aanmeld knop
dot

Spreek en versta ook het Fries op de meldkamer.

logo-tekst.jpeg
Spreek jij alle talen als je op de meldkamer werkt? In Nederland spreekt men het Nederlands en het Fries en verscheidende dialecten. Daarom is het raadzaam als je deze talen en dialecten kent, immers als elke seconde telt moet je elkaar wel goed kunnen verstaan.

Op 7 februari 2014, las ik in de media, dat het Fries spreken in de meldkamer niet verplicht wordt. Toch vind ik dit een zorgelijke beslissing. Want als centralist ben je wel verantwoordelijk, dat er snel gehandeld moet worden.

 

Fries verstaan

Bijvoorbeeld een Fries belt naar de meldmaker en roept om hulp en zegt: "mien hyt kjit dea" Als de centralist geen Fries kan verstaan en ook niet kan spreken, dan is het storend, als hij in het Nederlands vraagt wat de beller nu verzoekt. "Kunt u met mij in het Nederlands communiceren?" Kan de centralist vragen. Maar men weet toch wel, dat een beller, die in paniek is, meestal gaat praten in zijn moerstaal? Of moet de centralist de beller mededelen: "Een moment meneer, ik verbind u door!"

 

Bestuur Veiligheidsregio Noord Nederland

Waarom heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Noord Nederland dit besloten?  Ze geven aan dat dit anders discriminatie in de hand zou werken. Wat een slappe houding. Immers wordt de beller nu gediscrimineerd omdat hij niet geholpen wordt in zijn Friese taal. Hopelijk wordt deze beslissing nog eens goed tegen het licht gehouden. En, zoals de Ried fan de Fryske Beweging ook aangeeft, spreek en versta het Fries op de meldkamer in Friesland. Het gaat tenslotte wel om mensenlevens. Als elke seconde telt.

 

Welke talen spreekt men wel op de meldkamer?

Over het algemeen spreekt men het basis Nederlands in meldkamers in Nederland. Men is niet specifiek gericht op dialecten. In principe kan dit tot vertraging en verwarring aanleiding geven. Om nog even op het Fries terug te komen, dit is voor veel mensen echt niet te verstaan. Of het mensenlevens kost durf ik niet te zeggen, maar dat kostbare tijd tijdens de meldingen en gedurende het het inwinnen van essentiële informatie verloren kan gaan, lijkt me een logische conclusie.


Tags: Fries, meldkamer, talen, dialecten, politie, ambulance, brandweer,
Bronnen: De media
Artikel geschreven door: Bonnito.
Publicatie datum: 2014-02-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-02-08 15:48:10  
Helemaal met je eens!Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving