aanmeld knop
dot

Cosmetica in het Oude Egypte.

Egyptenaren Isis.jpg
De informatie die hieronder wordt beschreven kan gebruikt worden voor werkstukken, maar ook om inspiratie op te doen voor verschillende voorstellingen in het theater, inspiratie voor verschillende producties, mensen die willen schrijven en niet goed weten hoe bepaalde personen in bepaalde periodes zich gedroegen mbt het uiterlijk.

De priesters en doctoren bestudeerde, mengden en verkochten cosmetische preparaten door heel Egypte. Honing, was en olie, kruiden, bloemen en zelfs groenten en fruit waren slechts enkele ingrediënten die in huidverzorgingsproducten gebruikt werden om hun werking.

 

Henna

Henna werd gebruikt om handen en voeten te verwennen (sommige groeperingen doen dit nog steeds).

 

Toetanchamon

Bij de opgraving van Toetanchamon heeft men flesjes met parfum gevonden, die zelfs na drieduizend jaar nog geurden. Verondersteld word dat deze parfums gebruikt werden om zich tegen insecten en weer en wind te beschermen. Om die reden werden ook de gezichten met klei, gekleurde aarde, vet en olie bewerkt.

 

Koningin Nefertete

Koningin Nefertete werd als zeer machtig en mooi beschouwd. Zij gebruikte een krijtpoeder (kohl) om haar oogleden donker te maken en om haar ogen te omlijnen. Om haar ogen verder te verfraaien gebruikte zij een op vet gebaseerde groene verf en verfde haar wangen en lippen met een rode ijzererts extract.

 

Cleopatra

Cleopatra gebruikte al kajal (=zacht) en kohl (=hard) potloden voor versieringen, om vliegen van de ogen af te houden en om te voorkomen van ontstoken ogen. Zwarte antimoniumpoeder accentueerde de vorm van de ogen. Zij schilderde haar bovenoogleden blauw en haar onderoogleden helder groen. Haar gezicht maakte ze loodwit, net zoals haar hals en borsten. Haar wangen kleurde zij okergeel en haar lippen verfde zij karmijnrood. Bekend is ook dat zij zich in ezelinnenmelk baadde.

 

Oude Egypte

De gemiddelde en hogere stand in het Oude Egypte, zowel mannen als vrouwen maakten gebruik van 

make-up. De oogleden werden vaak gekleurd met groene malachiet en sterk omlijnt. De wenkbrauwen werden donkerder gemaakt met zwarte kohl. Karmijn werd gebruikt voor de lippen. Om de wangen te kleuren werd rode klei gemengd met saffraan. Adertjes, voornamelijk op de borsten werden soms met blauw geaccentueerd. Wit lood werd gebruikt om de huid lichter te maken.

 

Cosmetische producten

Het geloof in de magische krachten van cosmetische producten is door de eeuwen heen bewaard gebleven. Ook nu nog steeds doen de cosmeticafabrikanten ons geloven dat uit dat speciale potje of doosje schoonheid, jeugd en frisheid komt.

 

Pruiken

De natuurlijke haarkleur van een Egyptenaar is donker bruin, maar zowel mannen als vrouwen schoren het haar en droegen pruiken. Op het hoogtepunt van de Egyptische beschaving werden deze soms rood, blauw of groen geverfd. De baarden waren meestal vals en door middel van een lint of bandje bij elkaar gebonden. Er werd geen poging ondernomen om dit alles natuurlijk te doen lijken. Soms werden deze van goud of een andere metaal gemaakt.


Tags: Geschiedenis, Make-up, Uiterlijk, Schoonheid, Visagie, pruiken, egypte
Bronnen: Informatie uit Schoolboeken, Werkstukken en Aantekeningen
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2013-07-06 21:03:17  
werden omlijnt: omlijnd is een voltooid deelwoord dus met een dReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving