aanmeld knop
dot

Alle Vogels Van de Wereld, boekverslag

Schrijven.jpg
Alle Vogels Van de Wereld is een verhalenbundel van de schrijfster Daphne Buter. Het is haar tweede boek en werd uitgegeven in 2000 door uitgeverij de Bezige Bij/Thomas Rap. Ik vergelijk in mijn boekverslag verschillende elementen alsook verschillende recensies die al over het boek verschenen, kort nadat het gepubliceerd werd.

Alle vogels Van de Wereld, ontving meerdere recensies, waar ik er twee van gekozen heb om met elkaar te vergelijken.

 

Reinier Spreen

Reinier Spreen is zelf schrijver en journalist. Zijn recensie 'Een Druppel BLoed Aan Het Plafond,' van Reinier is erg goed geschreven. In zijn recensie geeft hij veel aandacht aan de karakters van de mensen die in de verhalen voorkomen. Hij vergelijkt de verhalen van Buter met films van Alex van Warmerdam omdat die films ook vaak met een vertrouwd wereldje beginnen, maar dan kom je er even later achter dat de personen die een rol spelen in het verhaal, allerlei onderdrukte haatgevoelens hebben die ze aan niemand vertellen. Als die vreselijke gevoelens eenmaal naar buiten komen, zetten ze een bijl in je rug, schrijft hij. Dat is natuurlijk niet letterlijk bedoeld. Reinier Spreen is enthousiast over de verhalen. Het is daarom een positieve recensie.

 

Belangrijkste argumenten van Reinier Spreen

  • Hij noemt het verhaal ‘Bel me eens’ prachtig en vergelijkt het met een verhaal van een andere schrijver die Heeresma heet.
  • Hij schrijft dat het echte vuurwerk waarin Alex van Warmerdam de rampspoed nogal eens laat uitmonden, bij Buter vaak uitblijft, maar dat juist doordat ze een tipje van de sluier oplicht het effect van haar verhalen minstens zo sterk is.
  • Verder schrijft hij dat de dreiging blijft, ook als het verhaal is afgelopen.

De stemming van de verhalen vergelijkt Spreen met 'druppels bloed aan het plafond.' Alsof je die ineens in je eigen kamer zou zien opwellen aan je plafond. Hij vraagt zich af: Moet je dan niet even gaan kijken of er boven misschien een lijk ligt? Een mooie, knap geschreven recensie.

 

Olaf Risee

Olaf Risee is recensent voor De Recensent (Internet). Hij vergelijkt de verhalen uit 'Alle Vogels Van De Wereld' met verhalen van Arnon Grunberg en Couperus. Maar hij heeft het dan juist over hele andere verhalen dan Reinier Spreen. De beste verhalen vind hij 'Het staande kwartier' en 'De schreeuw van de reiger, de stilte van de slang,' en het verhaal 'Nu ik nuchter ben.' Olaf Risee vindt dat de verhalen verschillen in kwaliteit.

 

Belangrijkste argumenten van Olaf Risee

  • alle mensen in de verhalen bedriegen elkaar en ze liegen.
  • Het zijn mensen die gekweld worden door hun leven en ze proberen hun geluk te vinden door elkaar te bedriegen en door oneerlijk te zijn.
  • Hij schrijft dat Buter een heldere stijl van schrijven heeft. Het verhaal 'Het staande kwartier' noemt hij fraai gecomponeerd.

Andere dingen die in zijn recensie worden geschreven

De recensent vindt dat de uitgever wat slordige fouten in de bundel heeft laten zitten zoals paginanummers die niet altijd kloppen met de inhoudsopgave. Hij schrijft hij dat 'Alle vogels van de wereld' een mooie bundel is, die de moeite waard is om gelezen te worden. Het ene verhaal spreekt hem meer aan dan het andere.

 

Vergelijking tussen de twee recensies

Allebei de recensies zijn positief, alleen om andere redenen. Ik vind de recensie van Reinier Spreen een krachtiger recensie, omdat die zo mooi geschreven is en dieper ingaat op de spanningen die de verhalen oproepen. De recensie van Olaf Risee vond ik ook leuk om te lezen. Ik ben het met de recensie van Reinier Spreen eens dat alle verhalen een dreiging hebben die je in spanning houden. De afloop van de verhalen zijn meestal verrassend.

 

Reinier Spreen en Olaf Risee vergelijken de verhalen met verhalen van andere schrijvers, maar ze vergelijken ze ieder met andere schrijvers. Met sommige dingen van Olaf Risee ben ik het ook eens. Ik vind ook sommige verhalen mooier dan de andere. Het titelverhaal vond ik juist ook wel mooi. Ook al zit er in dat verhaal niet veel dreiging, hooguit wat spanning omdat je wilt weten hoe het afloopt.

De andere verhalen die ik mooi vond zijn ook in het Engels vertaald en gepubliceerd in Engeland en Amerika en dat zijn: 'Nu ik nuchter ben' (NightTrain literair tijdschrift VS ) en 'De schreeuw van de reiger, de stilte van de slang'(Cadenza, literair tijdschrift UK).

 

Mijn eigen mening

Ik vind het een mooie bundel verhalen maar het ene verhaal vind ik ook beter dan het andere. Het verhaal 'Een los contact in het systeem' vond ik niet zo goed als de rest. De beschrijvingen vind ik wel goed, maar ik vond dat er wat miste maar ik weet niet precies wat.

Het titelverhaal Alle vogels van de wereld,’ leek meer op een deel uit 'De Blauwe Prins' wat ik nu ook aan het lezen ben. Ik denk dat ik dat het mooiste verhaal vond. Wat ik erg grappig vind is dat veel verhalen van het boek met verhalen door een vrouw geschreven zijn maar ze gaan dan over een man en ze schrijft dan alsof ze zelf een man is.

 

Overeenkomsten en verschillen verklaren

Smaken verschillen, daarom vindt de ene persoon weer een ander verhaal het beste dan een ander persoon. Reinier Spreen vindt dat je dat merken kan aan de gevoelens van de mensen in de verhalen, Olaf Risee vindt dat het komt door de schrijfstijl en door het liegen van mensen. Het liegen komt juist door die gevoelens van die mensen.

 

We vinden het alledrie een goed boek, alleen Olaf Risee en ik vinden dat de verhalen verschillen in kwaliteit. Reinier Spreen schrijft over de hele bundel terwijl Olaf Risee (en ik doe dat ook wel) meer elk verhaal vergelijken met de andere verhalen.

 

Het verhaal wat Olaf Risee het slechtste vind 'Alle vogels van de wereld,' vind ik juist een van de beste. Misschien komt het omdat dat verhaal over twee kinderen gaat. Ook de vogels die in dat verhaal voorkomen vind ik erg mooi want ik hou zelf ook veel van vogels.


Tags: Daphne Buter, Reinier Spreen, Olaf Risee, Alex van Warmerdam
Bronnen: derecencent.nl, hongerigewolf.nl
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-02-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving