aanmeld knop
dot

Wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen

hersens.jpg
Al sinds mensenheugenis worden verschijnselen gerapporteerd die men paranormaal noemt. Telepathie, helderziendheid, precognitie en psychokinese. Veelal betreft het sensationele anekdotes die weinig wetenschappelijke waarde hebben. Dat er ook serieus wetenschappelijk en gecontroleerd onderzoek wordt gedaan is minder bekend.

Binnen de wetenschap is dit soort onderzoek zeer controversieel omdat men er daar meestal zonder de resultaten van dergelijk onderzoek te kennen, van uitgaat dat het 'allemaal onzin' is.  Die verschijnselen zouden volgens deze wetenschappers onmogelijk zijn. Toch lijken die resultaten te suggereren dat wat veel mensen meemaken geen onzin is.

 

Wat maken mensen dan zoal mee?

U denkt aan een klasgenoot, Jannie, van de lagere school. Jaren niet meer gezien, die Jannie, en ook niet meer gesproken. De telefoon gaat. Wie is er aan de lijn? Jannie! Toeval zegt de scepticus. Of misschien niet helemaal toeval want U las in de krant dat er opstand was in Mali waar Jannie ooit naar toe was gegaan. Veel Nederlanders zouden gevlucht zijn. Logisch dat u aan Jannie dacht. Er zijn duidelijk alternatieve verklaringen voor deze telefoon gebeurtenis. Men noemt dat telefoon-telepathie. Maar zou je die alternatieve verklaringen kunnen uitsluiten en dan toch telefoon-telepathie wetenschappelijk kunnen onderbouwen? Ja dat kan en dat is ook gebeurd.

 

Experimenten

In de telefoon-telepathie experimenten worden 5 deelnemers geselecteerd. Een ervan is de persoon die opgebeld gaat worden door 1 van de andere 4. Wie dat zal zijn wordt volkomen toevallig bepaald ('random' zeggen de geleerden). De persoon waarbij de telefoon overgaat neemt niet meteen op maar zegt luid en duidelijk de naam van de persoon waarvan hij/zij denkt dat die aan de andere kant van de lijn zit. De kans dat hij/zij het goed raadt is 25%. Maar in de experimenten komen daar veel hogere percentages uit. Dat kan nog altijd 'toeval' zijn maar je kan nu wel precies uitrekenen wat de kans is dat het resultaat geheel toevallig tot stand komt. Die resultaten kunnen echter niet via een zogenaamd causaal model (zoals de opstand in Mali etc. etc) verklaard worden, immers de keuze van de beller was volledig random. Dus blijven er slechts verklaringen over als dat de 'bellers onder een hoedje spelen' of dat de experimentator de boel belazerd.

 

Modern onderzoek

Het moderne onderzoek is echter geheel geautomatiseerd, en de keuze van de 'beller' door de computer gebeurd pas als de ontvanger van de telefoon zijn vermoeden wie er belt heeft ingetikt. Ruimte voor bedrog is er niet. En toch zijn er nog steeds scoringspercentages boven de 25%. Er lijkt wel degelijk iets aan de hand te zijn. Dit is maar 1 voorbeeld van de verschillende vormen van onderzoek die plaats vinden in diverse laboratoria over de hele wereld.  

 

Voorgevoel

Een andere vorm is het onderzoek naar 'voorgevoel'. Je weet wel, iemand voelt zich niet goed zonder aanwijsbare reden en niet lang erna krijgt die persoon een ongeluk. Ook hier weer voldoende alternatieve verklaringen. Bijvoorbeeld: door die slechte stemming kan de betreffende persoon niet goed autorijden, is zo'n sceptische verklaring. Maar ook hier is er gecontroleerd laboratorium onderzoek waarbij deze alternatieve verklaringen worden uitgesloten. In dergelijk onderzoek wordt van een proefpersoon de fysiologie gemeten, bijvoorbeeld de hartslag. Terwijl die meting doorgaat worden af en toe plaatjes op een scherm getoond. Sommige plaatjes zijn schokkend zoals een platgereden poesje, anderen juist totaal neutraal zoals een kop en schotel. Natuurlijk reageert de hartslag meer op de emotionele plaatjes dan op de neutrale. Maar het bijzondere is dat dit al gebeurt voordat het plaatje op het scherm verschijnt. Het lichaam schijnt te voorvoelen wat er over een paar seconden gaat gebeuren. De keuze van het vertoonde plaatje door de computer is volkomen random en gebeurt pas als de hartslag is opgeslagen. 

 

Parapsychologie en bewustzijnsonderzoek

Het is fascinerend onderzoek en het kan grote implicaties hebben voor ons wereldbeeld. Niettemin staat het in een kwaad daglicht en is steun onontbeerlijk. De Nederlandse "Society for Psychical Research" (SPR) ondersteunt serieus onderzoek waarbij wetenschappelijk aanvaarde methoden worden gebruikt. En u kunt daarbij zijn, kennis nemen van de laatste ontwikkelingen via het 'tijdschrift voor parapsychologie en bewustzijnsonderzoek' en zelfs meedoen aan experimenten. De website waarop u zich kunt aanmelden is: Dutchspr.org


Tags: parapsychologie, telepathie, helderziendheid, precognitie, psychokinese
Bronnen: NTPB, dutchspr.org
Artikel geschreven door: d.j.bierman.
Publicatie datum: 2014-02-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving