aanmeld knop
dot

De voordelen van een suikervrij dieet

chocolade.jpg
De meesten van ons eten veel teveel suiker, en dat kan gevolgen voor onze gezondheid hebben. Naast overgewicht heeft suiker ook een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel met diabetes, hartziekten, en vaatziekten of een beroerte tot gevolg. Wil je verlost geraken van overgewicht dan kan je voortaan suikervrij gaan eten. Dat is vooral in de aanvangsfase niet gemakkelijk, maar eens deze gezonde voedingsgewoonte onder de knie zal je spijt hebben er niet eerder te zijn mee begonnen.

Suikerrijke voeding is uiteraard niet de enigste maar wel een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en de gevolgen voor je gezondheid. In sommige gevallen zijn deze ook genetisch bepaald, maar ook roken, en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn bijvoorbeeld grote boosdoeners.

 
Suiker vind je in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Niet alleen in snoep, koekjes en gebak, dranken en sauzen, maar zelfs in als gezond beschouwde voedingsmiddelen waaronder ontbijtgranen, muesli- repen, en brood. Om je suikerniveau op een gezond peil te houden en overgewicht te verliezen kan je best suikervrij eten. Hoe minder suikerrijke voeding je eet, hoe meer gewicht je op korte tijd zal verliezen. Door je consumptie van suiker zoveel mogelijk terug te schroeven zal je niet alleen gezond vermageren. Zonder een te veel aan suiker voel je je fitter, zie je er jonger en mooier uit en kan je je vitaler dan ooit gaan voelen.
 

Lege calorieën

Geraffineerde witte suiker levert vier calorieën per gram, net zoals zetmeel en eiwit. Suiker is rijk aan zogenoemde lege calorieën, wat wil zeggen dat ze barsten van de calorieën, zonder dat je lichaam daar nood aan heeft. Een dieet wat rijk is aan lege calorieën is dus zinloos. Het doet je alleen nog maar meer eten om voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels naar binnen te krijgen.

  • Wil je op een gezonde manier vermageren? Dan behaal je de beste resultaten door suikervrij te eten

Suikervrij dieet

Het overgewicht dat je zal verliezen door voortaan suikervrij te eten hangt van vele factoren af. In de eerste plaats van de hoeveelheid suiker die je dagelijks gebruikte. Ben je bijvoorbeeld verslaafd aan frisdranken zoals cola, en vervang je deze caloriebommen door water, dan verlies je op korte tijd al vlug enkele kilo’s overgewicht  Door het volgen van een suikervrij dieet krijg je minder calorieën naar binnen. Kleine wijzigingen in je eetgewoonten zullen je verhoudingsgewijs heel wat doen vermageren.

 

De voordelen van een suikervrij dieet

  • Koffie met suiker: dronk je tot hiertoe dagelijks drie kopjes koffie telkens met één klontje suiker, dan zal je bij het weglaten van de suiker gemiddeld 150 gram per week of 7.5 kg per jaar gewicht kwijt spelen.
  • Koekjes: laat je de vier koekjes die je tot hiertoe dagelijks naar binnen werkte liggen, dan zal je op jaarbasis… 25 kilo vermageren.

Is dat nog niet voldoende motivatie om meteen suikervrij te gaan eten?

 

Minder calorieën

Vooral tijdens de eerste weken van je suikervrij dieet is de kans op het maken van fouten groot. Dat nieuwe en gezonde voedingspatroon zonder toegevoegde suiker vraagt nu eenmaal de nodige aanpassing. Een beginnersfout die veel gemaakt wordt is het vervangen van de calorieën uit suiker door andere en calorierijke voedingsmiddelen zoals suikervrije krakelingen, zoute popcorn, pure vruchtensappen. Deze voedingsmiddelen mogen dan misschien minder suiker bevatten, dat wil echter nog lang niet zeggen dat ze geen calorieën bevatten. Ondanks dat je minder suiker eet zal je in dit geval dan geen grammetje afvallen, integendeel. Hou er zeker ook rekening mee dat voedingsproducten met bijvoorbeeld 60 procent minder suiker nog altijd lege calorieën bevatten. Deze lege calorieën zullen je zin in zoete, calorierijke en ongezonde tussendoortjes zeker niet verminderen. Overweeg je suikervrij te eten, kies dan meteen voor de ‘korte pijn’ en gebruik uitsluitend suikerloze producten. Eet verse producten en zo gezond mogelijk.

  • Volledig suikerloze voeding: vind je in de betere natuurwinkels en bio- shops en ook online zijn steeds meer gespecialiseerde websites aanwezig die volledig suikervrije voedingsmiddelen aanbieden

Koolhydraten

Stap je over naar een volledig suikervrij dieet, wees dan erg voorzichtig met koolhydraten. Volgens alle voedingsdeskundigen zijn deze mede verantwoordelijk voor overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas. Witte pasta, deegwaren, rijst, wit brood, snoep, koekjes, gebak en pizza barsten van de koolhydraten.

Koolhydraten horen niet thuis in een suikervrij dieet.  Het Suikervrij eten Plan helpt je te leren koken zonder suiker en heerlijk eten te bereieden zonder suiker. 

 

Volkorenbloem

Voedingsmiddelen die volkorenbloem bevatten zijn rijker aan gezonde voedingsstoffen en voedingsvezels dan geraffineerde bloem maar volkoren ontbijtgranen, of volkoren pasta bevatten evenveel calorieën als hun geraffineerde variant. Eet je toch pasta of deegwaren, doe dat dan met mate.

  • Diabetes: heb je niet alleen last van overgewicht maar ook van diabetes, dan zal een volledig suikervrij dieet je bloedsuikerspiegel op korte tijd stabiliseren

Tags: suiker, suikervrij, suikervrij eten, suikervrij dieet, overgewicht
Artikel geschreven door: Writer.
Publicatie datum: 2014-02-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving