aanmeld knop
dot

AntiKraakBieb. Hoe werkt het?

boeken boek.jpg
De AntiKraakBieb opende haar deuren op 6 november 2013 in Velsen Noord. Het is een bibliotheek waar je een boek kunt inleveren om het te ruilen tegen een ander boek. Je hoeft dus geen geld meer te betalen voor het lenen van een boek. Je ruilt je boeken gewoon. Een heel bijzonder initiatief met veel toekomst.

De AntiKraakBieb is op 6 november 2013 om 11 uur, de eerste AntiKraakBieb die in Nederland de deuren opent voor publiek. Het ziet er uit als elke andere Bibliotheek, er zijn veel boeken die je kunt lenen. Met het verschil dat je hier een boek ruilt tegen een boek wat je zelf meebrengt. De bibliotheek is in principe tijdelijk, want het is gevestigd in een antikraakpand. Maar wat zou het jammer zijn als deze geweldige bieb de deuren weer zou moeten sluiten.

 

Wat is een antikraak pand?

Een antikraakpand of huis wordt door inwoners betrokken om kraken tegen te gaan. Er zijn tegenwoordig vaak antikraak woningen in alle grote en kleine steden. Zo zijn er ook grotere ruimtes, en daarom is de AntiKraakBieb bedacht. Deze bibliotheek zit er dus in principe tijdelijk om het pand te beschermen tegen krakers. Tot die tijd kan je er boeken lenen en allerlei andere leuke activiteiten ondernemen.

 

Waar is de AntiKraakBieb?

Het adres van deze bibliotheek is:

 

Noorderlaan 21

Velsen Noord

 

Leegstaand pand

De bibliotheek is door middel van de antikraak gedachte begonnen met het opbouwen van een bibliotheek in het pand. Dit was natuurlijk meteen een succes gezien de leuke gedachte achter deze vorm van boeken lenen. 'Wooncorporatie Kennemerhave.' leverde het gebouw en 'IJmond Werkt!,' zorgde ervoor dat er meubels in kwamen te staan en zij hielpen ook met de inrichting.

 

Hoe werkt het?

Het principe van de AntiKraakBieb is eenvoudig. Je mag een boek mee naar huis nemen als je een boek brengt. Je kunt dus ook zes boeken inleveren en er zes mee naar huis nemen? Dat weet ik niet zeker.  Of er een limiet zit aan het aantal boeken dat je ruilen, lijkt me wel logisch.

 

Sociale Media

Sociale media wordt gebruikt om mensen te laten zien wie boeken brengt en/of ruilt.

 

Activiteiten

Er worden ook leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen en voor bijvoorbeeld senioren.  Bewoners uit de buurt kunnen zelf het initiatief nemen om iets leuks te organiseren, bijvoorbeeld:

  • voorlezen
  • knutselen
  • gespreksgroep
  • leesclub

Laten we hopen dat er meer initiatieven komt voor een AntiKraakBieb in andere gemeentes, en laten we hopen dat de bibliotheek in Velsen-Noord nog heel lang kan blijven bestaan.


Tags: AntiKraakBieb, antikraak, velsen noord, bibliotheek, adres
Bronnen: bibliotheekvelsen, kranten
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-03-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving