dubbele betekenissen in hun muziek.

 

Vrouwen

Ook steeds meer vrouwelijke artiesten gingen zich bezighouden met deze muziekstijl. Door de jaren heen is er een langzame groei van vrouwelijke Reggaeton artiesten die toch opmerkelijk bekend zijn zoals Ivy Queen, Mey Vidal, K-Narias, Adassa,La siesta en Glorie.

 

Hoe word de reggaeton gedanst?

Reggaeton is een sexy en gepassioneerde dans er zijn verschillende manieren, maar in het al gemeen slijpen de heupen en de armen met het ritme van de muziek. De klassieke dansbeweging van de Reggaeton wordt aangeduid als perreo dat betekend op z'n hondjes. 

 

Reggaeton in Europa

Reggaeton is niet zo populair geworden in Europa als in Zuid-Amerika het heeft wel een groot aantrekkingskracht op de Zuid-Amerikaanse emigranten in Spanje gehad. Op grond van een bepaald nummer of twee bepaalde de stemming van het seizoen en werd het officieus beschouwd door de Spaanse media die diende als basis voor het verschijnen van de populariteit van reggaeton nummers . Er waren weinig bekende nummers in Europa in het jaar 2003 kwam Lorna met Papi Chulo en in 2005 Baila Morena van Hector & Tito, en Daddy Yankee Gasolina. De jaren erna zijn er wel optredens gegeven en kwamen de artiesten ook naar de omliggende landen van Spanje.Overigens is er al veel te beluisteren op internet radio dus is de populariteit wel toegenomen, en ook diskjockeys in europa zijn Reggaeton nummers gaan draaien en verschijnen er de dag vandaag soms Reggaeton feesten in europa . Reggaeton is ook buiten europa te beluisteren, bijvoorbeeld Azië. Opvallend is wel dat de taal niet meer Spaanstalig is, maar verschillende landen voegen hun eigen taal aan de Reggaeton .

 

Reggaeton artiesten

De meeste reggaeton artiesten komen uit Puerto Rico een paar populaire Reggaeton artiesten zijn:

 • Tego Calderon
 • Don Omar
 • Daddy Yankee
 • Arcangel
 • Baby Rasta Y gringo
 • J.Alvarez
 • Farruko

Tags: Reggaeton
Artikel geschreven door: doehri.
Publicatie datum: 2014-01-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving