aanmeld knop
dot

De nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen.jpg
Kunststof kozijnen, we zien ze overal in het straatbeeld. Toen kunststof kozijnen pas te verkrijgen waren werden er grote beloftes gedaan. De kozijnen zouden levenslang meegaan, ze zouden altijd mooi van kleur blijven, de klant zou eindelijk van het dure schilderwerk af zijn. Maar waren die beloftes niet te mooi om waar te zijn?

Ook wij hebben kunststof kozijnen. Wij namen ze omdat ons werd verteld dat ze beter voor het milieu zouden zijn. Van alle mooie beloftes die ons gedaan werden bij aanschaf is niet alles waar gebleken. Kunststof kozijnen blijven niet altijd mooi, en dat is niet het enige nadeel.

 

Vlekken en beschadigingen

Vlekken en verkleuringen op kunststof kozijnen kan je vaak niet meer verwijderen. Trekt een vlek eenmaal in het kunststof dan zit je er aan vast totdat je de kozijnen weer laat vervangen. Zo hebben wij binnen rare verkleuringen op de vensterbank die er met geen een reinigingsmiddel voor kunststof vanaf gaan. Het gaat om kringen van plantenpotten, maar ook soms afdrukken van drukwerk. Je legt bijvoorbeeld een krant op

de vensterbank en als de vensterbank ook maar enigszins vochtig is of de krant maar enigszins afgeeft, dan kunnen er ook vlekken ontstaan. Kinderen met viltstift... dat soort zaken krijg je er niet meer uit. En dat terwijl je hout vroeger gemakkelijk schoon kon maken en als het echt niet lukte dan verfde je het gewoon over. Tegenwoordig is er ook verf voor kunststof op de markt gekomen, aangezien kunststof helaas op den duur maar al te vaak vlekken krijgt die er niet uitgaan. Van het verkoopverhaal dat je nooit meer je kozijnen hoeft te schilderen is dus niks terecht gekomen. Zelf kunststof schilderen is echter af te raden, en dus ben je geld kwijt aan specialisten. Hardnekkige vlekken blijken meestal verwijderd te kunnen worden met Intensiefreiniger voor kunststof, verf en behang’ van HG. Maar niet altijd, helaas.

 

Boren in kunststof

Boren in kunststof kozijnen mag niet, want dan haal je de spanning uit het kozijn met als gevolg dat het kozijn op den duur krom kan gaan trekken. Bovendien laten boorgaten in kunststof rare gaten achter die alleen door specialisten gemaakt kunnen worden. Dit is ook heel onhandig bij de afwerking van deze kozijnen binnenshuis, want de afwerking gebeurt met kunststof strippen. Je gordijnrails kan je eventueel daar aan ophangen maar er is eigenlijk geen goede methode, want boren laat lelijke gaten na, en plakken is op den duur zwak en niet geschikt voor zware gordijnen.

 

Beschadiging

Als dit type kozijn eenmaal beschadigd is, wordt het lastig om het te repareren. Als er een stuk afbreekt moet het hele deel vervangen worden. Als de beschadiging hoger zit, in het kozijn zelf, kan het nodig zijn om het hele raam te vervangen.

 

Altijd dezelfde saaie kleur

De kleur die je voor je kunststof kozijn kiest is blijvend voor zolang als je de kozijnen hebt. Je kunt dus nooit eens denken ik geef het dit voorjaar even een fris ander kleurtje. Hoewel er tegenwoordig wel verf voor kunststof bestaat, blijft deze toch minder lang zitten dan verf op hout en ook kan je niet zomaar gaan schilderen. Het vergt voorbereiding en kennis.

 

Kunststof verweert

Kunststof verweert buiten behoorlijk snel. Op den duur kan het een nare grijze grauwsluier krijgen, of (gele) vlekken. Kunststof ziet er dan net zo belabberd uit als een verveloos houten kozijn met het verschil dat je hout gemakkelijk kon schilderen.

 

Sloten op deuren

Koopt u een hele kunststof pui met een balkondeur erin? Let dan op de sloten. Die zijn in ons geval heel klein en kwetsbaar en bevatten een soort minuscule sleuteltjes die te vergelijken zijn met de sleuteltjes van een kinderdagboek. De sleuteltjes raken heel gemakkelijk zoek. We zijn ze na twee jaar kwijtgeraakt en zitten sindsdien met drukknopjes (!) op de deuren die we niet mogen indrukken want dan zit de deur blijvend op slot. Het probleem is dat de drukknop direct boven het draai handvat zit om de kiepstand te gebruiken, waardoor je heel snel per ongeluk dat stomme knopje indrukt. Het zijn van die modernismen die je liever kwijt dan rijk bent. Doe mij maar een ouderwets draaislot met een fatsoenlijke sleutel. Nou neem ik aan dat er ook kunststof deuren zijn met een normaal slot, maar wees toch alert en check ook hang en sluitwerk op duurzaamheid en praktisch gebruik als u voor kunststof kiest.

 

Scheuren in kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kunnen scheuren krijgen door krimp. Dit komt vooral voor bij gevels waar veel zon op staat. De scheuren zijn zichtbaar op de plaatsen waar losse stukken op elkaar aansluiten, zoals in hoeken van ramen, aansluitdelen van vensterbanken en op de afloop van vensterbanken. Ze zijn duidelijk te herkennen. Het kozijn vertoont op de lijmnaden/aansluitpunten dan kieren. Dergelijke problemen kunnen te maken hebben met:

  • gewicht van de ruit
  • veel zonlicht vergroot de kans op krimp, dus werking
  • spanningswerking algemeen

Scheuren zijn niet goed te herstellen en zorgen dat de boel minder lang meegaat. Ze staan ook lelijk en er komt gemakkelijk vuil in terecht.

 

Milieu

vroeger beweerde men dat kunststof ramen beter zouden zijn voor het milieu, want er worden minder bomen gekapt. Dit is echter niet realistisch. De wereld gaat ten onder aan plastics, en er zijn tegenwoordig prima soorten hardhout waar oerbossen niet meer voor gekapt worden. Kies voor milieuvriendelijk hardhout en laat u daarover informeren, als u voor hout kiest.

 

Uiterlijk

Persoonlijk vind ik de look van kunststof kozijnen onpersoonlijk en steriel. De nieuwe trend om er namaak houtnerf op te zetten, maakt het naar mijn mening nog erger.

 

Waarom dan toch kunststof?

Er zitten natuurlijk veel voordelen aan kunststof. U moet het alleen goed onderhouden en regelmatig reinigen op de geadviseerde manier.

 

Kosten nieuwe kozijnen
Mooie nieuwe kunststof kozijnen


Tags: kunststof kozijnen nadelen, scheuren, barst, beschadiging, boren, vlekken in kozijn

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-02-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving