aanmeld knop
dot

Konijnenhok bouwen

Konijn.jpg
Hoe maak je een konijnenhok? Konijnen houden ervan om buiten te zijn, het liefst met een stukje grond erbij waar ze zo nu en dan ook los mogen lopen. Een konijnenhok bestaat uit minimaal twee delen, een binnenhok en een buitenhok. Om het hok kan een ren gebouwd worden.
DierDier

Elk konijn heeft behoefte aan een binnenverblijf, want vergeet niet dat ze in de natuur in een hol slapen, bedekt met droog gras en andere laagjes om ze warm te houden. Een konijn kan niet zomaar in de buitenlucht overnachten als het koud of vochtig weer is. Daarom heeft een konijnenhok buiten altijd ook een nachtverblijf.  Het konijnenhok wordt overigens ook uit de wind en tocht geplaatst. Verder is het van belang het hok zo droog mogelijk te houden, want te veel vocht is voor konijnen niet gezond. Daarom moet een konijnenhok niet alleen een goede bodemplaat hebben die vaak verschoond kan worden, maar ook een goed dak waar regenwater goed van af kan lopen. Verder moet inregenen worden voorkomen.

 

Houtsoort en gaas

Een konijn heeft minimaal behoefte aan 1 vierkante meter ruimte per konijn. Een konijn houdt ervan om te kunnen bewegen en het is eigenlijk heel zielig als konijnen op elkaar in een te kleine ruimte moeten leven. Daarom zijn de konijnenhokken die je in de dierenwinkel koopt, vaak niet zo geweldig. ze zijn net geschikt om een konijn in te houden, maar eigenlijk zijn ze te klein en te minimaal. Zelf een hok bouwen is daarom een leuke uitdaging, en gelukkig niet moeilijk.  Een konijnenhok wordt gemaakt van hout en gaas. Niet elke houtsoort is geschikt. Wel geschikt zijn:

  • hardhout
  • vurenhout
  • multiplex
  • betonplex

Bouwtekening konijnenhokken

Zelf konijnenhokken maken is echt enorm leuk, en niet moeilijk. Als je er mee doorgaat kan je de hokken ook erg goed verkopen via Marktplaats of eventueel aan winkels. Goede bouwtekeningen voor verschillende modellen konijnenhokken en ren er omheen, vind je bij: Bouwtekeningen en doe-het-zelf-projecten (dit is een absolute aanrader)

 

Verf

Niet elke verfsoort is geschikt voor konijnenhokken. Verfsoorten kunnen giftig voor je konijnen zijn.  Daarom wordt aangeraden de hokken na het verven lang te laten uitharden. Botenlak wordt wel beschouwd als een goede behandeling voor konijnenhokken. Deze wordt erg hard en is bestand tegen de weersomstandigheden van alle seizoenen. Toch is het belangrijk om te informeren bij een bouwmarkt welke beits niet giftig is voor konijnen. Persoonlijk zou ik aanraden daar het liefst voor te kiezen.


Tags: konijnehok maken bouwtekening konijnenhok konijnen konijn hok ren
DierDierArtikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2014-10-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving