aanmeld knop
dot

Stress: Burnout voorkomen?

eenzaam.jpg
Ongemerkt sloopt stress je evenwicht. Druk op het werk? Zorgen om van alles? Wellicht zo nu en dan wat spanningen in de privésfeer? Allerlei oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan stress, en als stress te lang duurt veranderen we, zonder dat we het doorhebben.

Stress verminderen, de meeste mensen hebben eigenlijk geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Ondertussen draait onze stressmotor op volle toeren. We denken dat we aan het multitasking zijn, maar feitelijk zijn we ons aan het overvoeren met opdrachten, gedachten en bezigheden. Dan dreigt een burn-out. Zo raken we overspannen. Hoe voorkom je het?

Burn-out

Een burn-out kan je maar beter voorkomen dan genezen, want als je eenmaal overspannen bent geraakt, ben je wel even zoet voordat je weer de oude bent. Voorkomen dat je opgebrand raakt is het beste. Dat lukt niet door een keer per jaar op vakantie te gaan en je dan proberen te ontspannen, terwijl je de rest van het jaar onder enorme druk, te veel werkt, te veel piekert, te veel zorgen hebt, enzovoorts.

 

Stress beperken

Om te beginnen is het verstandig om stress te beperken. Hoewel iedereen het hier mee eens zal zijn, weet lang niet iedereen hoe je stress kunt beperken. Stress beperken is een kwestie van stressvolle situaties te vermijden, maar ook om stressvolle dingen die je bezighouden, te kunnen loslaten op het moment dat je wilt ontspannen. Je herkent het vast wel: in het weekend wil je ontspannen, maar dingen die je dwarszitten blijven je bezighouden waardoor je je niet goed op ontspannen kunt concentreren. Of je gaat bijtijds naar bed met de bedoeling om voldoende rust te krijgen, maar je ligt wakker omdat je maar ligt te piekeren over dingen die je dwarszitten. Dan kan je dus de stressvolle dingen niet loslaten met als gevolg dat je nog steeds heel veel stress kunt hebben in je vrije tijd. 


Leren ontspannen

Echt ontspannen, wat is dat eigenlijk? Ontspannen is niet stilzitten op een stoel of op de bank, en een boek proberen te lezen, terwijl de tv aanstaat, eer nog een stapel administratie gedaan moet worden en terwijl de kinderen door de kamer rennen. Echt ontspannen, alle stress loslaten en tijd nemen voor die momenten om te ontspannen, is te leren.

 

Fysieke conditie

Geest en lichaam werken samen en moeten beide in goede conditie zijn. Alleen zo kan je overspannenheid optimaal voorkomen of een halt toeroepen.  Ook hierbij is het zo dat je dit kunt leren. je kunt leren om je lichaam op de goede manier te laten functioneren en aan de conditie werken. Als je je lichaam geeft wat het nodig heeft, zal je ook geestelijk sterker in het leven staan, en andersom, als je geestelijk weet te ontspannen zal je lichaam ook beter functioneren. Je fysieke conditie verbeter je door gezond te eten en te drinken, en je lichaam de inspanning en ontspanning geven, die het nodig heeft.

 

Tips om stress te minderen

Stress minderen is noodzakelijk om zorgen los te kunnen laten, te kunnen genieten van je vakantie en overige vrije tijd, en 'last but not least,' om een burn-out te voorkomen. Heb je last van stress begin dan alvast met deze eenvoudige tips:

  • drink geen cafeïne want cafeïne geeft je een enorm opgejaagd gevoel en zorgt ervoor dat je 's avonds moeilijk in slaap kunt komen
  • Roken is nou eenmaal erg ongezond, maar als je niet stoppen kunt, probeer dan in elk geval voor het slapen gaan niet meer te roken, het liefst al een paar uur voor het slapen gaan minderen. En ook proberen te minderen, het is voor alles en iedereen beter
  • Gebruik niet te veel zout en niet teveel suiker: allebei de smaakstoffen veroorzaken stress
  • Zorg dat je directe omgeving er opgeruimd uitziet. Een opgeruimde kamer of een opgeruimd bureau, een opgeruimde kast... Het zorgt er allemaal voor dat je minder stress ervaart.

Tags: stress verminderen, burnout, overspannen, ontspannen
Bronnen: stressplein.eu, wikipedia
Artikel geschreven door: Appelmoes.
Publicatie datum: 2014-05-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving