aanmeld knop
dot

Help Ik Zoek Gezonde, Makkelijke en Snelle Recepten!

Ingredienten.jpg
De hedendaagse thuiskok is volop bezig met het zoeken naar gezonde, makkelijke en snelle recepten. Het is namelijk vaak een kwestie van functioneel koken geworden, maar is dat nodig? Koken kan nog steeds leuk zijn. In dit artikel geef ik jullie een aantal tips om bewuster te koken.

Ken je dat onrustige gevoel iedere ochtend, "Heb ik wel genoeg eten in huis?" of " Wat moet ik in hemelsnaam vandaag weer klaarmaken?" Als je bewust bent van een aantal factoren dan kun je die stress voorkomen. In dit artikel wil ik niet de indruk geven dat ik alles af weet van koken of inkopen doen. Integendeel, ik ben namelijk ook altijd iemand geweest die als een kip zonder kop de supermarkten onveilig maakte...

 

Na eens kritisch te kijken naar mijn eigen processen ben ik tot een aantal tips gekomen. Die tips ga ik je geven zodat je wellicht net als ik, meer rust zult krijgen in de dagelijkse routine.

 

Koken met wat je in huis hebt

In deze tip schuilt een klein gevaar, namelijk het gevaar dat je zult denken dat het een voor de hand liggende is. Maar niets is minder waar. Mijn eerste tip is, kijk wat je in huis hebt! Wij mensen zijn ontzettend geneigd spullen te kopen die we niet nodig hebben. De hamsterweken, 2 halen is 1 betalen, alles voor een eurootje en noem de acties maar op, en deze zijn er niet voor niets. Een potje van dit of een blikje van dat, het past perfect in een makkelijk of snel recept. Maar is het ook gezond zal je misschien denken. Diepvriesgroenten worden vaak direct nadat ze vanaf het land zijn gehaald, schoongemaakt en ingevroren. De "verse" groenten die wij in de winkels kopen zijn vaak al dagen onderweg voordat ze in koelkasten liggen. Dus diepvriesgroenten zijn ook gezond.

 

Maak een weekplanning

Maak een weekplanning met een aantal vaste gerechten. Ik ben zelf geen voorstander van die dag friet en die dag vis, maar juist van erg specifieke gerechten waar je namelijk op kunt inkopen. Het is vervolgens van belang dat je zorgt dat je met de vaste planning kunt variëren. Het kan immers voorkomen dat je ergens geen zin in hebt op een bepaalde dag. Zorg daarom ook dat je producten met een beperkte houdbaarheidsdatum als eerste op maakt. Het is ook slim om producten in meerdere gerechten te verwerken. Zodoende kun je grotere hoeveelheden kopen en die zijn vaak voordeliger. Heb je afgesneden groentes die je overhoud? Gooi het niet weg maar maak een dag per week van al het snijafval een lekkere ratatouille.

 

Maak gebruik van recepten

Kook met recepten. Ik kook vanuit de losse pols, echter gebruik je dan snel meer dan je eigenlijk nodig hebt. Recepten zijn er niet voor niets. Ze helpen je doseren bij zowel het boodschappen doen als het koken. Ga wel slim om met recepten. Probeer sommige ingrediënten zo in te zetten dat je ze in meerdere gerechten kunt gebruiken. Het boodschappenlijstje maken is ook een stuk makkelijker op die manier.

 

Kookboeken

Het gebruiken van kookboeken is erg handig voor een weekplanning. De reden is namelijk heel simpel, vaak gebruiken koks die kookboeken maken veel basisproducten standaard. Door deze standaard producten kun je je kosten binnen de perken houden. Er zijn een aantal boeken die ik graag gebruik. Ze zijn heel praktisch en handig om op bovengenoemde wijze te gaan koken. Door verse producten te gebruiken ben je ook nog op een gezonden wijze bezig. Probeer aardappelen, peulvruchten en pasta niet te vaak te kiezen want de zetmeel maakt snel dik.

 

Wil je bewust en gezond koken en wil je niet te veel geld kwijt zijn aan boodschappen neem dan zeer zeker eens een kijkje naar kookboeken. Voel je niet verplicht maar het is zonde om het links te laten liggen. Ik gebruik zelf namelijk een hele handige app. Daarmee heb je direct recepten, boodschappenlijstjes en een advies om ook nog eens gezond te eten want ik heb er liever kilootjes af dan bij! Check deze link, Paleo Planner.


Tags: makkelijke recepten, paleo app, koken, tips
Artikel geschreven door: Laurence Meijer.
Publicatie datum: 2014-09-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving