aanmeld knop
dot

Hersenschudding

artsen.jpg
Een harde stoot tegen het hoofd kan als gevolg hersenschudding hebben. Volgende voorbeelden kunnen allemaal hersenschudding veroorzaken. Botsing in het verkeer, een klap tegen het hoofd, val van de trap, je hoofd stoten... Er treedt vaak bewustzijnsverlies of geheugenverlies bij een lichte trauma op. Dit kan variƫren van enkele seconden tot maximaal vijftal minuten.

Oorzaken van hersenschudding

Een gevolg van een klap tegen het hoofd kan een hersenschudding veroorzaken. De hersenen worden letterlijk voor een bepaalde tijd door elkaar geschud. Bij ongeveer tien procent is er een lichte kneuzing en/ of kleine bloeding, maar de hersenen worden niet echt beschadigd. Bij ongeveer één procent van de mensen kan een serieuze bloeding optreden als bloedvaten in de buurt van een schedelbreuk beschadigd raken. De patiënten herinneren zich niets van het ongeval en de periode daarvoor. Als je vermoedt dat je een hersenschudding hebt, neem dan altijd contact op met een arts.

 

PTA

Er treedt een posttraumatische amnesie (PTA) op. De patiënten zullen niets herinneren van de periode na het ontstaan van hersenschudding. Naarmate de hersenschudding erger is, zal het bewustzijnsverlies lager zijn  en de PTA langer duren.

 

Symptomen van een hersenschudding

Er kunnen symptomen optreden die verschillen van patiënt tot patiënt en van de ernst van de situatie. Veelvoorkomende verschijnselen die kunnen voorkomen bij een hersenschudding, zijn bijvoorbeeld:

 • Tijdelijke geheugenverlies
 • hoofdpijn
 • misselijk
 • braken
 • duizeligheid
 • wazigheid
 • concentratieverlies
 • slaperigheid

Het zijn allemaal symptomen van hersenschudding. Deze kunnen in de eerste 24 uur na het ongeval nog voordoen. Niet alle klachten hoeven tegelijkertijd voor te komen.

 

Behandeling van de hersenschudding

Bedrust kan hersenschudding herstellen. Vroeger was dit een periode van ongeveer anderhalve maand. Er wordt aangeraden om langzaam activiteiten uit te voeren zonder al te veel inspanning.

Vaak moet persoon die een hersenschudding is opgelopen eerste twee dagen om de  één of twee uur wakker gemaakt worden, om te zien of hij of zij reageren. Dit is nodig omdat er een kans bestaat op hersenbloeding.  Men noemt dit wakker maken, een wek advies. Indien de persoon met hersenschudding bij het wekken anders reageert dan normaal, moet hij of zij in het ziekenhuis opgenomen worden.

 

Gevolgen van de hersenschudding

Hersenschudding is goed te genezen. Het vraagt wel wat tijd en deze periode kan langer duren dan de patiënt verwacht. Soms kan een patiënt nog last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid na een herstelling.

 

Hoofdpijn en andere klachten bij een hersenschudding

 • Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht bij hersenschudding, deze pijn kan verergeren door stress. Hoofdpijn zal meestal vanzelf na enkele dagen verdwijnen.
 • Vermoeidheid, is het gevolg van zelfs een kleine inspanning. Je zal meer slaap nodig hebben dan normaal.
 • Bij duizeligheid merk je dat je hoofd snel draait, wanneer je iets te snel doet. Het is beter om plotselinge bewegingen en veranderingen te vermijden. Als duizeligheid langer dan twee weken duurt moet je zeker een arts raadplegen. In deze periode moet de patiënt rust nemen.

Het is zinvol om bij klachten je behandelende arts te raadplegen.

 

Niet doen bij een hersenschudding

 • Continu In bed blijven liggen tot je beter bent is af te raden, tenzij je arts dat voorschrijft. Het is belangrijk dat je de hersenen traint. Overleg met je arts hoeveel rust per dag wordt aangeraden.
 • Alcohol drinken wordt sterk afgeraden.
 • Geen autorijden want bij hersenschudding is je concentratievermogen afgenomen, je bent dan een gevaar zowel voor de anderen als voor jezelf. Niet sporten totdat je niet volledig herteld bent. 

Tags: hersenschudding, symptomen, verschijnselen, hoofdpijn
Artikel geschreven door: hiona.
Publicatie datum: 2014-04-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving