aanmeld knop
dot

De beste tips om uw hortensia te snoeien

tuin.jpg
In een aantal simpele stappen leg ik uit hoe u uw hortensia het beste kunt snoeien. U krijgt dan zoveel mogelijk bloemen met zo weinig mogelijk werk. U hoeft niet meer bang te zijn dat de hortensia een jaar geen bloemen draagt, dat hij bevriest of in het ergste geval, zelfs bezwijkt.
KlussenKlussen

Wat is de beste manier om uw hortensia te snoeien? Heeft u totaal geen verstand van snoeien of wilt u gewoon wat tips? 

 

Korte inleiding hortensia

Het gaat hier om snoeitips voor de gewone of boerenhortensia, met de Latijnse naam Hydrangea macrophylla. Deze uitbundig bloeiende sierheester draagt bolvormige bloemen in de kleuren blauw, roze of wit. Tegenwoordig vinden we ook diverse meerkleurige cultivars.


Berghortensia

De Hydrangea serrata, ook wel berghortensia genoemd, heeft een vergelijkbare snoeiwijze. De bloemen zijn zogenoemde randbloeiers want het midden van de bloem bestaat uit kleine fertiele bloemen en daaromheen zitten de grote steriele bloemen. Ook deze hortensiasoort is verkrijgbaar in diverse cultivars met de prachtigste kleuren.

 

Uitgebloeide bloemen

Uitknippen of laten zitten? Mijn advies is: laat die uitgebloeide bloemen gewoon zitten tot het voorjaar. Ze zitten namelijk net boven de nieuwe bloemknoppen en op die manier bieden ze een goede bescherming tegen vorst. De uitgebloeide bloemen geven 's winters ook nog eens een mooi effect in de waarschijnlijk toch al kale tuin. Vindt u het echt een naar gezicht, dan mag u de bloemen er wel uitknippen, maar zorg dan dat u niet te diep knipt.

 

Het snoeiplan

Let op! De eerste 2 tot 3 jaar hoeft u de hortensia niet te snoeien. Werk in stappen, zoals hieronder beschreven:

  1. Knip in het voorjaar (maart, april) de uitgebloeide bloemen weg. Let hierbij op dat u ze wegneemt net boven een stel stevige nieuwe bloemknoppen. De kleinere bloemen aan de zijtakjes kunt u gewoon zo wegknippen.
  2. Vervolgens knippen we ieder jaar ongeveer een vijfde van de struik tot aan de grond weg. Kies hiervoor de takken die het oudst zijn, deze zijn vaak grijzer van kleur en dikker. Of kijk of er takken in de struik erg krom groeien.
  3. Zitten er in de struik nog jonge, ingevroren takken, knip deze dan een stukje terug tot net boven een paar stevige knoppen.

Achterstallig onderhoud?

Als uw hortensia al jaren niet is gesnoeid en u wilt hem verjongen, dan kunt u ervoor kiezen om hem in één keer helemaal tot 10 cm boven de grond af te knippen. Maar besef wel dat u dan de eerste twee jaar weinig tot geen bloemen zult hebben.

 

Kamerplanten, een mooie aanvulling in uw interieur of op kantoor
Planten en dieren verdwijnen
Vaste planten voor in de tuin


Tags: Hortensia snoeien, snoeitips, tips snoeien, planten snoeien, tuinieren, struik, berghortensia, Hydrangea serrata
Design en lifestyleDesign en lifestyleArtikel geschreven door: Flowers.
Publicatie datum: 2014-09-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving