aanmeld knop
dot

Dynamische prijzen in de horeca sector binnenkort een feit?

Internet.jpg
Kan dynamische prijszetting de horeca sector op zijn kop zetten? In dit artikel worden de voor- en nadelen van dynamische prijszetting besproken en de reden waarom dit nog niet gebruikelijk is.
ComputerComputer

Kan dynamisch prijzen de toekomst zijn in de horeca sector? Wellicht is deze vraag voor de meeste lezers een beetje overweldigend. Laat ik daarom beginnen met de vraag uit te leggen. Dynamische prijsstelling houdt in dat verschillende mensen andere prijzen betalen. Dat kan gaan op basis van tijd, bezetting of andere factoren. Een goed voorbeeld is het boeken van een vliegreis. We weten allemaal dat bijna iedereen voor dezelfde reis wel een andere prijs betaalt. Dynamische prijsstelling wordt in de business-2-business markt veel toegepast, maar is in de business-2-consumer markt nog relatief nieuw.

 

Goedkoper uit eten

Wat voor voordelen haalt een restaurant of hotel nu uit het hanteren van verschillende prijzen? Een van de belangrijkste redenen is bezettingsmanagement. Wanneer het goedkoper is om op bijvoorbeeld maandag uit eten te gaan dan in het weekend, zorg je ervoor dat meer mensen jouw hotel of restaurant op maandag bezoeken. Mits het prijsverschil groot genoeg is natuurlijk. Aangezien restaurants en hotels vooral vaste kosten hebben zorgt deze strategie ervoor dat deze vaste kosten over meer producten kunnen worden verdeeld. Wanneer men niet teveel korting weggeeft verhoogt een dergelijke strategie vrijwel altijd de winst.

 

Nadelen dynamische prijzen

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat vaste klanten vaker komen eten, waarmee het restaurant zorgt voor meer loyale, terugkerende bezoekers. Maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Natuurlijk, dynamisch prijzen kunnen ervoor zorgen dat sommige gasten teleurgesteld zijn omdat zij meer betalen dan andere gasten voor hetzelfde product. Een dergelijk probleem had de luchtvaartbranche in het probleem ook, maar dit zal zich waarschijnlijk vanzelf oplossen wanneer klanten meer gewend raken aan het concept van dynamische prijzen.

 

Waarom bestaat een dergelijk concept dan niet allang? Hiervoor zijn natuurlijk een aantal redenen. Om te beginnen zijn veel restaurants en hotels nogal huiverig hun vaste klanten weg te jagen. Daarnaast is de technologie die ervoor zorgt dat de juiste prijs aan de juiste tijd wordt gekoppeld redelijk complex en erg prijzig om te implementeren. En dan is er nog het feit dat vliegreizen een veel duurder product zijn dan bijvoorbeeld een hotel overnachting. De vraag is maar in hoeverre mensen bereid zijn op een andere dag uit eten te gaan omdat het op die dag goedkoper is.

 

Fastpricing

Maar naast deze bezwaren zijn er, zoals in het begin genoemd, vele voordelen. De verwachting is dat het de komende jaren gebruikelijker wordt om voor verschillende prijzen uit eten te gaan of een hotel te boeken. De website Fastpricing is een van de pioniers op dit gebied. Zij maken het voor restaurants en hotels mogelijk om voor een schappelijke prijs gebruik te maken van de technologie, en zorgen er op hetzelfde moment voor dat consumenten in staat zijn op een simpele manier de verschillende prijzen te kunnen doorlopen. De toekomst ligt dus nog helemaal open voor dynamische prijzen in deze branche, en verwacht wordt dat het snel geaccepteerd zal worden.


Tags: dynamische, prijzen, horeca, restaurant, hotel, fastpricing
ComputerComputerArtikel geschreven door: Tom1990.
Publicatie datum: 2014-09-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2014-09-29 00:19:13  
Interesant artiekelReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving