aanmeld knop
dot

Pinda-allergie. Verschijnselen en symptomen

hoofdpijn.jpg
Allergisch voor de pinda? Wat zijn de verschijnselen van een allergische reactie op pinda's? De pinda-allergie is een ernstige allergie. Het komt relatief vaak voor dat mensen allergisch zijn voor pinda's De reactie van je lichaam kunnen mild zijn tot zeer heftig, en zelfs tot overlijden aan toe. Hoe herken je een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een allergie voor pinda's. Pinda's kunnen heftige allergische reactie opwekken. Mensen die wetend at ze de allergie hebben dragen meestal een speciale injectie pen bij zich waarmee ze zichzelf direct kunnen verlossen van de gevaarlijke allergische reactie. Je huisarts schrijft dit voor. Maar als je niet weet dat je allergisch bent voor pinda's, en het overkomt je de eerste keer, hoe herken je het dan?

 

Verschijnselen pinda-allergie

Een pinda allergie hoeft niet altijd even ernstige reacties op te roepen. Wereldwijd zijn 7 tot 10% in meer of mindere mate, allergisch voor de pinda. Een allergie is wat anders dan voedingsintolerantie. De allergie voor pinda's kan optreden direct nadat je in aanraking bent geweest met pinda's, maar het kan ook later optreden. Bij een allergie reageert je immuunsysteem op een bepaalde stof of stoffen. Bij allergie voor pinda zie je vaak (een of meer van) de volgende symptomen:

 • buikpijn, misselijk, en dunne ontlasting (bij toenemende klachten arts bellen en melden)
 • benauwdheid of kortademig (altijd een arts bellen)
 • opgezwollen tong (arts bellen)
 • opgezwollen keel (arts bellen)
 • jeukbulten/galbulten (overleggen met arts is verstandig)
 • rode huid (overleggen met arts is verstandig)
 • opgezwollen huid (raadpleeg een arts)
 • anafylaxie (zeer gevaarlijke allergische reactie die tot shock of overlijden kan leiden. Daarom direct 112 bellen of met het spoednummer van de huisarts

Wat is een anafylactische shock?

Bij een anafylactische shock raakt iemand in shock als gevolg van histamine. Histamine wordt aangemaakt als het lichaam allergisch reageert op (bijvoorbeeld) stoffen in (onder andere) voeding. De Histamine zet de bloedvaten wijder open. De reactie van je lichaam op de stoffen waar je allergisch voor bent, is dan zo heftig dat je ernstige klachten krijgt, zoals:

 • benauwdheid > zuurstoftekort > shock > kan zelfs overlijden
 • lage bloeddruk, duizelig, misselijk
 • bradycardie (veel te) trage hartslag)

Alarmnummer bellen

Als je allergisch reageert op pinda's, is het belangrijkste dat jij (of iemand die bij je is) direct hulp (voor je) zoekt.

 • Alarmnummer 112. Via de spoedlijn van het alarmnummer 112 (Nederland en in Europa algemeen). In Nederland en België is dat dus telefoonnummer 112. Het is gratis te bereiken, zoal wel met een gewone telefoon als mobiel. Meld via de alarmlijn direct het adres waar je je bevindt, en dat je een allergische reactie op pinda's hebt, en dat je snel in shock dreigt te gaan.

Leven met ernstige allergie voor pinda's

Mensen die een ernstige allergie voor pinda's hebben, moeten hun hele leven rekening hoduen met risico's. In zeer ernstige gevallen kan zelfs de geur van pinda's al een reactie uitlokken. Ook een kus geven aan iemand die pinda's gegeten heeft, kan een allergische reactie oproepen. Verder zitten er in een veel kant-en-klare voedingsproducten pindaolie of pinda's verwerkt. Mensen die een pinda-allergie hebben krijgen ook van de huisarts een zogenaamde Epipen voorgeschreven. Deze kant en klare injectie kan de patiënt zelf zetten als er een allergische reactie optreedt.

 

Ben jij allergisch voor pinda's?

Als je denkt dat je allergisch bent voor pinda's, ga dit dan zeker niet uittesten door pinda's te eten om te zien hoe je erop reageert. Bel je huisarts en laat het uitzoeken.


Tags: pina allergie allergisch voor pinda's benauwd sympomen verschijnselen pinda-allergie
Bronnen: dietcetera.nl/allergieen/pinda-allergie, wikipedia
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2014-10-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving