aanmeld knop
dot

Je relatie goed houden, hoe doe je dat?

geluk.jpg
Liefde en geluk liggen dicht bij elkaar. Overal ter wereld zoeken mensen geluk in de liefde, en als ze verliefd zijn dragen ze hun partner de eerste tijd meestal op handen. Na een tijdje komen de verschillen sterker naar boven en dan wordt het vaak ook moeilijker om je relatie goed te houden. Hoe kan je het zo goed mogelijk houden?

Als je verliefd op elkaar bent is de liefde aan het begin vaak overweldigend. Je vindt vaak alles aan je partner leuk en je kunt je niet voorstellen dat je dit ooit nog anders zal beleven. Toch stranden dagelijks vele relaties omdat het om een of andere reden na een bepaalde tijd niet goed meer gaat. Belangrijke redenen waarom mensen stoppen met een relatie zijn:

 • sleur
 • overspel
 • jaloezie
 • te veel ruzies
 • verliefd op een ander
 • behoefte aan meer vrijheid
 • de verschillen te groot vinden

Er zijn nog wel wat redenen te bedenken. In bepaalde situaties is een relatie ook eigenlijk niet meer te redden, bijvoorbeeld als een van de partners verslaafd is of als er geweld wordt gebruikt. Als een partner te dominant is en de ander wil overheersen, of er is sprake van extreme jaloezie, veel ruzies, overspel en dergelijke... Dat soort zaken maken een relatie op den duur meestal wel kapot. Er zijn echter ook relaties die stukgaan terwijl ze eigenlijk gered hadden kunnen worden.

 

Ruzies om niks?

In veel relaties worden ook veel ruzies gemaakt die eigenlijk om niks lijken te gaan. Je kunt elkaar verwijten maken en op den duur kan daar een soort strijd uit ontstaan waardoor er steeds weer verwijten worden gemaakt, en dergelijke ruzies moet je eigenlijk niet meer willen maken. Wat je daar voor nodig hebt is:

 • Het besef dat je de ander niet kunt veranderen, je kunt je wel proberen aan te passen aan elkaar, maar meer mag je niet verwachten. Het is ook niet redelijk om iemand helemaal te willen veranderen. Als je een rode kat in huis neemt verwacht je ook niet dat je er een lapjeskat van kunt maken. Mensen zijn ook gewoon wie ze zijn, met hun goede en minder goede eigenschappen. In een relatie is het heel mooi als je de ander kunt accepteren, ook met haar/zijn minder leuke eigenschappen. Het moeten natuurlijk geen eigenschappen zijn waar de ander echt onder lijdt (zoals agressiviteit of narcisme, verslaving of chronisch vreemdgaan)
 • Maken jullie ruzie om kleine dingen, zoals bijvoorbeeld taakverdeling, huishouding of de tv? Maak dan vaste afspraken. Terg je partner niet door steeds je zin te willen hebben maar doe water bij de wijn. De wereld draait niet alleen om jouw verwachtingen en wensen.
 • Ben je ziekelijk jaloers? Besef dan dat je waarschijnlijk heel erg onzeker bent. In elke persoon zie je een mogelijke bedreiging voor je relatie. Jouw partner wordt daar echter bloednerveus van en kan daar op den duur doodmoe van worden. Denk er over na wat je je partner aandoet door continu jaloers te reageren: Eigenlijk zeg je met dat overdreven jaloerse gedrag eigenlijk steeds 2 dingen tegen je partner: 1) Ik vertrouw jou niet. 2) Ik ben niks waard want ik verwacht dat je mij zou willen inruilen voor een ander. (Jouw partner kan daar niet tegenop, en als je dat gedrag niet een beetje onder controle krijgt kan je beter hulp zoeken.)
 • Ruzie om geld? Waarschijnlijk hebben jullie geld tekort en allebei een beetje gelijk. Maak er geen ruzie om maar sta er bij stil dat we allemaal wel eens geld over de balk gooien. Beter is het om een huishoudboekje bij te houden waarin je precies zet wat je per dag mag uitgeven en waar aan. Bespreek dit zonder verwijten en zodra er toch verwijten komen ga er dan niet tegenin maar zeg gewoon: 'We gaan het vanaf nu opschrijven om het te verbeteren. We proberen met een schone lei te beginnen.'
 • Ruzie over de opvoeding? Dit komt vaak voor. Het eens zijn over de opvoeding is belangrijk, en duidelijk voor de kidneren, maar de regels moeten voor kinderen wel eerlijk en haalbaar zijn. Kom je er niet uit betrek dan een derde erbij, bijvoorbeeld maatschappelijk werk voor hulp bij opvoeden.
 • Sleur: heb je het gevoel dat je relatie in een sleur zit, besef dan dat dit heel normaal is na verloop van tijd. Alles wat lang duurt heeft zowel positieve kanten als saaie kanten. Een baan is na 20 jaar ook niet nieuw meer. Om je relatie uit de sleur te halen zijn er heel veel dingen die je kunt doen: Verras je partner met iets leuks, breng tijd samen door, ook alleen met zijn tweeën. Haal herinneringen om aan de tijd dat jullie elkaar pas kende, geef elkaar complimentjes, ga er even uit, enzovoorts

Geven en nemen

Een oud gezegde is dat je moet geven en nemen Dat is zeker waar. Als je een relatie goed wilt houden zijn er een aantal dingen die je in elk geval moet proberen te geven en te nemen:

 • complimenten (heel belangrijk!)
 • liefde
 • aandacht
 • een beetje zorgzaamheid
 • vertrouwen

Wat vind je partner fijn?

 • Elke partner houdt van complimentjes. Zo nu en dan een schouderklopje, een oprecht compliment over dingen die je partner goed doet of leuk zegt, kan wonderen doen voor je relatie. Probeer elke dag een compliment aan je partner te geven. (Ook voor je kinderen zijn complimentjes trouwens heel belangrijk en het versterkt hun zelfvertrouwen).
 • Maak hem/haar geen onredelijke verwijten.
 • Voorkom uitlatingen als: Jij doet ook altijd dit of dat... Zeg liever: Ik vind dat je dit of dat doet... Vermijd dus het woord jij aan het begin van een verwijt, en vermijd woorden als: altijd, eeuwig, duizend keer hetzelfde liedje, het verandert toch nooit, enzovoorts. Door dergelijke uitlatingen ben je niet alleen onredelijk, maar geef je een ander ook het gevoel dat hij/zij het nooit goed kan doen

En last but not least: Besef dat opbouwende kritiek helend werkt, terwijl afbrekend kritiek meer stukmaakt dan je zou willen.

 

Heb je zelf ervaring met het redden van je relatie? Reageer dan op dit artikel en laat ons weten welke aanpak je geholpen heeft.


Tags: relatie redden, liefde geven, ruzies voorkomen, tips om je relatie te redden
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-02-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving