aanmeld knop
dot

Joop Geesink, zijn unieke werk als filmproducent

logo-tekst.jpeg
Joop Geesink maakte voornamelijk poppenfilms, en werd daar in de vorige eeuw beroemd mee. Hij werd ook wel de Duivendrechtse Disney genoemd. Hij had opdrachtgevers in Europa, Amerika en Aziƫ. In Nederland was Phillips een grote klant van hem en Geesink maakte honderden reclamefilmpjes (animatie) voor bioscoop en televisie. Zijn Live Action Films werden uitgegeven bij Starfilms en de poppenfilms werden uitgebracht onder de naam Dollywood.

Het werk van Joop Geesink neemt een unieke plaats in, in de ontwikkeling en geschiedenis van de Nederlandse animatie en reclamefilm. Zijn werk neemt de laatste jaren weer toe in populariteit nadat Geesink min of meer in de vergetelheid leek te zijn geraakt. Zijn films werden echter gerestaureerd en veilig gesteld voor latere generaties, door onder andere EYEfilm. De films zijn prachtig, soms ontroerend, en interessant genoeg nog steeds een belevenis om naar te bekijken. Zelf bij Disney Pixar zitten fans van Joop Geesink.

 

Joop Geesink overleed op 13 mei 1984. Zijn geboortenaam die hem op 28 april 2013 werd gegeven was Joop Johan Louis Geesink. Hij werd in 1913 geboren in Den Haag. Toen hij zich eenmaal ging toeleggen op animatiefilm werd hij beroemd door zijn uniek poppenfilms. Bekende figuurtjes die hij bedacht en ontworpen heeft, en tot leven gebracht werden in poppenfilms of soms ook in tekenfilms en/of strips, zijn:

  • Loeki de Leeuw
  • Rik de Kikker
  • Dusty de kangoeroe

Voordat Joop Geesink Loeki de leeuw ontwierp had hij al honderden poppenfilms op zijn naam staan. Loekie de Leeuw werd meer dan 30 jaar jaren in de ster reclames vertoond, tussen reclamefilmpjes door. Een van de redenen waarom mensen het leuk vonden om reclames te kijken was Loeki de Leeuw. Loeki was (en is) een oranje Nederlandse leeuw, maar dan als cartoon- pop. Van Loeki, Rik de Kikker en Dusty werden niet alleen filmpjes gemaakt maar ook strips/comics en/of verhalenboekjes. Dusty de kangoeroe die in tekenfilmpjes mensen erop wees dat ze hun omgeving schoon moesten houden, was in feite een voorloper op de huidige milieubeweging. De tekenfilmpjes van de ijverige kangoeroe werden in Nederland heel bekend, en in Italië zeer beroemd.

 

Duivendrechtse Disney

Ook verschenen er leesboekjes en producten waarop de figuren van Joop Geesink werden afgebeeld. Geesink werd niet voor niets de Nederlandse Disney genoemd. Geesink had een levendig en charismatisch gezicht, met grote heldere blauwe ogen. Hij werd graag met een grote sigaar tussen zijn vingers op foto's afgebeeld. Later werd het een soort handelsmerk om zich te laten fotograferen met sigaar, maar hij rookte ze ook echt. Dagelijks was hij aan het werk en zat achter zijn bureau met een smeulende sigaar tussen zijn vingers te tekenen.

 

Poppenfilms Joop Geesink

Joop Geesink maakte honderden poppenfilms waarvan velen bekroond werden. De films werden opgenomen in de filmstudio's, waar Geesink op zich zelf niet heel nauw bij betrokken was. Hij bedacht de figuren en de verhalen. Hij leverde schetsen, uitgewerkte ontwerpen, tekeningen en maquettes, anderen voerden zijn ideeën in de studio's uit.

 

Carrière

Geesink was zijn carrière begonnen als decorontwerper bij de Revue. Omdat hij een geweldige goede tekenaar was, raakte hij geïnteresseerd in tekenfilm en poppenfilm. Hij en Marten Toonder besloten samen een filmstudio op te richten. Geesink Toonder Multifilm. Toonder was bekend vanwege de karakters Olivier B. Bommel en Tom Poes. Naast tekenaar was Toonder ook schrijver van deze populaire beeldverhalen. Toonder richtte zich steeds meer op het vervaardigen van tekenfilms terwijl Geesink zich liever met poppenfilm bezighield. Dat was blijkbaar niet het enige verschil tussen de creatievelingen want al na precies een jaar, vanaf maar 1943, besloot het duo toch maar weer alleen verder te gaan met hun filmwerk. De samenwerking was geen groot succes geweest. Op zich niet verbazend aangezien zij ook van karakter blijkbaar sterk verschilden, want het boterde niet al te best tussen hen. Geesink ging verder onder de naam Dollywood Studio waar hij de rest van zijn leven zijn creaties vervaardigde. Marten Toonder ging verder onder de naam Toonder Studio's.

 

Eyefilm

In 1972 werd het werk van Geesink reeds ondergebracht in het archief van EYE. De poppenfilms zijn daardoor bewaard gebleven voor de toekomst. De poppen uit de films zijn grotendeels verloren gegaan. Soms duikt er nog weleens wat origineel werk van Geesink op, maar het meeste is gewoon in de prullenbak verdwenen, aangezien (hoe onbegrijpelijk ook) er in die tijd wegens ruimtegebrek ook veel werd weggegooid nadat het op film gezet werd. Bij de Disney studio's was het niet anders. Duizenden en duizenden tekenfilms werden er geproduceerd maar van de unieke filmcellen die gebruikt werden voor de opnames, is slecht een fractie bewaard gebleven. De prachtige met de hand ingekleurde filmcellen werden zelfs, nadat ze gebruikt waren voor de opnames, eenvoudig schoongewassen en weer opnieuw gebruikt voor volgende filmpjes. Geesink heeft ook enkele tekenfilmfiguren ontworpen, zoals Dusty en Rik de Kikker, en ook daarvan is vrijwel niets bewaard gebleven.

 

Pretparken

Geesink hield van pretparkontwerpen en de laatste jaren van zijn leven werkte hij dan ook vol overgave aan het Carnaval Festival, een attractie in de Efteling. Ook in deze attractie zijn het poppen die de show stelen. Joop Geesink heeft de attractie toen deze klaar was nog in de Efteling kunnen bekijken maar overleed helaas kort voor de officiële opening aan een ongeneeslijke ziekte.

 

Dollywood

De Geesink studio bestaat nog steeds. Louise Geesink de dochter van Joop Geesink zette het werk na haar vaders overlijden voort, geassisteerd door de zeer getalenteerde tekenaar Wil Raymakers. Er worden geen poppenfilms meer gemaakt, wel tekenfilms en strips en leesboekjes.


Tags: Joop Geesink, Dollywood, Poppen, poppenfilms, Dusty, Rik de Kikker, Loeki de Leeuw, carnaval festival, Efetling
Bronnen: nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Geesink, Eyefilm.nl,
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2014-04-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving