aanmeld knop
dot

Soorten personenweegschalen

Vet-verbranden.jpg
Een personen weegschaal, bijna iedereen heeft er tegenwoordig wel één staan thuis. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlanders gemiddeld tweemaal per week op de weegschaal staan. Dit komt voort uit een grotere bewustheid voor de eigen gezondheid.

De personenweegschaal is een instrument waarmee je het gewicht van personen kunt meten. Personenweegschalen hebben over het algemeen een bereik van nul tot honderdvijftig kilo. Er zijn twee soorten personen weegschalen. Zo heb je de weegschaal voor persoonlijk gebruik en heb je weegschalen voor medisch gebruik. Deze weegschalen worden vervolgens weer onderverdeeld in mechanische weegschalen en digitale weegschalen. In het volgende artikel behandelen we beide soorten weegschalen.

 

Persoonlijk gebruik van weegschalen

Vroeger werkten personenweegschalen met behulp van een veer. De kracht die op de veer gezet werd bepaalde wat het gewicht was. Nu zijn er ook digitale weegschalen op de markt te krijgen die meer dan alleen gewicht wegen. Digitale weegschalen zijn ook in staat vetmassa te meten en als je een hele luxe weegschaal hebt meet deze vaak ook nog je watermassa, hartslag en luchtkwaliteit.

 

Whitings weegschaal

De Withings weegschaal W-50 is zo’n moderne weegschaal. Naast de bovenstaande functies kan deze weegschaal de gegevens draadloos naar een app op je smartphone of pc sturen. Dankzij de opslag van deze gegevens op smartphone of pc is het gemakkelijk om overzicht te krijgen in je voortgang bij het afvallen. Ook kun je de gegevens via e-mail rechtstreeks aan je arts of diëtist sturen om ze te laten analyseren.

 

Steeds meer komt er een onderscheid tussen weegschalen voor persoonlijk gebruik en weegschalen voor medisch gebruik. Ook de sportscholen maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van weegschalen om het vetpercentage te berekenen of om te kijken wat de gewichtstoename is als gevolg van bijvoorbeeld meer spiermassa of vetmassa.

 

Medisch gebruik van weegschalen

De weegschalen die door ziekenhuizen en zorginstellingen gebruikt worden zijn geijkt en gecertificeerd voor medische klasse 3. Zij zijn te herkennen aan een tweetal symbooltjes/markeringen.

  • Dit is een groen vierkantje met de letter M en daarnaast een ovaal met drie verticale streepjes.

Deze markeringen staan op de fabricagesticker van de fabrikant. Deze medische weegschalen moeten eens inde drie jaar opnieuw geijkt worden. Nadat een medische weegschaal geijkt is wordt deze verzegeld met een verzegeling die niet verbroken mag worden. Haast iedere weegschaal heeft loadcellen. Dit zijn blokjes van aluminium die bevestigd zijn aan de weegschaal en de poten. Wanneer iemand op de weegschaal staat buigen de blokjes en wordt het buigmoment gemeten. Dit wordt uiteindelijk vertaald naar een gewichtsaanduiding. Hoe meer cijfers er bij een weegschaal achter de komma staan, hoe nauwkeuriger deze is. Over het algemeen geldt ook dat hoe meer functies een weegschaal heeft, hoe duurder deze is.


Tags: withings WS-50, Withings smart body analyzer
Mooi en gezondMooi en gezondArtikel geschreven door: rveerde.
Publicatie datum: 2014-10-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving