aanmeld knop
dot

Zelfvertrouwen nodig?

spreuk-van-de-week.jpg
Zelfvertrouwen hebben is geweldig. Maar hoe kom je eraan? Het komt vanuit jezelf. Het is een mooie filosofie, dat zelfvertrouwen. Als je gelooft in jezelf, kan je de hele wereld aan, zeggen ze. Maar waar komt zelfvertrouwen vandaan? Wat heb je eraan?

Als je geen zelfvertrouwen hebt ben je onzeker en vaak ook minder gelukkig. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn over het algemeen namelijk gelukkiger. Dit is puur psychologisch. Zelfvertrouwen houdt in dat je meer geloof hebt in je eigen kunnen, dus dat je op jezelf kan bouwen, eigenlijk. Je rondt zaken vaker af, je bereikt je doelen beter en misschien wel sneller en je biedt tegenvallers in het leven beter het hoofd omdat je gelooft dat je het aankan. Het grappige is dat hoe meer doelen je bereikt, hoe meer tegenvallers je aankan en hoe vaker je succes hebt, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. 

 

Verschillende Factoren

Je kan zelf verzekerd zijn over je uiterlijk maar tegelijkertijd onzeker zijn over je prestaties in relaties. Het kan ook zo zijn dat je juist ontzettend bang bent om niet mooi gevonden te worden terwijl je met je verstand heus wel weet dat je een leuk, lief of interessant persoon bent.  Veel mensen zijn ook onzeker over hun gewicht, hun uiterlijk of hun prestaties in het algemeen. Een compliment, een pluim of een schouderklopje kan al een wereld van verschil maken voor deze personen. Het probleem hiermee is dat je moet wachten op feedback van buitenaf. 

 

Zelfvertrouwen kun je zelf opbouwen

Zelfvertrouwen hebben heeft veel te maken met liefde voor jezelf en hoe goed je jezelf kent. Als de liefde voor jezelf niet in orde is, is je zelfvertrouwen vaak ook aangetast. Eigenlijk heel logisch. Mensen die gepest zijn of die een opvoeding hebben we gehad waarbij ze veel negatieve kritiek te verduren hebben gehad, zijn vaak onzeker over zichzelf.

 

Fouten maken we allemaal

Mensen hebben de neiging om in hun "fouten" te blijven hangen en hun positieve kanten te vergeten. Als je de mist in gaat, speelt dit nog dagen, weken of misschien wel maanden door je hoofd. Wat had je anders kunnen doen en hoe ga je het de volgende keer beter aanpakken? Zo denken kan soms bijna zelfdestructief zijn, vooral als je jezelf beslissingen blijft verwijten. Want je kan niets meer veranderen aan wat je fout hebt gedaan, maar je kunt er wel van leren en het de volgende keer beter proberen te doen. Door te lang in het negatieve te blijven hangen tast je de liefde voor jezelf aan en zo ook je zelfvertrouwen. Besef dat fouten maken bij het leven hoort en dat je juist door fouten te maken leert hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

 

Positieve ervaringen versterken je zelfvertrouwen

Zelfzekerheid wordt het meest beïnvloedt door opgedane ervaringen en de omgeving. Je wordt niet geboren met een zakje vol zelfvertrouwen waarvan je de inhoud zelf over de rest van je leven mag verdelen. Je opvoeding speelt er een rol in, je eigen inzet speelt een rol en ook de omgeving waar je je in bevindt. Als je iedere week schouderklopjes krijgt, is je zelfzekerheid waarschijnlijk veel groter dan wanneer je iedere week een uitbrander krijgt. 

 

Actie

Er zijn vele manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken bij je huisarts en daar het probleem voorleggen. Omslachtig maar vaak wel effectief, Je kunt ook het heft in eigen hand nemen en afrekenen met die negatieve gevoelens door nu meteen aan de slag te gaan. Verover je eigen "ik" terug. De Jij waar je trots op kunt zijn. Er zijn speciale cursussen ontwikkeld om zelfvertrouwen te vergroten, zoals de  e-cursus blijvend zelfvertrouwen.

 


Tags: Zelfvertrouwen, e-cursus,
Artikel geschreven door: Ellies Tips.
Publicatie datum: 2014-06-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving