aanmeld knop
dot

Hoe start je een rechtszaak?

Vraagteken.jpg
In dit artikel vindt u in het kort wat informatie over hoe u een rechtszaak moet beginnen. Hier komt een aantal dingen bij kijken waar mensen soms niet meteen aan denken. Daarom is het van belang altijd goed voorbereid te zijn voordat u aan een rechtszaak begint zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Eens in uw leven krijgt u er wellicht mee te maken, u moet een rechtszaak aanspannen.  In dit artikel geef ik u de beste tips hoe u een rechtszaak kan beginnen.

 

In welke categorie valt uw rechtszaak?

In de eerste plaats moet u kijken in welke categorie uw rechtszaak valt. Is het familierecht,consumentenzaken of toch bijvoorbeeld verkeerszaken.

 

Voorbereidend werk

Voor elk onderwerp zijn andere stappen nodig maar we zullen het hier bij één onderwerp houden. Stel u heeft onenigheid over de kinderalimentatie. Uw advocaat kan u dan helpen deze zaak samen met u op zich te nemen. Allereerst zet u alles op papier zodat u een helder en duidelijk verhaal heeft voor uw advocaat.

 

Eiser en gedaagde

In het bovenstaand genoemde voorbeeld gaat het om een civiele rechtszaak. U als persoon die naar de rechter stapt heet in dit geval "de eiser". Uw ex partner heet hier "de gedaagde". Als eiser is het sowieso verstandig om u te laten bijstaan door een advocaat. Die kan u alles uitleggen over hoe de rechtszaak loopt en hoe u het beste bent geholpen.

De procedure

De eerste is het beginnen van de procedure. Een deurwaarder stuurt een dagvaarding aan de gedaagde. In deze dagvaarding staat wie u bent en wat u wilt van de gedaagde en waar de rechtszitting gaat plaatsvinden.

Naar de rechtbank

De tweede stap is dat u naar de rechtbank gaat zodat u samen met de rechter kan bespreken wat u wenst, in het geval van het eerder genoemde voorbeeld is dat kinderalimentatie. Een civiele rechter mag eigenlijk alleen maar luisteren naar uw argumenten en u op grond daarvan gelijk geven of niet. Maar ook de gedaagde mag het woord doen bij de rechter. En ook in dit geval kan de rechter de gedaagde gelijk geven.

Het vonnis

De derde stap is de beslissing van de rechter, de rechter heeft beide partijen aangehoord en heeft een beslissing genomen. Dit heet in de rechtszaak "het vonnis". Als de rechter u als eiser gelijk geeft dan heeft u dus recht op kinderalimentatie en moet de gedaagde dit bedrag dus gaan betalen aan u. Maar geeft de rechter de gedaagde gelijk dan hoeft de gedaagde u dus geen kinderalimentatie te betalen, hiervoor kan u in hoger beroep gaan. De zaak word dan nogmaals bekeken door andere rechters. 

Kosten van een rechtszaak

Houdt u er rekening mee dat een rechtszaak een lange procedure is die veel tijd, energie en geld kost. Mocht u de zaak winnen dan kunt u de kosten van uw rechtszaak op de gedaagde verhalen.

 

Als u meer wilt weten over het starten van een rechtszaak doet u er vaak ook goed aan om contact op te nemen met een advocaat.  Antoine Endtz is een ervaren advocaat die ook nog eens op meerdere rechtsgebieden gespecialiseerd is. Bij zijn bedrijf Endtz&Co werken verschillende advocaten die u wegwijs kunnen maken in het starten van een rechtszaak. . 


Tags: rechtszaak, advocaat, antoine endtz, advocatenkantoor, rechtzaak starten
Artikel geschreven door: rechtenwet.
Publicatie datum: 2014-05-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving