aanmeld knop
dot

Zelf meubels maken van MDF

living.jpg
Ben jij een creatieveling op zoek naar nieuwe uitdagingen? Dan is meubelen maken met MDF iets voor jou. Heb je ook altijd al graag zelf een bed willen maken voor je zoon of dochter? Of wil je een leuke tafel maken of nieuwe kasten. Wist je dat heel veel meubels gemaakt worden van MDF?

Zelf meubels maken van MDF, hoe doe je dat? MDF staat voor Medium Density Floorboard. Het word gemaakt van restafval uit de houdindustrie, voornamelijk houtvezels, dit resthout word heel fijn gemalen en gemengd met verschillende soorten harsDaarna word het allemaal heel stijf samen gedrukt en moet het enige tijd drogen. Als het gedroogd is word het in grote planken gesneden. Zo wordt MDF gemaakt. Van MDF platen kan je zelf meubels maken.

 

Platen MDF

Tegenwoordig heb je veel verschillende maten, grote en diktes van MDF platen. Allemaal weer ontworpen voor een ander doel. Ook is het te verkrijgen in verschillende dichtheden. Als klusser moet je weten welke MDF je moet hebben voor het maken van je meubels.  Een MDF plaat voor een bureau heeft namelijk een andere dichtheid nodig dan een MDF plaat voor een bijzettafel. omdat je op een bureau nu eenmaal meer spullen hebt staan en er dus meer gewicht op komt. 

 

De verschillende soorten MDF

 • Standaard MDF Is te verkrijgen vanaf 2mm dikte tot 60mm dikte. Standaard MDF is niet waterdicht en dus niet voor buiten. Het is ruw en lichtbruin van kleur. Het is moeilijk te bewerken met verf. Wel zijn er genoeg soorten folies te verkrijgen om op je MDF meubels te plakken. Geschikt voor planken aan de muur, bedden, tafels, wandmeubels.
 • MDF plusIs het zelfde als de standaard MDF. Alleen heeft deze een gladder oppervlakte en is dus makkelijker te bewerken.
 • MDF vochtwerendIs vochtwerend zoals de naam al zegt en dus ideaal voor keukens en badkamers. Maar ook voor plinten, vensterbanken, deuromlijstingen, vloeren e.d. Deze platen zijn ook verkrijgbaar met een witte grunderlak of lakdraagfolie. Dit is bedoeld om gemakkelijker te kunnen bewerken. Aan allebeide kanten zit dan deze laag. De platen zijn te herkennen aan hun veelal groenige kleur.
 • MDF brandvertragend en vuurbestendig: Deze MDF is zoals je al verwachte brand vertragend. En heeft veelal een roze kleur. En word veel gebruikt in ziekenhuizen, seniorenflats, theaters en bioscopen.
 • MDF vloerqualiteit (FQ):Deze MDF is zeer geschikt voor vloeren. Is dik en direct te bewerken doordat er aan beide zeiden een grondlaklaag of een lakdraagfolie is aangebracht. Je kunt deze een heel klein beetje opschuren en dan kan je de eindkleur erop verven. Dus niet eerst nog in de grondverf. Op deze manier bespaart en je tijd en is het erg zuinig. Zijn veelal wit van kleur. Maar is ook te bestellen in andere kleuren.

Overige MDF

Daarnaast heb je nog vele soorten MDF. In de meeste bouwbeschrijvingen van het maken van meubels staat duidelijk aangegeven welke soort je het beste kunt gebruiken. Ook kan je in winkels altijd om advies vragen wat je het beste kunt gebruiken.

 

Voordelen van MDF gebruik bij het maken van meubels

 • Je kunt het zeer goed bewerken;
 • Je kunt het heel makkelijk in verschillende vormen Frezen;
 • Het splintert niet omdat het een zeer fijne vezelstructuur heeft.
 • MDF werkt niet of nauwelijks (door warmte en kou zet het niet of nauwelijks uit wat echt hout wel doet)
 • MDF heeft een hoog breekte-punt (dus breekt niet gemakkelijk) 

Tips MDF

 • MDF kan je in elkaar zetten door middel van spijkers of/en schroeven. Let er wel altijd op dat je de schroef minimaal 25mm van de kant af zet. Dit i.v.m. stevigheid van je meubel.
 • Het is het beste om de schroeven eerst te verzinken en voor te boren. Dit voorkomt dat je MDF plaat gaat spijten.
 • Je kunt de MDF af werken met lak of verf. 

Waarom bouwtekeningen gebruiken?

Het is erg verstandig om een bouwtekening te gebruiken bij het maken van je meubels. Dit omdat hier de exacte maten en materialen beschreven staan. Ook staat er goed beschreven hoe je het in elkaar moet zetten. Waardoor het erg makkelijk is. Een bouwtekening is niet alleen praktisch maar ook zeer zeker erg verstandig. Zonder bouwtekening heb je niet echt een “goede start”.

 

Goede bouwtekeningen voor het maken van meubels met MDF: 

Bouwtekeningen waar je een tijd mee vooruit kunt en verschillende projecten mee kunt starten vind je bij Hendrik de Boer. Je krijgt dan:

 • ALLE bouwtekeningen
 • Bonus 1: levenslange toegang tot alle bouwtekeningen die er bijkomen
 • Gratis e-boek


Bouwtekeningen, van meubels tot boten en zelfs huizen
Steigerhouten meubelen
Steigerhouten meubelen duurzaam en trendy en maak je zelf
Tuinmeubelen van recycle hout


Tags: bouwtekeningen, MDF, klussen, meubels.
Artikel geschreven door: jela87.
Publicatie datum: 2014-09-15
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving