aanmeld knop
dot

Afvallen met Chiazaad, werkt dat echt?

weegschaal.jpg
Val je af van Chiazaad? Gaat afvallen gemakkelijker als je Chiazaden eet? Chiazaad wordt ook wel superfood genoemd. Wat is er nou eigenlijk zo super aan? En is de term superfood wel op zijn plaats? Is Chiazaad gezond of ongezond? En wat is het eigenlijk?

Chiazaad is een van de nieuwste middelen die gepresenteerd worden als superfood en 'wondermiddel' om af te vallen. Wat is er van waar en hoe gezond of ongezond zijn die zaden werkelijk?

 

Is Chiazaad gezond?

Chiazaad wordt continu gezond genoemd maar daar zijn de meningen over verdeeld. Het zaad heeft namelijk in ieder geval enkele zeer vervelende bijwerking, zoals:

 • het kan het bloed verdunnen
 • het kan verslavend zijn

Afvallen met Chiazaden, lukt dat?

Deze claim is helaas niet bewezen. Chiazaden kun je eten of drinken nadat je ze geweekt hebt, en als je een glas vocht drinkt zonder Chiazaden vult dit de maag net zo goed als een glas vocht met wat Chiazaden. Dat Chiazaad zelf een positieve werking heeft om af te vallen, is niet bewezen. Uiteraard is je drang om te veel te eten minder als je maag gevuld is, dus zou je 5 sinaasappels op een dag eten, heeft dit hetzelfde effect als je wanneer je 5 glazen water zou drinken of 5 appels zou eten. Je maag is namelijk evengoed gevuld. Van de sinaasappels of appels zelf val je niet af, wel van een gevulde maag want je behoefte aan meer eten is dan gewoon minder. Daarom zijn Chiazaden zelf geen wondermiddel.

 

 

Mogelijke positieve en mogelijke negatieve 'gevolgen' van Chia Zaad gebruik

 

Helpt Chiazaad tegen kanker?

Helaas is ook dit een claim die uit de lucht gegrepen is. Als dit een wondermiddel tegen deze vreselijke ziekte zou zijn, dan zouden artsen het allang aan alle patiënten met kanker hebben voorgeschreven. Gezond vers eten heeft meestal een positieve invloed op de gezondheid, maar een geneesmiddel is het niet. Chiazaden zijn een natuurproduct welke ook geen genezing biedt. Overleg met uw huisarts als u er meer over weten wilt.

 

Wat zit er in Chia zaadjes?

In Chia zaden zitten onder andere:

 • onverzadigde vetzuren
 • eiwitten
 • mineralen
 • vitamines
 • vezels

Positieve eigenschappen

Positieve effecten van het eten van Chia zaad kunnen zijn:

 • bloeddrukverlagend
 • bij juist gebruik een verlagende invloed op de bloedsuiker
 • bij juist gebruik een gunstige invloed op de darmen

Deze effecten kunnen ook negatief zijn, bijvoorbeeld als je al lage bloeddruk hebt, als je bloedverdunners gebruikt of te veel zaden eet. Gebruik deze zaden dus nooit als medicijn, die kracht hebben ze niet, maar je kunt wel met je arts overleggen of je ze gebruiken mag.

 

Te veel Chiazaad gegeten?

Kan je ook te veel van dit zaad eten? Dat kan zeker. Volgens de ontwikkelaar van het Paleodieet kan je dan klachten krijgen omdat je te weinig mineralen opneemt. Ook kan je bloed gevaarlijk dun worden door het eten van deze zaadjes. Ook de bloedsuiker en/of bloeddruk zouden laag kunnen worden. Chiazaden kan je het beste alleen in overleg met je arts gebruiken. Heb je te veel zaden gegeten en heb je klachten, bel dan met je huisarts.

 

Is het goedgekeurd?

In 2009 is dit product goedgekeurd door de Europese Unie. Het werd ook bij ons bekend toen er onder andere door Dr. Oz op tv over gesproken werd, waarin hij het superfood noemde. Superfood wordt als zeer gezond beschouwd maar dat is eigenlijk onzin. Een natuurproduct hoeft helemaal niet overwegend gezond te zijn. Alles met mate en met verstand. Het woord super geeft ons al snel de indruk dat we met een wondermiddel te maken hebben. Dat is natuurlijk niet zo. Lees ook altijd eerst goed wat voor uitwerkingen bepaalde superfoods kunnen hebben. Neem niet blind aan dat superfood gelijkstaat aan super gezond voedsel. Het zijn eenvouidg producten waar in verhouding veel van bepaalde stoffen zitten, bijvoorbeeld veel vitamine C of een andere stof. Groene groentes zijn ook gezond, en bevatten veel vitamines, maar dat maakt ze ook niet meteen tot superfoods. Supereten bestaat eigenlijk niet. Andersom kunnen superfoods wel gezonde ingrediënten bevatten maar dat wil niet zeggen dat te veel ook meteen gezond is. Het kan zelf heel ongezond zijn om bepaalde dingen te veel te eten. Chiazaad lijkt een van die producten te zijn.

 

Hoe bereid je deze zaden?

De zaden worden ongeveer 20 minuten in koud water gelegd, ze wellen daardoor. Het water wordt een beetje geleiachtig. Deze gelei kan weer worden gemengd door smoothies, havermout, of andere te combineren voedsel.

 

Waar komen ze vandaan?

Chiazaden komen oorspronkelijk van de Chiaplant, uit midden Amerika. De Azteken aten de zaden vermoedelijk al. Er worden zwarte en witte en bruine zaden gekweekt.

 

Bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen die kunnen optreden, zoals:

 • overgevoeligheid
 • verstoorde darmwerking
 • dun bloed

Zwanger

Als je zwanger bent kan je deze zaden alleen gebruiken als je huisarts het ermee eens is. Overleg dus altijd eerst.

 

Algemeen

Chiazaden kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op je gezondheid. Een wondermiddel is het niet, en te veel is mogelijk schadelijk. Afvallen met deze zaadjes lijkt sterk overdreven. Was het maar zo eenvoudig.

 

Afvallen met voeding (aanrader!)

 

Afvallen zonder dieet


Tags: Chiazaad, chia zaden, afvallen, gevaarlijk, bijwerkingen, superfood
Bronnen: chazaden.org, infonu.nl, youtube
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-01-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving