aanmeld knop
dot

Liefde, wat is dat?

liefdesverdriet2.jpg
Het woord ´liefde´ wordt bij Google rond de 800.000 keer per maand gezocht. Onder liefde verstaan we feitelijk de warmte die we voelen voor een persoon, een voorwerp of een bezigheid. Toch denken we bij het woord liefde het vaakst aan de liefde tussen twee personen. Waar zijn de ruim 800.000 mensen die maandelijks het woord ´liefde´ intikken bij de zoekmachine, naar op zoek?

Liefde is aan verandering onderhevig, afhankelijk van de omstandigheden waarin we leven. Cultuurverschillen veroorzaken bijvoorbeeld een andere kijk op liefde. In de huidige tijd in de westerse wereld heeft de vrijheid om verliefd te worden en relaties aan te gaan, voor en nadelen als het op liefde aankomt. De vrijheid om verliefd te worden, de liefde te bedrijven en om openlijk liefde te geven en te ontvangen, leidt tot korte heftige liefdesrelaties, die weer even abrupt worden afgebroken als dat ze begonnen. Dat kan weer het gevoel geven dat liefde niet zoveel voorstelt, of dat je aan allerklei onmogelijke eisen moet voldoen voordat je eindelijk echt liefde krijgen zal. Mensen zijn groepsdieren, we passen ons aan aan de normen en waarden die voor groepen mensen in onze omgeving gelden. Doe je dat niet dan is dat meestal omdat je je hebt aangesloten bij een subgroep binnen de grote groep, bijvoorbeeld een religieus groepje of een politiek geaard groepje.  Daarom betekent liefde in de Nederlandse cultuur, waar men graag verliefd wordt en dit ook belangrijk vindt als basis van een langdurige relatie, eigenlijk iets anders dan in culturen waar verliefdheid geen reden mag zijn om toe te geven aan verlangens welke verliefdheid nou eenmaal oproept.

 

Verliefdheid en liefde, wat is het verschil?

Liefde en verliefdheid is niet hetzelfde. Verliefdheid is een soort chemische kettingreactie die plaatsvindt in de hersenen, waarbij vooral hormonen een rol spelen. Je zou kunnen zeggen dat het feitelijk gaat om hormonen die er vroeg of laat voor zorgen dat mensen zich willen voortplanten. Verliefdheid richt zich over het algemeen op een persoon, en is nogal zelfzuchtig. Die persoon is er om bepaalde verlangens die hij/zij oproept bij de ander, te vervullen. Uit verliefdheid kan echter snel liefde ontstaan.

 

Verliefd, is dat hetzefde als liefde?

Verliefdheid is niet hetzelfde als liefde. Je kunt verliefd worden op een persoon, en geloof het of niet, sommige mensen worden verliefd op een object. Dat kan een auto zijn of een ander voorwerp, en er is dan sprake van echte verliefdheid. Meestal echter worden mensen verliefd op een ander mens. De verliefdheid uit zich door een sterk verlangen om die persoon te zien, aan te raken, te kussen, enzovoorts. De emotie die een rol speelt bij verliefdheid, is anders dan bij erotische aantrekkingskracht, maar van verliefdheid komt bij geslachtsrijpe personen vroeg of laat vanzelf ook erotische aantrekkingskracht. Bij liefde voor een persoon hoeft dit niet het geval te zijn. Je kunt grote liefde voelen voor een persoon terwijl je niet verliefd bent. Je kunt liefde voelen voor je vrienden, liefde voor je familie, enzovoorts. Je kunt een soortgelijke liefde voelen voor je partner, als je al veel jaren samen bent en de erotische activiteit misschien zelfs geen belangrijke rol meer speelt.

 

Liefde tonen voor een ander

Als je je liefde wil tonen aan een ander, en dan doel ik op een liefdesrelatie waarbij je elkaar als je partner beschouwt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je liefde te tonen:

 • Behandel de ander met respect
 • Ga niet vreemd
 • Wees eerlijk
 • Verwaarloos elkaar niet
 • Besteed voldoende tijd aan die ander
 • Negeer hem/haar niet als je boos bent, maar praat dingen uit (negeren is een vorm van geestelijke mishandeling)
 • Lieg niet over je gevoelens
 • Hou rekening met elkaar als je intiem bent

Liefde, hoelang duurt ware liefde?

Wanneer spreek je van ware liefde?

 • Is het ware liefde als je elkaar levenslang trouw blijft, of is het ware liefde als er sprake is van overspel en vergiffenis?
 • Is er sprake van ware liefde als je kort bij elkaar geweest bent en daarna de ander niet vergeten kan, of is er sprake van ware liefde als je een levenslang samen blijft, ondanks de problemen?
 • Is hetw are liefde als je de persoon die jij liefhebt achterna blijft lopen, of is het ware liefde als je die persoon los kunt laten om hem/haar vrijheid te gunnen?
 • Is het ware liefde als je elkaar vrijlaat en de ruimte geeft om ook intiem te zijn met andere partners, of is liefde mooier als deze zich uit in levenslange trouw?

Zo kan je nog meer tegenstellingen bedenken die misschien allebei duiden op liefde, en wat voor de een waardevol is hoeft dat voord e ander niet te zijn. Tegenwoordig hebben veel mensen in onze cultuur meer relaties voordat ze zich eindelijk settelen met een persoon waar ze mee trouwen of gaan samenwonen. Als er sprake is geweest van verliefdheid in kortdurende relaties, heb je misschien gedacht dat je altijd bij die persoon zou blijven, en toch duurt altijd dan maar drie maanden, of misschien drie jaar. Hoe kan dat?

 

Een relatie beginnen is een ding

Een relatie beginnen is een ding, een relatie in stand houden is een heel ander ding. In culturen waar mensen verstandshuwelijken afsluiten kiest men de partner wellicht op basis van status, religie, of om financiële of andere redenen. Van verliefdheid is maar al te vaak geen sprake. In een cultuur waar men een partner kiest op basis van liefde, begint men vaak met verliefdheid. De verliefdheid moet over gaan in liefde en de liefde moet daarna stand houden. Dat lukt het beste als je elkaar zoveel mogelijk kunt accepteren hoe je bent. Elkaar veranderen lukt niet. Je kunt je hooguit een beetje aan elkaar aanpassen. Liefde in stabiele liefdesrelaties in onze cultuur kenmerkt zich misschien door:

 • Elkaar in waarde laten
 • Elkaar de ruimte geven om zich te ontplooien. Zowel binnen als buiten de relatie
 • De verschillen tussen jou en haar/hem accepteren en respecteren als dat mogelijk is
 • Vertrouwen
 • Respect
 • Eerlijkheid
 • Trouw

Als een van deze dingen ontbreekt, komen er barstjes in de relatie. Daar moet dan weer aan gewerkt worden. 

 

Een relatie op je 16e

Kan je een liefdesrelatie hebben op je 16e? Ja en nee. Je ziet veel jongeren verliefd worden, een relatie beginnen met alles erop en eraan, en na 3 maanden of na een paar jaar, is het helemaal op. Er wordt een punt achter de relatie gezet omdat het allemaal te veel is. Ouders doen er tegenwoordig weinig aan om hun kinderen te stimuleren intimiteit uit te stellen. We leven in een ‘alles moet kunnen’ cultuur. Dit heeft voor en nadelen. Als alles moet kunnen zou het eigenlijk ook moeten kunnen om je kinderen minder vrijheid aan te raden, in plaats van meer. Dat lijkt soms bijna een taboe in onze samenleving. Hoeveel ouders hoor je niet

zeggen: ''je moet ze loslaten.''  Het gevolg van jong loslaten is echter wel dat veel jonge mensen al vroeg te maken krijgen met intimiteit en liefdesverdriet. De een zal zeggen het is verkeerd, de ander zal zeggen dat het juist goed is.


Tags: liefde, vrijheid, liefdesverdriet, wat is liefde, ware liefde
Sociaal talent in leren zetten om je karakter te tonen

Hoe kun je Yoga doen in je eigen huis?

Zo kun je jouw karakter sterker maken met zelfvertrouwen

Heeft jouw karakter al juiste mindset?

Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-08-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving