
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Gehaktballen maken, recept

Tweet |
Om gehaktballen te maken kies je gehakt wat je lekker vindt. Gehaktballetjes kan je maken van:
- Rundergehakt
- Varkensgehakt
- Half-om-half
- Lamsgehakt
Kies niet te grof gedraaid gehakt, Gehakt mag een fijne structuur hebben. Als je voor rundvlees kiest is je gehakt magerder dan wanneer je voor varkensgehakt kiest. Lamsgehakt heeft een sterke bijsmaak, dus daar moet je van houden. Dit geldt ook voor schapengehakt.
Ingrediënten
Gehaktballen kan je draaien van gehakt dat een beetje stevig is, en kneedbaar, en niet uit elkaar valt. Daarom wordt er iets aan toegevoegd wat die kneedbaarheid verbetert. De een kiest voor witbrood (zonder korst), de ander gebruikt liever beschuiten (fijn geschaafd), weer een ander kiest voor paneermeel. Van verkruimeld beschuit wordt de gehakt wat droger, gebruik dus niet te veel. Je kunt ook een zakje kant en klaar kruiden bij de slager vragen, daar zit het zout en peper al in, maar ook het paneermeel. In dit recept gaan we uit van witbrood zonder korst.
- 1 pond gehakt
- Twee sneetjes witbrood zonder korst
- Een scheutje melk
- 1 rauw ei
- 1 fijn gehakte ui
- Zout
- Peper
- Mespuntje mosterd
- Theelepel ketchup
Verder heb je nodig een schone schaal, een vork, een koekenpan en een klontje roomboter. Je kunt ook margarine gebruiken, of een scheutje olijfolie gemengd met wat boter, om de gehaktballen straks in te bakken.
Werkwijze
- Leg het gehakt in een schaal en voeg het rauwe ei toe
- Voeg een eetlepel kant-en-klare gehaktkruiden toe, of of kies voor een mengsel van zout, peper, nootmuskaat en paneermeel
- Voeg de gehakte uit toe
- Leg het witbrood in een schaal, giet er een klein beetje melk overheen (net genoeg om het brood zacht te maken dus niet te veel melk gebruiken) en prak het witbrood fijn met een vork
- Voeg het brood bij de gehakt
- Kneedt het gehakt tot een stevige massa ontstaat
- Voeg het mespuntje mosterd en de ketchup toe, kneedt het gehakt nogmaals goed door
- Als de gehakt niet plakt, is hij klaar om ballen van te draaien. Draai 4 a 5 gehaktballen en leg ze in de schaal. Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de ijskast, dan worden de gehaktballen lekker stevig
Gehaktballen braden
Smelt roomboter in een koekenpan en laat deze bruin worden. Druk de gehaktballen met je handen plat en leg ze in de bruisende boter. Bak een kant bruin en keer de ballen dan om met twee eetlepels. Als ook de andere kant bruin gebakken is, zet het vuur dan laag en laat de gehaktballen in ongeveer 20 minuten gaar worden. Keer de gehaktballen regelmatig om. Als je zachte gehaktballen wilt zet dan een deksel op de pan, met een kiertje zodat er wel wat vocht kan verdampen. Wil je liever een krokant korstje, zet dan geen deksel op de pan.
Gehaktballen zijn lekker met jus bij warm eten, maar ook lekker op een broodje of als tussendoortje.
Tip: voeg eens als extraatje fijngehakte peterselie en uitgeknepen teentjes knoflook toe aan de gehakt, en braadt ze op dezelfde manier gaar.
Partyhapjes gehakt
Hetzelfde gehakt is ook geschikt om kleine partyballetjes van de draaien, en te serveren met satésaus. Je hebt dan minder baktijd nodig en geen jus.
Publicatie datum: 2012-07-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
