
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Hoe start je een rechtszaak?

Tweet |
Eens in uw leven krijgt u er wellicht mee te maken, u moet een rechtszaak aanspannen. In dit artikel geef ik u de beste tips hoe u een rechtszaak kan beginnen.
In welke categorie valt uw rechtszaak?
In de eerste plaats moet u kijken in welke categorie uw rechtszaak valt. Is het familierecht,consumentenzaken of toch bijvoorbeeld verkeerszaken.
Voorbereidend werk
Voor elk onderwerp zijn andere stappen nodig maar we zullen het hier bij één onderwerp houden. Stel u heeft onenigheid over de kinderalimentatie. Uw advocaat kan u dan helpen deze zaak samen met u op zich te nemen. Allereerst zet u alles op papier zodat u een helder en duidelijk verhaal heeft voor uw advocaat.
Eiser en gedaagde
In het bovenstaand genoemde voorbeeld gaat het om een civiele rechtszaak. U als persoon die naar de rechter stapt heet in dit geval "de eiser". Uw ex partner heet hier "de gedaagde". Als eiser is het sowieso verstandig om u te laten bijstaan door een advocaat. Die kan u alles uitleggen over hoe de rechtszaak loopt en hoe u het beste bent geholpen.
De procedure
De eerste is het beginnen van de procedure. Een deurwaarder stuurt een dagvaarding aan de gedaagde. In deze dagvaarding staat wie u bent en wat u wilt van de gedaagde en waar de rechtszitting gaat plaatsvinden.
Naar de rechtbank
De tweede stap is dat u naar de rechtbank gaat zodat u samen met de rechter kan bespreken wat u wenst, in het geval van het eerder genoemde voorbeeld is dat kinderalimentatie. Een civiele rechter mag eigenlijk alleen maar luisteren naar uw argumenten en u op grond daarvan gelijk geven of niet. Maar ook de gedaagde mag het woord doen bij de rechter. En ook in dit geval kan de rechter de gedaagde gelijk geven.
Het vonnis
De derde stap is de beslissing van de rechter, de rechter heeft beide partijen aangehoord en heeft een beslissing genomen. Dit heet in de rechtszaak "het vonnis". Als de rechter u als eiser gelijk geeft dan heeft u dus recht op kinderalimentatie en moet de gedaagde dit bedrag dus gaan betalen aan u. Maar geeft de rechter de gedaagde gelijk dan hoeft de gedaagde u dus geen kinderalimentatie te betalen, hiervoor kan u in hoger beroep gaan. De zaak word dan nogmaals bekeken door andere rechters.
Kosten van een rechtszaak
Houdt u er rekening mee dat een rechtszaak een lange procedure is die veel tijd, energie en geld kost. Mocht u de zaak winnen dan kunt u de kosten van uw rechtszaak op de gedaagde verhalen.
Als u meer wilt weten over het starten van een rechtszaak doet u er vaak ook goed aan om contact op te nemen met een advocaat. Antoine Endtz is een ervaren advocaat die ook nog eens op meerdere rechtsgebieden gespecialiseerd is. Bij zijn bedrijf Endtz&Co werken verschillende advocaten die u wegwijs kunnen maken in het starten van een rechtszaak. .
Publicatie datum: 2014-05-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
