aanmeld knop
dot

De geschiedenis van cosmetica in het oude Griekenland.

griekenland.jpg
De informatie die hieronder wordt beschreven kan gebruikt worden voor werkstukken, maar ook om inspiratie op te doen voor verschillende voorstellingen in het theater, inspiratie voor verschillende producties, mensen die willen schrijven en niet goed weten hoe bepaalde personen in bepaalde periodes zich gedroegen mbt het uiterlijk.

Make-up in de oudheid

Bij de Grieken werd er veel overvloedige cosmetische producten gebruikt. Meisjes en vrouwen verfden hun gezichten en lichamen bij godsdienstige feesten en toneelvoorstellingen om de goden te behagen. Met verschillende kleuren en motieven gaven zij karaktereigenschappen weer, om daarmee door de goden te worden opgemerkt. Zittend langs de wanden van de tempel hoopten zij dan snel door een man te worden gezien.  Uit die tijd stamt dan ook het woord “muurbloempje”, omdat de minder fraaie dames wat langer moesten wachten tot zij werden ontdekt.

  • De Griekse geneesheer Hippocrates, die 400 jaar voor Christus leefde, was een groot voorstander van gezondheid en hygiëne. Zalven en geuren werden ontleend aan kruiden, rozen, muskus, olijven en olie van de citrusvrucht.
  • Galen, een Griekse geneesheer, maakte de eerste koude crème gedurende de 2e eeuw voor christus. Het werd Unguentum Refrigerans (verkoelende creme) genoemd en is een mengsel van bijenwas, olijfolie, rozenwater, sesamzaadjes, amandelen,perzikpittenolie en verfijnde dierlijke vetten.

Helena van Troje

Helena van Troje, de vrouw van Minelaus, wiens ontvoering de Trojaanse oorlog veroorzaakte, gebruikte wit lood als schoonheids voorbereiding, hetgeen helaas erg giftig was. Vermiljoen, nog een giftig pigment die sulfide bevat werd gebruikt om wangen en mond rood te maken.

 

Griekse schone

Voor de Grieken was make-up echt een schoonheidsideaal. Zij stonden dan ook net zoals de Romeinen bekend om hun schoonheid- en gezondheidscentra’s. En zij waren dan ook de schoonheid zich zelve vanwege hun amandelvormig ogen en hun rechte neus. De Griekse vrouw uit de hogere klassen beschilderde haar wangen lippen roze en roze of aarde rood. Het gezicht was wit, de wenkbrauwen waren donker en een schaduw op de oogleden. Bij sommige gelegenheden verfde ze het haar of droeg een pruik. Rode haren waren populair en naar melding gemaakt was blauw ook niet onbekend.


Tags: Make-up, griekse Schoonheid, Visagie, oudheid, make-up oudheid
Bronnen: Informatie uit oude schoolboeken, youtube, werkstukken over schoonheid, oudheid
Artikel geschreven door: Miss-Fazzy.
Publicatie datum: 2012-08-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2020-05-06 14:25:14  
Leuk om te wetenReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving