aanmeld knop
dot

Omgaan met een verslaving

eenzaam5.jpg
Veel mensen hebben wel een vorm van een verslaving, zoals een uit de hand gelopen gewoonte. Je kan op vele manieren verslaafd zijn, emotioneel of lichamelijk afhankelijk worden van iets. Dit artikel gaat over stoppen met verslavingen.

Stoppen met een verslaving is een lastige taak. Het is niet zo simpel als gewoon maar 'stoppen' met iets te doen. Je kan het vergelijken met een computer; een verslaving is vaak onderdeel geworden van een gewoonte, een soort van programma dat bij iemand geïnstalleerd is en dus niet zomaar verwijdert kan worden, omdat het 'bronbestand' onvindbaar is. Oftewel; vaak weet iemand niet eens meer hoe ze met het leven omgingen voor dat programma...

 

Een verslaving herkennen

De eerste stap is ook vaak gelijk het lastige van allemaal. Herkennen en erkennen dat je een verslaving hebt. Veel mensen willen dit niet onder ogen komen omdat een verslaving nou eenmaal vastzit aan andere persoonlijke voorkeuren- voor sommigen is de verslaving een emotionele uitlaatklep, voor nog anderen een lichamelijke verslaving. Om toe te geven dat je een probleem hebt moet je dus ook inzien dat die onderdelen van jou niet gezond zijn.  Pas als iemand kan toegeven een probleem te hebben kan het probleem worden opgelost. Als een persoon zelf niet 'wilt' veranderen, is het lastig om dit voor ze te regelen. Natuurlijk kan er interventie komen, maar de resultaten van een dergelijke actie zijn wel afhankelijk aan wat de verslaafde zelf uiteindelijk daar aan wilt veranderen.

 

Een verslaving oplossen

Een verslaving is niet zomaar weg. Zelfs als iemand zijn of haar gewoontes heeft aangepast om de verslaving niet meer direct tot uiting te brengen zal zo'n persoon hoogstwaarschijnlijk de rest van hun leven een gevoeligheid hebben voor die verslaving, als ook een hunkering. Omgaan met een verslaving is dus ook het kunnen onderdrukken van die neiging. 

 

Er zijn vele soorten verslavingen. Eén van de nieuwere problemen is ontstaan met de komst van vele online casino's. Voor specifieke hulp bij een gokverslaving kun je overigens terecht bij stoppen met gokken hulpverlening. 

 

Verschillende aanpakken

Naast dat iemand natuurlijk zelf moet willen veranderen, zijn er ook nog eens talloze manieren om dit aan te pakken. Natuurlijk zijn er de officiële instanties die je goed kunnen helpen en de wat meer rigoureuze aanpakken waarbij je opgenomen wordt in een kliniek. Daarnaast zijn er mildere stappenprogramma's, praatgroepen en natuurlijk ook ondersteuning online.

 

Tips

Tegenwoordig is het hele makkelijk om op het internet iemand te vinden die bijvoorbeeld een bepaalde verslaving heeft gehad en je tips kan geven. Er zijn vele fora het leven in geroepen om dit soort communicatie mogelijk te maken.

 

Hoe dan ook is het verstandig om niet in je eentje een verslaving aan te gaan. Vertel het je vrienden, familie, naasten- leg ze uit wat er aan de hand is en vraag ze om steun en hulp. 

 

Stoppen met roken. Omgaan met lastige momenten


Tags: verslaving
Artikel geschreven door: Ash321.
Publicatie datum: 2014-05-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving