aanmeld knop
dot

Kan een Kauw leren praten?

logo-tekst.jpeg
Toen mijn opa nog een kind was had hij een tamme kauw. Mijn moeder heeft me dat vertelt. De kauw zat altijd op zijn schouder. Op een dag ging de kauw dood. Mijn opa bleef altijd aan die kauw denken. Het was een vriend van hem geweest. Kauwen zijn intelligente vogels. Kunnen ze leren praten?

Kauwen zijn vogels die eenmaal een partner kiezen en daar voor de rest van hun leven bij blijven. Als eentje van het koppel doodgaat, blijft de weduwe of weduwnaar meestal alleen achter en vindt deze geen nieuwe partner meer. Ze hechten zich dus opmerkelijk sterk aan hun partner. Vroeger hielden mensen de kauw graag als huisdier, omdat ze gemakkelijk tam te maken zijn en ze kunnen ook leren praten. Ook dan hechtte de kauw zich aan voornamelijk een persoon, en andere mensen konden aangevallen worden door de trouwe, bezitterige kauw. Tegenwoordig is het verboden om een kauw als huisdier te houden. Een kauw kan niet gelukkig zijn als huisdier en als hij ontsnapt kan hij zich niet meer redden en loopt een grote kans om snel dood te gaan. Papegaaien en parketen mogen wel als huisdier gehouden worden als je wilt weten hoe je deze trainen kunt, kijk dan eens bij het artikel papegaaien en parkieten trainen.

 

Kauwen herkennen

Mensen zien vaker de kauw dan je denkt. Mensen zeggen wel eens 'kijk, dat is een kraai,' maar het is dan vaak een kauw. De kauw hoort wel bij de kraaiachtigen. Een echte kraai is echter helemaal zwart en ook groter dan een kauw. De kauw heeft een licht oog, bijna blauwachtig, en de nek is zilverachtig. Je ziet kauwen vaak in parken en in steden en op het platteland. Kauwen kunnen soms ook wat witte veren hebben. Dat komt omdat ze dan te weinig vitaminen binnen krijgen. Dan eten ze bijvoorbeeld te veel junkfood zoals witbrood en patat. Daar zitten dan te weinig vitaminen in om hun kleur te behouden. Als je kauwen wild voeren kan je ze het beste natuurlijk voedsel aanbieden, zoals vogelzaden en fruit.

 

Glimmende dingen

De kauw is net als een ekster gek op glimmende dingen. Ze maken mooie nesten. Soms pikt een kauw wat wol van een schaap of haren van een paard, om zijn nest lekker zacht te maken.  Als de kauw met zijn partner een nest heeft gaat het mannetje op zoek naar een soort van klei of een steen voor het vrouwtje als een soort huwelijkscadeau, en daarna pas gaat het echtpaar paren.

 

Eieren

Het vrouwtje legt 4 á 6 eieren. In ongeveer 18 dagen broedt het vrouwtje de eieren uit. Na 1 maand ongeveer verlaten de jongen het nest.

 

Wat eten kauwen?

Kauwen eten gevarieerd, zoals:

  • insecten
  • larven
  • graan
  • onkruidzaden
  • allerlei bessen
  • soms ook kleine ongewervelde dieren.
  • eieren
  • jonge vogels
  • aardappels
  • aas

Wat voor een vogel is het?

Kauwen horen bij de zangvogels, ook al zou je het niet verwachten. Het geluid wat ze maken is best wel apart. Het klinkt een beetje als tjak-tjak-tjak.

 

Waaraan kan je kauwen herkennen?

Kenmerken: Kauwen hebben een grijze nek, en een blauwachtige, grijzige kleur ogen. Dit kan ook als blauw gezien worden. Als je een kauw ziet lijkt hij helemaal zwart, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Als je goed kijkt zie je kleurverschillen tussen de nek en het lichaam. Ook de ogen zijn dus blauwachtig met grijs, maar lijken wel een beetje blauw. Weer andere mensen vinden dat kauwen juist groene ogen hebben.

 

Kauw gevonden?

Als je een jonge kauw op straat of in de tuin vindt, is hij waarschijnlijk pas uitgevlogen. De ouders zijn zeer waarschijnlijk in de buurt en willen niet dat je hun kindje meeneemt. Vaak hoor je de ouders luid schreeuwen in de bomen of op de dakrand van een huis. Angstig kijken ze toe of je hun kind niet zal stelen. Als een jonge kauw geen gevaar loopt (katten of ander gevaar) laat hem dan zitten waar hij zit en kijk vanaf een veilige afstand hoe het verder gaat. Zijn de ouders niet in de buurt, of loopt de kauw wel gevaar, bel dan een vogelopvang of dierenambulance voor advies. Zet de kauw voor die tijd in een (ruime) kartonnen doos waarin hij zich een beetje veilig kan voelen.


Tags: kauw, kauwen, de kauw, kraai, eieren, praten leren, tamme kauw
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-01-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving