aanmeld knop
dot

Een kater voorkomen, maar hoe?

Ziek.jpg
Een avondje stappen en teveel gedronken? De volgende dag heb je barstende hoofdpijn, een droge mond, en je voelt je ziek. Dan heb je waarschijnlijk een kater. Een kater is een reactie op teveel alcohol drinken. Alcohol is ongezond, en teveel is nooit goed. wat kan je doen om een kater te voorkomen?

Wie zuinig is op zijn lichaam zal niet snel te veel alcohol drinken. Alcohol drinken als je ouder bent als 18, is op zich een normaal verschijnsel, maar je mag eigenlijk nooit vergeten dat alcohol vergiftigend werkt als je er teveel van op hebt. Het doet veel schade. Alcohol maakt veel kapot, ook na een avondje stappen en teveel  drinken, zoals schade aan:

 • hersencellen (sterven af)
 • de lever
 • hart en vaten
 • overige

De schade is afhankelijk van de hoeveelheid drank iemand op heeft, en ook is het afhankelijk van het drinkpatroon. je hebt mensen die drinken een avond in de week alcohol, maar dan ook meteen heel veel. Die lopen risico op alcoholvergiftiging, coma, en zelfs overlijden. Aderen drinken verspreidt over de week misschien elke dag een paar glazen, en lopen dan op termijn meer risico op chronische ziektes.

 

Wat is een kater?

Bij een kater is er eigenlijk sprake van reacties van je lichaam op vergif, namelijk alcohol. de meest voorkomende klachten bij een kater zijn:

 • droge mond en dorst
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • misselijk
 • maagpijn

Alcohol droogt je lichaam uit. De dorst wordt ook nog extra veroorzaakt doordat alcohol je speekselcellen kapotmaakt. Ondertussen is je bloedsuiker ontregeld, en je zenuwstelsel krijgt een klap. Nu denk je misschien 'zo ernstig kan het niet zijn' maar helaas is dat wel het geval. Misschien denk je 'ja maar ik ken zoveel mensen die weleens teveel zuipen,' end at klopt. Maar als veel mensen hetzelfde doen, wild at dan zeggend at het goed is wat ze doen?

 

Kater voorkomen

Je wilt een kater voorkomen. Hoe kan je een kater voorkomen? Het allerbelangrijkste is uiteraard dat je een kater kunt voorkomen door niet te veel te drinken. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, en je moet er ook een beetje volwassen voor in het leven staan. Je ziet namelijk twee type mensen vaak te veel drinken:

 • jongeren
 • chronische alcoholisten

Als je 18 jaar bent en je gooit je achter elkaar vol, werk je actief aan het kapotmaken van je hersencellen en je lichaam, en ook je uiterlijk wordt er niet beter op. Alcohol is als een gif wat je in je lichaam laat lopen. Je krijgt als je veel drinkt een pafferig hoofd, een bleke huid, puisten en dof haar, en je kan zelfs op jonge leeftijd al een bierbuik krijgen. Verder maakt alcohol je dik. Het bevat enorm veel kcal. Voorkom dus die kater door in elk geval wat vaker water te drinken tussen de biertjes of wijntjes door.

 

Water drinken? Hoezo?

Er is al eerder genoemd dat alcohol je lichaam uitdroogt. Mensen die aan de zuip zijn vergeten dat maar al te vaak, of weten het zelfs niet, want ze denken 'als ik een biertje of een wijntje drinkt zit er toch ook vocht in''? Ja, dat klopt, maar de alcohol zorgt ervoor dat je absoluut uitdrogingsverschijnselen gaat krijgen. Alcohol is een stof die namelijk voor ons lichaam voornamelijk schade doet. Een van die problemen is:

 • uitdroging

Ben je dus een avondje uit end rink je meer dan twee glazen alcohol, drink dan een paar glazen water extra die avond. Je zal zien dat het helpt. Je bestrijdt dan alvast de uitdroging die je de volgden dag anders die barstende koppijn bezorgt. gewoon fris water drinken, is het beste. Zet ook een paar glazen water naast je bed, zodat je ook 's nachts als je wakker wordt van dei gortdroge mond, ook water drinken.

 

Eet geen zoete snacks

Zoet eten maakt de kans op een kater een stuk groter. Eet dus als je alcohol drinkt of gedronken hebt, geen snoepjes of boterhammen met jam of cake, roomijs, taart, enzovoorts. Alcohol bevat van zichzelf erg veel suiker en je lichaam heeft er een heel karwei aan om alle negatieve troep af te breken. Door zoet te eten maak je het je lijf nog moeilijker.

 

Drink niet op een lege maag

Voordat je aan de drank begint, zorg dan dat je iets gezonds gegeten hebt. Niet te vet, maar gewoon een gezonde maaltijd.

 

Drink niet van alles door elkaar heen

Hou je bij het drankje waarmee je gestart bent. drink geen bier en wijn en shotjes door elkaar heen. Als je van drankje wilt wisselen, neem dan een flinke pauze tussen de wissel door. Dus mocht je een shotje of een cocktail hebben genomen, begrijpelijk dat dit te duur kan zijn om er meer van te drinken en bovendien bevatten ze veel alcohol. Geef je lichaam dan de tijd om te herstellen. Drink water tussendoor, eet een hartig hapje, en een paar uurtjes later kan je dan een ander type drankje nemen. Het beste is om je bij wijn te hoduen, als je met wijn begonnen bent, en bij bier als je met bier begonnen bent. Drink sowieso minder.

 

Drink langzaam

Gulzig drinken voegt niks toe aan je leven. Je portemonnee raakt snel leeg en je bloedbaan snel vol alcohol. Als je langzaam drinkt, en tussendoor water drinkt of gewoon afleiding zoekt, zal je minder snel dronken zijn en je lichaam is er aan het eind van de avond een stuk beter aan toe.

 

Verdun je alcohol

Klinkt misschien een beetje vreemd, maar doe water bij de wijn. Drankjes die zich prima laten mixen met water, zijn:

 • witte wijn + water
 • rosé + water
 • rode wijn + water
 • Bier + 7up light

De volgende dag

Als je toch een kater hebt, drink dan een paar glazen water, neem een douche en eet een gezond ontbijtje. Als je je fit genoeg voelt, maak dan een wandeling. heb je erge hoofdpijn, dan kan je paracetamol nemen, maar niet teveel. Zes per dag voor een volwassene is echt wel het maximum.


Tags: kater voorkomen, alcohol, teveel gedronken, tips tegen een kater
Bronnen: salusi.nl, nationaalkompas.nl, wikipedia
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-10-20
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving