aanmeld knop
dot

Hoe kies ik een studie die bij me past?

cursus.jpg
Er zijn natuurlijk altijd mensen die weten wat ze willen worden, sommigen van jongs af aan anderen omdat ze gewoon iets tegen het lijf gelopen zijn. Vrachtwagenchauffeur, dierenarts, salesmedewerker of verpleegkundige zijn van deze beroepen. Wanneer je iets van deze beroepen uit zou willen oefenen kies je logischerwijs ook voor een opleiding binnen de zorg of een opleiding commercieel medewerker buitendienst. Helaas is niet voor iedereen deze keuze zo makkelijk te maken.

Het zijn vaak de jonge scholieren die niet weten wat ze willen worden. Dit is ook niet zo heel vreemd als je kijkt dat er op een hele jonge leeftijd al een keuze gemaakt moet worden. In dit artikel worden een aantal zaken beschreven die je misschien kunnen helpen bij het maken van de juiste studiekeuze.

 

Begin op tijd met zoeken

Begin op tijd is een ontzettend belangrijke tip. Het klinkt natuurlijk heel logisch om dit niet tot het laatste moment te laten liggen, maar het is een hele belangrijke keuze die je te wachten staat. Wanneer je op het laatste moment nog een beslissing moet maken voor een studie zul je niet altijd de goede keuze maken. Het beste is om een paar jaar voordat je klaar bent op de middelbare school al te starten met je oriëntatie. Je kunt dan op je gemak een aantal belangrijke vragen voor jezelf beantwoorden, bijvoorbeeld:

  • Welke vakken op school vind ik leuk?

  • In welke vakken ben ik goed?

  • Ben ik theoretisch of juist praktisch aangelegd?

  • Wil ik gaan werken met mijn hoofd, handen of gevoel?

  • Hoe zie ik mezelf over 20 jaar?

Op scholen worden de leerlingen ook begeleid met hun studiekeuze. De leerlingen krijgen dan een soort van werkmap waarbij vragen ingevuld moeten worden. Ook moeten er verplicht een aantal open dagen bezocht worden en hier moet een kort verslag van gemaakt worden. Helaas hebben veel scholieren nog geen idee wat ze willen en zien zij dit dus ook als een verplichting omdat ze nog niet bezig zijn met hun toekomst. Niet heel gek als je bedenkt dat ze tussen de 15 en 19 jaar oud zijn.

 

Oriënteer je breed

Wanneer je een idee hebt wat je ongeveer wilt is het belangrijk om je toch nog breed te oriënteren. Waarschijnlijk weet je nog niet zo heel veel over de mogelijkheden die er zijn, en wanneer je de focus slechts op één richting legt kun je dingen over het hoofd zien. Probeer de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Hoe goed sluiten mijn interesses aan bij mijn opleiding?

  • Spreekt de inhoud van de opleiding mij aan?

  • Wat kun je allemaal worden met deze studie?

Wanneer je echt geen idee hebt wat bij je past en wat je wilt is het misschien ook verstandig om een beroepskeuzetest te doen.

 

Bezoek open dagen

Na een goed vooronderzoek kun je verschillende open dagen gaan bezoeken. Je kunt hier informatie vragen aan de leerlingen en hun vragen naar hun eigen ervaringen op de school en met de opleiding. Ga goed voorbereid naar een open dag, schrijf je vragen thuis op zodat je achteraf niet met onbeantwoorde vragen blijft zitten. Vraag om zoveel mogelijk informatie over de opleiding die je interessant lijkt, maar sluit ook je ogen niet voor de sfeer in de school. Wil je juist graag naar een grote, anonieme school? Of gaat je voorkeur naar een kleine persoonlijke school?

 

Tags: studiekeuze, studeren

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2014-10-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving