aanmeld knop
dot

Titanic in Amsterdam Expo, erg saai

logo-tekst.jpeg
Beresaai vonden we de Titanic tentoonstelling in Amsterdam Expo. Misschien hadden we ons er te veel van voorgesteld, maar na 3 minuten had ik het wel gezien. Een aantal kamers vol lange lappen tekst en uitvergrootte foto's, en dat was het dan. Peperdure kaartjes beloofden te veel. Wat een teleurstelling.

De Titanic spreekt al meer dan 100 jaar tot de verbeelding. Ik stelde me dan ook heel wat voor van de tentoonstelling (mei 2014) in de Amsterdam Expo. De nagebouwde gang, nagebouwde kamers, echte spullen van de Titanic, die opgedoken waren uit de zee. Maar eenmaal daar was het meest spannende nog de nagedrukte passagiers pas die je kreeg bij aankomt. Dat was een replica van het originele toegangsbewijs en dus erg leuk. Maar de tentoonstelling die daarna volgde was werkelijk oersaai.

 

Amsterdam Expo de Titanic

Met de tentoonstelling De Titanic in de Amsterdam Expo hebben de organisatoren heel wat kansen laten liggen. Kansen om er iets bijzonders van te maken. de expositie was nu eigenlijk niets anders dan het tot in den treuren uitgekauwde verhaal van de Titanic nogmaals eens in groot lettertype[e in stukken gehakt aan de muur te hangen. Een paar uitvergrootte foto's ertussen die je zo van internet kunt plukken, en klaar is kees.

 

Nagebouwde gang

een stukje nagebouwde gang van de Titanic bestand uit een (kort) gangetje met deuren. Als je niet geweten had dat de gang was nagebouwd dan had je er gewoon doorheen gelopen zonder ook maar iets bijzonders op te merken. Gewoon een gang met deurknoppen dus.

 

Nagebouwde kamers

De nagebouwde kamers, een van d e 1e klas en een van de 3e klas op het schip, die spraken wel tot de verbeelding. Maar ja, om daar nou 25,- per persoon voor te betalen. Zo'n kamer is ook maar een kamer, en je mocht er niet in, alleen maar naar kijken. De kamer van de 3r klas was weinig verheffend, stapelbedjes van hout. So be it. De kamer van de 1e klas was mooi en liet goed het verschil zien met de 3e klas. De nagebouwde kamers waren naar onze mening (we waren met een ploegje) het enige interessante aan de hele expo. Daar kwam de Titanic tot leven. Voor de dromers onder ons: je verwachtte elk moment Leonardi di Caprio tegen te komen. Maar verder? In een van de expositieruimtes had men een grote plak ijs neergezet. Voor de grap een beetje in de vorm van een mini ijsbergje. Met welk nut? Het zag er niet uit als een dodelijke ijsberg en elk mens weet hoe ijs aanvoelt, en dat ijs wit is en zo. Een volstrekt zinloze toevoeging aan de toch al volstrekt nutteloze expositie.

 

Film

Er werd ook een informatieve docu gedraaid van de Titanic. Deze is gewoon op internet te bekijken maar werd daar verkocht voor bijna 17,- op een dvd. Overigens was de hele expositie een grote mergandising bom. Je kon er de meest onzinnige spullen kopen met Titanic logo erop. Alles onbetaalbaar en zinloos. Zoals 5 kleurpotloden voor 5,-, in een kartonnen kokertje met een logootje van de Titanic erop. Waren dat potloden die ook op de echte Titanic werden verkocht? Nee hoor, gewoon een hebbedingetje waar je je blauw aan betaalt. Verder lagen er stapels van dat soort zinloze spullen te koop. zelf een gewone catalogus over de expositie, een soort folder met plaatjes, kostte bijna 10,-.

 

Spullen uit de Titanic

Er waren ook een behoorlijke hoeveelheid spullen die uit de Titanic kwamen, maar gek genoeg spraken die zelden tot de verbeelding. denk aan haarborstels waar geen haren meer in zaten, omdat die er door de zee zijn uitgeweekt. Borden met verkleurde barsten. Kopjes en schoteltjes die je ook vandaag nog wel ziet. Gek genoeg spreken die dingen helemaal niet tot de verbeelding, juist omdat het uiteindelijk toch maar gewoon kopjes en schoteltjes zijn. iemand fluisterde in mijn oor: 'Dat soort kopjes heb ik thuis ook.'

 

Beoordeling

De expositie over de Titanic vonden wij ronduit slecht. Er was weinig nieuws te zien. Alleen de nagebouwde kamertjes waren interessant om te zien, maar daar ben je na 3 minuten ook wel op uitgekeken. De expositie verbrak de magie. Als je niets over de ondergang van het schip weet is het leuk om een stuk of honderd muurposters met tekst te lezen, maar als je het verhaal al kent is hete een echte afrader, en een geldklopper. Veel te duur in verhouding voor wat je te zien kreeg.

 

Gemiste kansen

Wat we misten waren de mogelijkheden om de expositie aan te kleden, zoals:

  • mensen die er hadden kunnen rondlopen, gekleed in kleding uit die tijd
  • in het restaurant in de hal, het menu van de Titanic serveren aan bezoekers
  • muziekbandje met de muziek die het orkestje die nacht op het schip speelde
  • kapiteinstafel met acteurs in uniform van de Titanic

Alle dingen die het schip tot leven zouden kunnen wekken, bleven dood. Erg slecht.


Tags: Titanic Amsterdam Expo recensie
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2014-05-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving