aanmeld knop
dot

Omgaan met dyslexie?

eenzaam5.jpg
Dyslexie wordt vaak al op jonge leeftijd vastgesteld, bijvoorbeeld tijdens de periode op de basisschool. Kinderen leren in die periode vaardigheden zoals rekenen, begrijpend lezen, schrijven en oefeningen met werkwoordspelling. Hieruit kan blijken dat een kind langzamer leest, niet goed foutloos kan schrijven en moeite heeft met de volgorde van letters.

Vaak krijgen kinderen met dyslexie extra begeleiding van een leerkracht en worden ze in een groepje met andere dyslectici gezet, waar ze extra oefenen met lezen. Hierdoor kan een leerkracht een indicatie krijgen hoe ernstig de lees- en spellingproblemen van de kinderen zijn. Vervolgens wordt gekeken waar men actie op kan ondernemen om de omgang met dyslexie te verbeteren.

 

Dyslexie en onzekerheid

De aandoening kan een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Vooral in het voorgezet onderwijs als jongeren het zich meer gaan realiseren en gaan twijfelen aan zichzelf. Dyslexie kan ervoor zorgen dat ze minder zelfvertrouwen hebben en het schoolleven moeilijker maken. Maar ook op de basisschool kan een kind met dyslexie zich onzeker voelen vanwege dyslexie. Fouten maken bij elzen of schrijven en dit niet zelf kunnen corrigeren, of moeite hebben met het correct lezen van woorden en zinnen, kan het zelfvertrouwen behoorlijk doen afbrokkelen. Het is aan de school om dit in goede banen te leiden.

 

Hoe kun je ermee omgaan?

Dyslexie is niet te verhelpen en is daardoor bijvoorbeeld niet op te lossen met een operatie of een medicijn. Hoe je ermee omgaat hangt onder meer af van het zelfbeeld en de training die je krijgt. Vind de motivatie om zelf problemen op te lossen en met de aandoening aan de slag te gaan. Succes is namelijk voor een groot deel ook toe te schrijven aan je eigen inzet.

 

Dyslexie en hoogbegaafdheid

Bij hoogbegaafden wordt dyslexie vaak later ontdekt omdat deze kinderen het met hun intelligentie langer kunnen camoufleren. Daarentegen kan Dyslexie ook een van de oorzaken zijn waarom leerkrachten niet denken aan hoogbegaafdheid, de leerling maakt immers meer fouten in bijvoorbeeld taaloefeningen dan je bij een hoogbegaafde zou verwachten. Hoewel hoogbegaafden sowieso in meer dan een derde van de gevallen slechter presteren dan het gemiddelde, wegens matige prestatie voortkomend uit grenzeloze verveling op school, zorgt dyslexie ervoor dat de resultaten nog slechter worden. Bij hoogbegaafdheid zie je vaak dat de rekenprestaties veel beter zijn dan de (lage) leesvaardigheid. Een IQ test kan uitsluitsel geven.


Dyslectische oefeningen

Om zelf je taalvaardigheid te verbeteren kan je oefenen door veel te gaan lezen of korte verhalen te schrijven. Ook kun je een typecursus dyslexie volgen waarbij fouten worden aangegeven zodat je er van kunt leren. Door zo’n cursus leer je niet alleen sneller typen maar het zorgt er ook voor dat je letters en woorden beter herkent. Verder heeft de Universiteit Utrecht een training ontwikkeld voor dyslectische jongeren van 12 tm 16 jaar.


Tags: dyslexie, omgaan met dyslexie, typecursus dyslexie
Bronnen: typetopia.com/typecursus/dyslexie-typecursus, choochem.nl
Artikel geschreven door: .
Publicatie datum: 2014-04-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving