aanmeld knop
dot

Bewindvoering regelen bij dementie

oude vrouw.jpg
Wanneer iemand lijdt aan dementie en wordt opgenomen in een verpleeghuis moet er vaak bewindvoering worden ingesteld. De betrokkene is wilsonbekwaam en is niet meer in staat om zijn eigen financiƫle zaken te behartigen. In dit geval moet er een vertegenwoordiging geregeld worden die deze taak van de dementerende overneemt.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 250000 mensen met de diagnose dementie. De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Volgens deskundigen is door de toenemende vergrijzing de verwachting dat in de komende decennia dit aantal met 100000 gevallen gaat toenemen. Het verloop van dementie is dat men in veel gevallen wordt opgenomen in een verpleeghuis en dan wilsonbekwaam wordt.

 

Wilsonbekwaam bij dementie

In dit geval betekent wilsonbekwaam dat men niet langer de eigen financiële zaken kan behartigen. In dit geval moet er een vertegenwoordiging geregeld worden die deze taak van de dementerende overneemt. Er zijn verschillende typen van vertegenwoordiging:

  • Volmacht: dit is de meest laagdrempelige vorm van vertegenwoordiging. Een volmacht betekent dat u iemand aanwijst die voor u uw geldzaken regelt. Bij het geven van een volmacht gaat men ervan uit dat u zelf degene bent die de volmachthebber controleert.
  • Bewindvoering is een andere vorm van vertegenwoordiging: bewindvoering heeft een meer wettelijk kader dan de volmacht. Bewindvoering aanvragen betekent dat u hiervoor een verzoek moet indienen bij de rechtbank. Een bewindvoerder wordt altijd door de rechter benoemd. In principe kan iedereen bewindvoering aanvragen, in de regel zijn dit meestal een van de familieleden. De bewindvoerder staat onder toezicht van de rechter en moet elk jaar een financieel verslag opstellen over de financiële positie van de 'onderbewindgestelde.' Bij bewindvoering gaat men ervan uit dat de persoon in kwestie niet meer in staat is om de bewindvoerder te controleren. Daarom staat de bewindvoerder onder toezicht van de rechter.

Opname in een verpleegtehuis

Wanneer men wordt opgenomen in een verpleeghuis als gevolg van dementie dat wordt in de regel bewindvoering geregeld. De financiën van de onderbewindgestelde worden dan beheerd door de bewindvoerder.

Wat zijn de taken van een bewindvoerder? De bewindvoerder behartigt de belangen over geldzaken, bezittingen en goederen van de betrokkene. Ook moet de bewindvoerder een financiële administratie c.q. boekhouding bijhouden. Verder dient hij /zij elkaar een financieel jaarverslag te maken en stuurt hij dat naar de rechter. Op die manier staat de bewindvoerder onder controle van de rechter zodat de kans kleiner is dat hij misbruik van zijn positie maakt.

 

Professionele bewindvoerder

Steeds vaker kiezen familieleden voor het inschakelen van een professionele bewindvoerder. De sociaaljuridische regelgeving wordt steeds complexer en om het bewindvoerderschap goed uit te kunnen voeren is een professionele bewindvoerder steeds vaker nodig. Hoe kies je een betrouwbare en deskundige bewindvoerder? De beste optie voor het vinden van een bewindvoerder is het kiezen van een bewindvoerder die is aangesloten bij een branchevereniging of beroepsgroep. Om lid te worden stelt een branchevereniging meestal eisen aan de kwaliteit en wordt er gekeken of de bewindvoerder betrouwbaar is.  Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar diploma’s, de opgedane ervaring en of er sprake is of de bewindvoerder eerder in aanraking is gekomen met justitie. Voor dit laatste moet hij een bewijs van goed gedrag overleggen. Het bewijs van goed gedrag kan men aanvragen bij de gemeente.

 

Kies altijd voor een bewindvoerder die is aangesloten bij de Branchevereniging Professionele Bewindvoerders en inkomensbeheerders u bent dan verzekerd van een betrouwbare bewindvoerder.  


Tags: bewindvoering, dementie
Artikel geschreven door: ToscaJansen.
Publicatie datum: 2014-06-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving