aanmeld knop
dot

Mayakalender, komt in 2012 het einde?

maya.jpg
De Mayakalender werd beroemd door kunsthistricus en schilder José Arguëlles (geboren in Amerika in 1939). Nadat hij het boek Lord Of The Dawn van auteur Tony Shearer had gelezen, kwam hij in de ban van de profetieën van de Azteken, met name de profetie dat de god Quetzalcoatl, ook wel bekend als de gevederde slang, zou terugkeren op aarde.

In 1987 organiseerde José Arguëlles de Harmonic Convergence Global Meditation. Hij wilde daarmee de komst van een nieuw  tijdperk aankondigen, gebaseerd op de (veronderstelde overtuigingen of) berekeningen van de Azteken. Op 21 december 2012 zouden 13 periodes van 144.000 dagen voorbijgegaan zijn, waarin 144.000 spirituele gelovigen bij elkaar gekomen zouden zijn om te mediteren.  In de praktijk bleek dat het aantal van 144.000 niet altijd gevuld werd. Men gaat er ook wel vanuit dat 23 december 2012 de juiste datum is dat de kalenders aflopen, en dat er dan een nieuw tijdperk zal aanbreken. Maar wat is er van waar?

 

144.000

Het getal 144.000 stamt al van lang geleden. Ook in de bijbel komt dit getal terug en relatief nieuwe religies zoals het geloof van de Jehova's Getuigen hechten ook veel waarde aan het getal 144.000. Zij gaan er weer vanuit dat 144.000 zogenaamde gezalfden (Jehova's Getuigen bepalen zelf of zij zich gezalfden voelen) het getal 144.000 zullen volmaken. Gezalfden zijn volgens het geloof van de Jehova's Getuigen ware gelovigen die samen met Jezus vanuit de hemel over de nieuwe aarde zullen regeren. Dan zal de wereld in de huidige staat vernield zijn, alle slechteriken en ongelovigen (ongelovigen zijn alle mensen die geen Jehova's Getuige zijn) zullen gedood worden en de waren gelovigen (lees: voornamelijk Jehova's Getuigen) zullen de aarde mogen bewonen. Daar komt het in grote lijnen op neer. De wereld zal dan perfect zijn en mensen zullen alleen nog goed doen, en kwaad bestaat niet meer. De verwachting van de Jehova's Getuigen loopt in zekere zin gelijk aan die van de Maya kalender, namelijk dat er binnenkort een nieuw tijdperk aan zal breken. Het is echter niet zo dat Jehova's Getuigen bijzondere waarde hechten aan de Maya kalender. Het ligt in de lijn der verwachting dat de gezalfden (van Jehova's Getuigen), die het getal 144.000 pas zullen volmaken als alle gezalfden die nu nog leven zijn overleden, niet op 21 december 2012 allemaal zullen zijn overleden.

 

 

Uitleg Maya kalenders

 

Maya kalender 21 december 2012

Over het algemeen wordt aangenomen dat er op 21 december 2012 een grote verandering zal plaatsvinden van galactische betekenis. Op die datum zijn 13 periodes van 144.000 dagen verstreken, gerekend de start van de Maya kalender. 21 December 2012 loopt synchroon met de Winterwende, die jaarlijks terugkeert. Men gaat er vanuit dat de Maya’s dat dus wisten en men gelooft dat de Maya’s wisten dat de zon op die dag vrijwel op een lijn staat met het centrum van het Melkwegstelsel.  De Maya's zouden berekend hebben dat dan de wereld zou vergaan, of dat er iets anders groots zou staan te gebeuren. In elk geval houdt hun kalender daar op, wat je kunt uitleggen als het ophouden van tijd. Het eindigen van de kalender(s) wordt op verschillende manieren uitgelegd, wat wel weer aangeeft dat men er zaken aan koppelt die theoretisch zijn en niet gebaseerd zijn op harde bewijzen.

 

Gelukkig houden de meeste mensen het hoofd koel. Voorspellingen en berekeningen over het einde der tijden bestaan al zolang als er mensen zijn. Gebaseerd op angst voor het onbekende van het bestaan, en op angst voor wraak van goden. Tot nu toe waren alle voorspellingen onjuist. Zo hebben Jehova's getuigen verschillende jaartallen dat het einde zou komen, verkeerd voorspeld. Na verschillende foute data (onder andere 1914 en1975) gelooft men nu dus in het volmaken van het getal 144.000 door hun gezalfden. (Nogmaals: Jehova's getuigen hebben verder niets te maken met geloof in Maya kalenders, alleen keert het getal 144.000 in de geschiedenis vaak terug als het om voorspellingen van het einde der tijden gaat. Bijvoorbeeld ook in de Bijbel.)

 

Hoe zit dat met de Maya kalender?

Niemand hield zich bezig met de Maya kalender, tot in 2009 de film ‘2012’ een kassucces werd. Daarin wordt verhaald over de Maya kalenders, en dat de aarde in 2012 vergaan zal. Deze film zou de angst voor het aflopen van de kalenders aanzienlijk hebben aangewakkerd. Volgens archeologen beschouwden de Maya’s 21 december echter helemaal niet als een datum waarop er een ramp zou gebeuren. Aan elke kalender komt immers een einde, en dat begin je weer aan het begin van de kalender. Dat heeft met cycli te maken. Zo is het na een kalender van 365 dagen gesteld, maar ook met de kalenders van de Maya’s. Vergaat de wereld in 2012? Die kans is zeer klein. Maar... zeg nooit nooit.


Tags: Mya kalender, 2012, aarde, galactische, 21 december, 23 december, uitleg, 144.000
Bronnen: skepsis.nl, scientias.nl, wikipedia
Artikel geschreven door: DickBos.
Publicatie datum: 2012-08-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving