aanmeld knop
dot

Je kleuren voor je woning kiezen

sfeerfoto-ster.jpg
Kleuren maken je huis, zeggen ze. Dat is deels waar, een mooi geschilderd huis ziet er geweldig uit, terwijl een verveloos huis er slecht onderhouden bijstaat. Daarom moeten huiseigenaren aan kleuren en schilderwerk wat extra aandacht geven. In een paar handelingen kies je de juiste kleuren voor je interieur. Kleuren geven intense uitstraling aan het interieur. Daarom is het belangrijk welke kleuren je kiest.
KlussenKlussen

Wat wil jij veranderen aan je huis? Om te starten is het belangrijk om te zien wat jij aan je huis wilt doen. Hou je van uitdagende luxe kleuren? Of heb je het liever wat wilder, met felle kleuren? Hou je van aardetinten of ben je een zwart-wit type? Het kan ook zijn dat je van pastelkleuren houdt, of van een romantische sfeer, of van een warme kamer met warme kleuren. Als je daar eenmaal uit bent kun je verder gaan.

 

Kamers groter of kleiner laten lijken

Met kleuren kan je niet alleen veel sfeer in huis bepalen, maar je kunt er ook kamers groter of kleiner door laten lijken. Bekend is dat wit een kamer ruimer doet ogen. Geen meters, maar toch wel enkele decimeters. Wit is echter officieel geen kleur en misschien is een witte ruimte daardoor weliswaar licht en ruim, maar ook wat kil en sfeerloos. Wit kan goed gecombineerd worden met warme en koude grijstinten, maar ook met warmere kleuren of pasteltinten. Een witte kamer kan ook mooi gecombineerd worden met blauwe kleurtjes, zoals Grieks blauw of hemelsblauw, als je van een zonnige zomerse sfeer houdt.

 

Waar ga je schilderen ?

De ruimte die je gaat schilderen is belangrijk omdat je er ook over na moet denken hoe je die achteraf gaat aankleden/inrichten. Kleuren hebben niet alleen invloed op de sfeer, maar ook op de optische kenmerken van een ruimte. Als je een kleine kamer bijvoorbeeld donker schildert, dan maak je die ruimte optisch beschouwd nog kleiner. Een slaapkamer wil je meestal knus en rustgevend van kleur hebben. Voor een slaapkamer kies je daarom bijvoorbeeld aardetinten of andere warme kleuren. Een leefkamer of huiskamer kan je echter wat wilder maken, en een keuken gepersonaliseerd. Zoals je ziet, elke kamer heeft zijn mogelijkheden en verhaal.


Inspiratie opdoen

Als je weet wat je wil en welke kamer(s) je gaat schilderen ga je kijken wat de mogelijkheden zoal zijn. Op internet kun je foto’s bekijken van geschilderde ruimtes. Daardoor kan je op ideeën komen en inspiratie opdoen. Je kan schilderwerk ook combineren met muurstickers, etc. Dit kan erg leuk zijn voor kinderkamers, of de stikkers kunnen voor sfeer zorgen in andere ruimtes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het beste is misschien als je naar de raad luistert die je in de winkel waar je je verf gaat halen wordt gegeven. Daaruit kun je ook je laatste conclusie trekken.

 

Sfeer maken

Hoe ga je je ruimtes laten aanvoelen voor anderen? Zakelijk en koel met wit en donkerblauw en muisgrijs? Of hou je het meer warm gevoel? Elke ruimte heeft iets speciaals en verdient een eigen sfeer. In de slaapkamer raad ik aan om kleuren te gebruiken die bij je passen maar die toch warmte en rust uitstralen. Beeld je eens in dat je je slaapkamer zwart en bordeaux schildert. Je living mag wat wilder, zoals eerder vermeld een schilderwerk met een grote muursticker is knap. Wil je iets aparts? Schilder dan je muur wit en plaats er een muursticker met de Eiffeltoren of iets anders in een grijstint op. Mijn persoonlijke ervaring is dat het prachtig staat.

Kies je hoofd en bijkleuren

Je gaat je bijkleuren kiezen. Dat wil zeggen dat meerdere muren in de kamer(s) geschilderd worden in deze kleur. Denk er goed over na aangezien dit het merendeel van de tijd in beslag gaat nemen en het uitzicht zal zijn op de muren. Dan kun je daarbij passend een hoofdkleur nemen. Kies de kleuren met zorg. Dat houd in dat je 1 of 2 muren kan accentueren. Dat is knap indien goed uitgevoerd.

Enkele tips:

  • Probeer de donkere accentmuur in dezelfde richtkleur te schilderen als de rest maar dan de donkere versie
  • Nooit 2 donkere muren tegenover elkaar zetten, krijg je qubus effect.
  • 1 donkere muur maken? Dan krijg je een accentmuur
  • 2 muren aaneensluiten in dezelfde verven vergroot je ruimte (kleine muur en lange muur schilderen)
  • De donkere muren worden geschilderd op de muren die het meest belicht zijn door daglicht.

Tags: Schilderen, opfrissen, verf kiezen, kleuren verf kiezen, muren schilderen, interieur bepalen, huis opknappen, verven
Design en lifestyleDesign en lifestyleArtikel geschreven door: nick512.
Publicatie datum: 2014-08-26
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving