aanmeld knop
dot

Parfumweetjes

chanel.jpg
Parfum, een luxe product dat veel mensen regelmatig gebruiken en ook altijd welkom is als cadeau. Het is een eeuwenoud product, dat de laatste jaren een fantastische ontwikkeling heeft doorgemaakt. Maar waar bestaat parfum eigenlijk precies uit en wat voor types bestaan er?

Parfum bestaat uit diverse geurstoffen, welke zijn opgelost in een oplosmiddel (meestal alcohol), kleurstoffen, en een fixatiemiddel om ervoor te zorgen dat de geur zo lang mogelijk op de huid blijft hangen. Er bestaan verschillende parfumtypes:

 • Parfumextract: 20-40% geurbestanddelen
 • Eau de Parfum: 10-20% geurbestanddelen
 • Eau de Toilette: 5-10% geurbestanddelen
 • Eau de cologne: 2-5% geurbestanddelen
 • Eau de Solide: 1% geurbestanddelen

De geur van parfum

Hoe groter het percentage geurbestanddelen is, hoe beter en hoe langer je het parfum ruikt. Wanneer het parfum op de huid wordt aangebracht, verdampt de alcohol snel en de geurbestanddelen blijven op de huid achter. Maar niet alle geurbestanddelen blijven even lang hangen, waardoor een parfum van geur verandert naarmate het langer op de huid zit. Om deze redenen bestaat een parfum uit verschillende lagen. 

 

Geurnoten

 • Als eerste de topnoten, deze overheersen de eerste paar minuten nadat het parfum is opgedaan. Deze noten zijn vooral belangrijk voor de verkoop van het parfum, omdat ze er vooral voor zijn om de aandacht trekken en ze na 10 minuten nauwelijks nog aanwezig zijn. Ruik daarom altijd eerst goed of je de geur na 10 minuten nog steeds lekker vindt.
 • Na de topnoten overheersen de hartnoten. Deze blijven vaak wel een paar uur hangen. Bloemengeuren vallen vaak onder hartnoten.
 • Als laatste ruik je de basisnoten. Deze komen op na de hartnoten en kunnen heel lang blijven ruiken. Vaak worden houtachtige geuren als basisnoten gebruikt.

Geurcategorieën

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog verschillende geurcategorieën zoals:

 • chypre
 • bloemig
 • fougère
 • houtachtig
 • enzovoorts.

Hiermee wordt aangegeven wat de stijl van de geur is. Maar binnen een geurcategorie is vaak nog veel onderscheid te maken tussen verschillende geuren. Het hoeft dus niet te betekenen dat je alle geuren uit één geurcategorie even lekker vindt.

 

Parfum op de huid

Ook ruikt een parfum bij iedereen anders omdat het parfum zich pas op de huid ontwikkelt. Bij mensen met een droge huid vervaagt de geur sneller dan bij mensen met een wat vettere huid. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag wat extra parfum op te spuiten. Ruik parfum daarom ook nooit rechtstreeks uit het flesje, maar laat het eerst zijn werk doen op je huid voor je een keuze maakt. 

 

Handige weetjes

Weet je niet hoe lang een parfum houdbaar is? Kijk dan eens naar het symbool van een geopend potje. Hier staat een cijfer ingeeft dat aangeeft hoeveel maanden een parfum na opening nog goed is. Om de houdbaarheid van een parfum te verlengen, kun je de geur het beste op een donkere en koele plaats bewaren. 

 

Jil Sander Evergreen

Waarom La Prairie pure luxe biedt


Tags: parfum, parfumswinkel, geuren, parfums, categorie├źn
Artikel geschreven door: PW123.
Publicatie datum: 2014-05-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving