aanmeld knop
dot

Ontwikkelingen in de wetgeving kansspelindustrie

logo-tekst.jpeg
De Nederlandse wetgeving veranderd voortdurend, maar sommige wetten zijn al decennialang hetzelfde. Een goed voorbeeld van één van zulke onveranderlijke wetten is de Nederlandse kansspelwetgeving. Deze wetgeving blijft tot op vandaag de dag onveranderd, wat ontwikkelingen in de markt belemmert en tot groot ongenoegen van betrokken partijen.

Toch lijkt er nu eindelijk verduidelijk aan de horizon; eerst was het 2013, toen 2014, maar nu dan toch echt 2015 wanneer er daadwerkelijke veranderingen komen in de wet uit 1964?

 

Verouderde wetgeving

Met een wet uit 1964 is het niet zo gek dat er wordt gesproken over een vernieuwing van de 'wet op de kansspelen', zoals deze officieel heet. Juist deze markt kampt sinds de komst van het internet en moderne technologieën zoals smartphones en tablets met een negatief imago vanwege de verouderde Nederlandse wetgeving. 

Het document, opgesteld op 10 december 1964, legt natuurlijk niets over het fenomeen internet of andere technologie vast. Echter zoeken de afnemers van deze markt voornamelijk hun heil via het internet, hun smartphones en tablets. Terwijl er dus volop gebruik gemaakt wordt van deze kanalen en de vraag blijft groeien, is er geen volledige ondersteunende wet die de markt op dit moment veilig maakt voor zowel de aanbieders niet als voor de consument niet.

 

Grijs gebied

Gedeeltelijk is de wet op de kansspelen welke actief is in Nederland op dit moment een grijs gebied geworden. Vanwege het gebrek aan vastgestelde richtlijnen en regels, is het meer een soort gedoogbeleid geworden waar er felle tegenstanders en voorstanders van zich laten horen maar waarbij er geen doorslaggevend bericht is gekomen. Onderhand wordt er gebruik gemaakt van de overkoepelende Europese wetgeving voor de kansspelindustrie. Op dit moment zijn deze wetten dus de enige geldige richtlijnen voor spelers in de markt.

 

De Europese regels stellen dat

  • de website niet in het Nederlands mag worden aangeboden;
  • er nog geen .NL domeinnamen mogen worden verstrekt,
  • geen reclame op radio en TV mag zijn
  • er geen reclame via gedrukte media gemaakt mag worden. 

Online support

Er zijn wetsvoorstellen gedaan welke inmiddels veel steun hebben gekregen. Dit nieuwe wetsvoorstel zal onder andere vaststellen;

  • Welke kansspelen mogen er online aangeboden worden?
  • Kansspelverslaving. Hoe wordt daar op toegezien?
  • Welke belastingtarieven zijn van toepassing voor spelers en aanbieders in het nieuwe systeem?
  • Waarom geldt er een ander belastingpercentage voor online-aanbieders dan voor o.a. loterijen?
  • Wanneer legaal gegokt kan worden?

Tot die tijd is er online alleen uit de voeten te komen met de support volgens de EU wetgeving. Na inwerkingtreding van het wetsvoorstel 'Kansspelen op afstand' wordt het online kansspelen onder vergunning mogelijk gemaakt. Voor 2015 lijken die veranderingen in werking te gaan treden, maar vooralsnog is er nog geen garantie voor.

 

Een Nederlands casino is er dus voorlopig nog niet, maar tot die tijd mag er gebruik gemaakt worden van de aanbieders via de regels van de Europese wetgeving. Via informatiepagina's op het internet welke de consument voorlichten over deze internationale markt, kunnen spelers tot nu toe alle ontwikkelingen volgen en op een veilige manier deelnemen aan de markt. 


Tags: wetgeving, kansspelen, 2015
Bronnen: website KSA Nederland, website Nederlandse Overheid
Artikel geschreven door: Elma vd Mars.
Publicatie datum: 2014-02-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving