aanmeld knop
dot

De ijskappen smelten, ben je bang?

nieuws.jpg
De ijskappen smelten. Je hoort het vaak in het nieuws. Je krijgt het idee dat mensen de natuur kapotmaken en dat heel veel dieren en planten doodgaan door het egoïstische gedrag van mensen. Dat kan je bang maken. Moet je bang zijn voor de gevolgen?

De berichten dat de ijskappen smelten en dat de planeet eerst opwarmt en daarna juist een ijstijd zal doormaken, daar word je niet vrolijk van. We horen zien veel over dieren die uitsterven, mensen die te maken hebben met droogte of juist met overstromingen, het smelten van de ijskappen. Maar alhoewel er waarschijnlijk veel van waar is, moet je ten eerste toch niet vergeten dat mensen net zo goed bij de natuur horen. Mensen zijn net als andere levensvormen op aarde, wezens die op deze planeet leven en die zijn voortgekomen uit de natuur. Alles wat mensen doen is dus eigenlijk ook de natuur. Met het verschil dat wij mensen vinden dat we een keus hebben, omdat we verder ontwikkeld zijn dan andere dieren. We bouwen bijvoorbeeld raketten die naar de maan kunnen, en dat zullen de andere dieren op aarde niet zo snel kunnen doen.

 

Zijn mensen verantwoordelijk?

Zijn mensen verantwoordelijk voor de milieuproblemen, zoals het opwarmen van de aarde, als mensen zelf ook onderdeel uitmaken van de natuur? Ik denk het voor een deel toch wel, aangezien mensen inderdaad tot op bepaalde hoogte de keus hebben wat ze doen en laten.  Maar toch zit er wel een heel dikke adder onder het gras. Keuzes ten gunste van het milieu en leven zijn namelijk niet altijd gemakkelijk te maken, want alles wordt in geld uitgedrukt. Bijvoorbeeld:

 • We hebben de keus of we plofkip willen eten of scharrelkip., maar de scharrelkip is veel duurder
 • We hebben de keus of we gewone eieren willen eten of eieren die door de kippen gelegd zijn die een beter leven hebben gehad, maar de scharreleieren zijn het duurste
 • We hebben de keus of we een jas dragen met hondenbont of kunstbont, maar we krijgen vaak helemaal niet te horen dat er hondenbont op bijvoorbeeld een Nickelson jas zit

Het probleem is echter dat al dit soort dingen veel geld kosten of geheim gehouden worden. De kip waarvan gezegd wordt dat de kip een beter leven heeft gehad, is aanzienlijk duurder dan de plofkip die een rotleven heeft gehad. De scharreleieren zijn duurder dan de andere eieren. Het nieuwste zijn de 'vrije uitloop eieren,' die zouden van kippen komen die niet alleen vrij rondlopen in een ren, maar die ook eens een keertje naar buiten mogen lopen over een erf. Die eieren zijn nog duurder, terwijl als je daar over nadenkt is het natuurlijk onzin dat die duurder moeten zijn, want een fabriek is veel duurder dan een stukje land. En vroeger hielden mensen zelf een paar kippen en dus hadden ze altijd verse eieren.

 

En milieuvriendelijke auto's en zonnepanelen... het kost allemaal onnodig veel geld extra. Op die manier worden we ook wel bij de neus genomen omdat er aan het milieu en angst voor rampen, en vooral ook aan schuldgevoel, heel veel geld te verdienen valt. Je geeft mensen eerst een schuldgevoel, daarna biedt je ze een alternatief aan waardoor ze hun schuldgevoel kunnen afkopen. Door meer te betalen bewijzen we vervolgens onszelf dat we bereid zijn meer te betalen voor het plezier van een kip of voor een schoner milieu en dus voelen we ons minder schuldgevoel.

 

Hoe zit het dan met die ijskappen?

Ik ga er vanuit dat de ijskappen echt smelten en dat dit inderdaad sinds 2005 sneller is gegaan. En hoewel het heel eng is allemaal, en hoewel de berichtgeving je nerveus kan maken, is het niks nieuws dat het ijs verdwijnt. Dat is al veel vaker gebeurd in de geschiedenis. De Neanderthalers leefden zelfs nog in de kleine ijstijd. Het ijs kwam toen tot in Europa en ook Nederland was een stuk kouder. IJskappen smelten wel vaker, en de temperatuur op aarde is ook al vaker anders geweest. Het is net als een winter die nou eenmaal elk jaar terugkeert, zo is het ook met ijstijden. Dat zijn grotere winters die ook regelmatig terugkeren, alleen ze duren duizenden jaren. Wetenschappers beweren echter dan het smelten van de ijskappen nu, door de mensen komt. Wij moeten ons dus schuldig voelen en allemaal lid worden van milieugroepen, geld geven, zodat we (net als bij die scharrelkip) minder last hebben van ons geweten. Het probleem is alleen dat al dat geld wat mensen geven nog steeds niet tot veel verbetering heeft geleid. Sterker nog, toen mijn moeder jong was bestond Greenpeace ook al en mijn moeder gaf elke maand tien gulden aan Greenpeace want ze was zo bang dat de oerbossen zouden verdwijnen want die werden 45 jaar geleden al gekapt. De berichten over de oerbossen zijn nog steeds hetzelfde. Die worden nog steeds gekapt en nog steeds vragen milieugroepen er geld voor om de bossen te redden. Zo is het ook gegaan met:

 • de olifanten worden nog steeds doodgemaakt
 • de zure regen, daar horen we niks meer van
 • het gat in de ozonlaag, daar horen we niks meer van
 • de tijger is nog steeds een bedreigde diersoort
 • de panda is nog steeds een bedreigde diersoort
 • de gorilla is nog steeds een bedreigde diersoort
 • de oerbossen worden nog steeds gekapt
 • enzovoorts

 

Er zijn al heel wat ijstijden geweest.

 

Opwarming van de aarde

De aarde warmt zich op door de vervuiling van mensen (overbevolking) en uitstoot van allerlei industrieën, auto's, enzovoorts, en door heel veel bijkomende andere factoren waar de natuur op reageert. Door die opwarming van de aarde smelten de ijskappen op de polen. Het gevolg is watertekort, uitdroging van land, woestijnvorming, maar ook overstromingen en vloed bij regenval. Hoe kan de opwarming van de aarde nou tot een ijstijd leiden? Dat zit ongeveer zo. Door het gesmolten ijs wat in de oceanen terechtkomt (daar komt het ook vandaan want ijs is natuurlijk bevroren water) wordt het water in de oceanen steeds kouder. De warme golfstroom die door de oceanen stroomt koelt af door dat koude smeltwater. Door dat koude water gaat de warme golfstroom steeds trager stromen waardoor seizoenen veranderden en afkoeling van de planeet zich verder zal uitbreiden met een ijstijd tot gevolg.

 

 

Schaatsen uit het vet?

Wanneer gaat die ijstijd komen? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ene wetenschapper zegt dat het zomaar ineens kan komen, binnen een paar jaar, en de ander zegt dat het over 100 jaar vast wel zo ver zal zijn. Ondertussen weten we een ding zeker: Wij mensen zijn met heel veel individuen op een klein stukje land op een planeet, waar we maar weinig ruimte laten voor andere levensvormen. Je kunt het schuldgevoel niet afkopen door elke maand een tientje op een of andere milieu club te storten die wereld ook niet redden kan. Greenpeace is bijvoorbeeld zo enorm rijk, die hadden allang de oerbossen kunnen kopen om ze te beschermen, toch? Wat je dus beter kan doen is in je eigen omgeving het leven voor dieren en planten leuker te maken. Dingen die je echt kunt doen zijn:

 • zorg dat je tuin uit gras en planten bestaat, niet uit stenen tegels
 • zaai zaden van wilde bloemen
 • plaats vlinderstruiken en planten die geschikt zijn voor bijen en hommels
 • red de bijen door ze geschikte bloemen te geven
 • probeer je buren te stimuleren hetzelfde te doen
 • rij een schone auto
 • wees zuinig met gas en licht
 • wees goed voor dieren en planten om je heen
 • Als het kan, neem dan een paar kippen, dan heb je elke dag vrij uitloop eieren
 • Als het kan neem dan een paar fruitbomen in je tuin, appels en peren, elke zomer vers fruit
 • Leg een moestuintje aan

Loop eens door je straat en besef dat alles wat je ziet een paar honderd jaar geleden allemaal natuur was. Bomen, struiken, grassen, planten, heuvels, wateren, vogels, insecten... Wij mensen hebben de wereld versteend met lelijke bakstenen huizen en rare tegels in tuintjes, en voor dieren is nog maar weinig plaats. Hoe vaak zie jij een eekhoorn in je tuin? We plukken geen appels meer van bomen maar we kopen ze in de winkel. We maken alle bijen dood met vieze pesticiden en we spuiten overal gif op, zodat ook vlinders en andere insecten sterven. Al die beestjes kunnen de wereld redden want ze zijn voedsel en ze zorgen voor bestuiving. Als je de bijen redt, red je het leven op de wereld. Want de bijen hebben het heel zwaar, en als er geen bijen meer zijn, wie moeten dan de planten bestuiven?


Tags: ijskappen smelten, bijen, natuur, ijstijd
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-02-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving