aanmeld knop
dot

Taxatie aanvragen. Wie, wat, waar?

huis.jpg
Om uw huis te laten taxeren heeft u een taxateur nodig. Deze doet de taxatie en maakt een taxatierapport op. In het rapport staat hoe werd berekend wat de waarde is van (bijvoorbeeld) een huis, en waarom de waardebepaling tot stand gekomen is. U laat ontroerend goed taxeren om verschillende redenen.
ComputerComputer

Als u een huis wilt kopen of verkopen, of ander ontroerend goed, moet eerst de waarde bepaald worden. Dit is zowel voor koper en verkoper noodzakelijk. Waarde van ontroerend goed is niet altijd stabiel en afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat, de ligging en de afmeting. De waarde wordt ook bepaald door bouwjaar, onderhoud en allerlei andere factoren zoals wel of geen tuin, woonplaats, enzovoorts, en natuurlijk de economie en markt.

 

Huis verkopen

Maar ook als u een huis verkopen wilt, is een taxatierapport noodzakelijk. U wilt het huis voor een goede prijs verkopen en als u bewijs kunt overleggen van de waarde komt dit te pas bij de onderhandelingen.

 

Hypotheek aanvragen

Als u een hypotheek wilt aanvragen zal er gevraagd worden om een taxatierapport. Ontroerend goed waarvoor een hypotheek verstrekt wordt dient immers ook als waardevol onderpand voor de bank.

 

Erfenis

Bij een erfenis wordt de waarde van goederen en gelden bepaald in verband met de verdeling, Ook dan wordt er een taxatie gedaan, van zowel de ontroerende goederen als inboedel en dergelijke. Zo zijn er nog wel meer redenen waarom u een taxateur kunt inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan

  • verzekeringen
  • woz waarde
  • ontroerend zaak belasting
  • verkoop

Wat is onderhandse verkoop?

De onderhandse verkoop is de waarde van een pand, als het vrij van bewoners, huur en gebruik zou zijn. Een huis wat niet gedeeltelijk verhuurd wordt, en wat vrij is van bewoning of gebruik, levert meer op dan een huis waarin huurders zitten. De onderhandse verkoopwaarde is de waarde die het pand zou kunnen hebben in die situatie.

 

Taxatiewaarde van een pand

De taxatiewaarde is het bedrag dat men officieel vaststelt en overeenkomt op de dag van taxatie en/of overeenkomst. De waarde van het getaxeerde kan daarna dus tijgen of dalen, maar de taxatiewaarde blijft op papier gelijk. Als er sterke schommelingen zijn in waarde is het raadzaam om opnieuw te laten taxeren.

 

Executiewaarde

Executiewaarde is de waarde die wordt besteed als een pand verkocht wordt door middel van bijvoorbeeld executieveiling, voor de beste prijs, als het pand vrij van huur, bewoning en gebruik is. De executiewaarde is lager dan de onderhandse verkoop waarde. De verkoper wordt in zo'n geval gedwongen tot verkoop en kan het object niet in beste staat aanbieden, of presenteren. Bij dergelijke verkoop via executie komen er nog behoorlijk wat kosten bij, zoals:

  • veilingkosten
  • inzetpremies
  • Notariskosten

Taxatierapport nodig?

Als u een taxatierapport nodig heeft moet u contact opnemen met een bij de RMT geregistreerde Makelaar of Taxateur. Alleen deze Makelaars en/of Taxateurs mogen een taxatierapport opmaken. Vergis u hierin niet. Niet elke Makelaar is geschoold om taxatierapporten op te maken en te overleggen. Makelaars moeten aan verschillende eisen voldoen voordat zij zich mogen inschrijven bij Stichting VastgoedCert.


Tags: makelaar, taxatie, taxatierapport, onderhandse verkoop, erfenis
Bronnen: lookup.nl, wikipedia, youtube, NTI
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-02-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving