aanmeld knop
dot

Veilig Je Woning Verhuren Zonder Zorgen

Kunststof dakkapel.jpg
Veilig je woning verhuren is van groot belang. Geen enkele verhuurder staat immers te juichen als hij huurders in zijn woning aantreft, die het niet zo nauw nemen met de regels. Een goede procedure vooraf kan veel ellende besparen. Er zitten aan het verhuren van je huis voor- en nadelen, maar pak je het goed aan kan het je maandelijks een leuk bedrag aan geld opleveren.
KlussenKlussen

Waarom je woning verhuren?

Er zijn diverse redenen waarom iemand zijn huis gaat verhuren. De twee belangrijkste zijn:

 1. Als belegging om er (passief) inkomen uit te halen;
 2. De woning staat te koop, maar er komt geen koper.

In beide gevallen gaat het er om dat het geld moet opleveren. Als belegging is dat meestal om er winst uit te halen. Bij leegstand omdat er geen koper komt gaat het met name om de financiële lasten te verlichten, want de hypotheek loopt door terwijl er ook voor de nieuwe woning een hypotheek wordt betaald.

 

Je huis verhuren is toch simpel?

Je huis verhuren lijkt simpel, maar is het zeker niet. Je hebt te maken met een huurwetgeving die de huurder heel goed in bescherming neemt. Ook al heb je van alles afgesproken en in de huurovereenkomst vastgelegd, is dat in veel gevallen niet bindend. Je moet de huurwetgeving goed kennen om te weten wat je wel en niet kan vastleggen in de overeenkomst. Hoe weet je of een kandidaat-huurder een goede huurder zal zijn?

 

De doe-het-zelver

Voorbeeld:

 • Willem heeft ruim 2 jaar zijn vorige woning leeg en te koop staan, omdat hij voor zijn werk naar een andere omgeving moest verhuizen, 150 km verderop. Hij besluit om de woning te gaan verhuren. Niet via een verhuurmakelaar, want dat kost hem geld. Het kan veel goedkoper, meent hij. Willem zet een advertentie op Marktplaats en er komen mensen voor bezichtiging van de woning. Hij gaat naar de woning en laat het keurig nette echtpaar (Jan en Joke) de woning zien. Het is precies wat ze zoeken en de huur is ook geen probleem. Ze laten Willem de door hem gevraagde salarisbrieven zien en hun paspoort. Willem ziet dat Jan bij een bedrijf in de omgeving werkt. Hij ziet het netto inkomen en concludeert dat de hoogte van de huur voor hen totaal geen probleem hoeft te zijn.
 • De mensen hebben laten weten haast te hebben omdat zij ook net hun woning hebben verkocht en er die week uit moeten zijn. 
 • Willem heeft een contract van internet gehaald, heeft het wat aangepast omdat de huurder er wel uit moet als er een koper komt. Jan en Joke hebben daarmee ingestemd, want zij weten immers ook hoe belangrijk het is dat de woning verkocht wordt. Ze gaan toch aan het sparen om binnenkort hun nieuwe droomwoning te kopen. De huurovereenkomst wordt getekend, de huur van de 1e maand wordt betaald en de waarborgsom wordt afgerekend.
 • Willem gaat fluitend terug naar huis, dat was een makkie. Al snel nette huurders die ook al direct geld bij zich hadden om zaken te doen. Die heeft ie binnen! Had ik eerder moeten doen, denkt Willem nog.

Toch ging het mis

Helaas kan er van alles misgaan als je je woning verhuurd, bijvoorbeeld:

 • De huur werd niet meer betaald. Willem had het telefoonnummer van Jan en Joke, maar daar kreeg hij geen gehoor. Voicemail enkele malen ingesproken, maar er werd niet teruggebeld. Brieven gestuurd, maar daar kwam geen antwoord op. Inmiddels waren er drie maanden achterstand.
 • Willem besluit de werkgever van Jan te bellen, kijken of hij hem zo te spreken kon krijgen. U begrijpt het misschien al, Deze Jan kenden zij helemaal niet! Heeft daar ook nooit gewerkt.
 • Jan en Joke bleken de salarisbrieven te hebben aangepast. Het goede gevoel in die onderbruik heeft inmiddels voor een ander gevoel plaatsgemaakt. Dit zit echt niet goed!
 • Willem besluit na 4 maanden geen huur te hebben ontvangen naar de woning toe te gaan en neemt enkele vrienden mee. Jan en Joke waren gevlogen en de woning bleek uitgewoond te zijn. Hoe kunnen deze (nette?) mensen zo'n ravage aanrichten.
 • De woning weer op orde brengen heeft Willem € 5.600 gekost. Daarbij nog de niet ontvangen huur van € 3.800 komt het neer op een schadepost van € 9.400.

Goedkoop is duurkoop

Het had zo mooi kunnen zijn, maar het liep dus anders af. Willem beseft dat hij een fout had gemaakt. Hij dacht het zelf wel even te kunnen, maar had te weinig deskundigheid. Deze besparing is hem duur komen te staan. Hij dacht het zo goed gedaan te hebben, maar zag toch dingen over het hoofd. Hij beseft dat een woning verhuren een vak is. Schoenmaker blijf bij je leest. Ook als u uw huis wilt verkopen zijn goede tips om een huis te verkopen, raadzaam.

 

Verantwoord verhuren

Willem heeft zijn woning weer verhuurd, maar nu wel via een betrouwbare verhuurmakelaar. De huur wordt trouw iedere maand overgemaakt en de woning wordt goed verzorgd. Hij weet dat niet alle verhuurmakelaars de gewenste kwaliteit leveren. Willem kan natuurlijk ook met  Airbnb beginnen.


Tags: huis verhuren, woning verhuren, verhuurmakelaar
Design en lifestyleDesign en lifestyleArtikel geschreven door: Gerda.
Publicatie datum: 2014-02-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving