aanmeld knop
dot

Mag je vliegen als je zwanger bent?

logo-tekst.jpeg
Mag je vliegen als je zwanger bent? Zwangerschap en vliegen gaan in principe goed samen tot aan de 31e week. Bij de ene luchtvaartmaatschappij mag je nog vliegen tot de 34e a 36e week, als moeder en kind in goede gezondheid verkeren. Bij andere luchtvaartmaatschappijen staat de grens op de 31e week. Dat is niet voor niets. Risico nemen is in deze periode niet verstandig.

Het vliegtuig instappen voor een reis of vakantie, is bij de KLM niet meer toegestaan als je 34 weken zwanger bent van een tweeling, en 36 weken van een eenling. Bij andere luchtvaartmaatschappijen kan het al vanaf de 31e week niet meer zijn toegestaan.

 

Een vliegreis maken als je zwanger bent, kan dat?

Er zijn veel vrouwen die een vliegreis maken als ze zwanger zijn. Als er geen complicaties zijn mag je tot week 31 van de zwangerschap een vliegreis maken, zonder dat je een doktersverklaring hoeft te overleggen. Wil je daarna nog vliegen dan heb je vaak een doktersverklaring nodig. De grens (in weken van de zwangerschap) verschilt wel per luchtvaartmaatschappij dus dit kan je het beste van tevoren uitzoeken. Hou rekening met de datum van de terugreis.

 

Zwanger van een tweeling en vliegen

Zwanger van een tweeling of meerling? Dan mag er nergens meer gevlogen worden vanaf de 34e week van de zwangerschap. Als er complicaties zijn wordt vliegen altijd afgeraden voor zwangere vrouwen. Bij meerlingen (tweeling of meer) heb je veelal een doktersverklaring nodig als je vanaf de 34e week nog vliegen wilt. Het is verstandig om bij je favoriete luchtvaartmaatschappij te informeren wat de voorwaarden zijn.

 

Risico’s vliegen en zwangerschap

In een vliegtuig reizen en zwanger zijn brengt altijd een bepaald risico mee. Als de geboorte onverhoopt op gang zou komen kan een piloot niet even snel een tussenstop maken. In de lucht zijn drukverschillen en iedere reiziger heeft een enigszins verhoogde kans op diep veneuze trombose. Dat geldt voor zwangere vrouwen ook, maar het risico op trombose is tijdens de zwangerschap ook iets groter. In het tweede trimester van je zwangerschap is vliegen het minst belastend voor jezelf en je baby. Voor een zwangere is het verstandig om tijdens een vliegreis zo nu en dan even een stukje door het vliegtuig te lopen. Dit is om de doorbloeding te bevorderen en daarmee de kans op trombose te verkleinen.

 

Straling

Gedurende een vliegreis sta je bloot aan meer kosmische straling. Voor zwangere stewardessen brengt dit extra risico’s met zich mee.

 

Zwangerschapsverklaring nodig?

Voor een vliegreis heb je vrijwel altijd een zwangerschapsverklaring nodig. Dat is het bewijs voor de lengte van de zwangerschap. Deze verklaring is nodig om te voorkomen dat vrouwen niet eerlijk zouden vertellen hoeveel weken ze zwanger zijn, of dat zelf misschien niet precies weten.

 

Als je dus wilt vliegen en je bent zwanger, overleg dan altijd vooraf even met je huisarts of verloskundige, of de risico’s voor jouw situatie aanvaardbaar zijn.

 

Vliegangst medicatie


Tags: zwanger, vliegen, vliegreis, KLM, transavia, weken, tweeling, zwangerschap, risico
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-08-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving