aanmeld knop
dot

Hypnose uitgelegd. Hoe breng je iemand onder hypnose?

hersens.jpg
Hoe werkt hypnose therapie? Bij welke aandoeningen is deze vorm van therapie toe te passen? De term Hypnose is afkomstig van het Griekse woord hypnos, dat slaap betekent. Hypnose mag dan op slaap lijken, echter is het meer maximale ontspanning van het lichaam. Tijdens de hypnose is de cliënt zich vaak geheel bewust wat de therapeut zegt, en weet de cliënt aan het einde van een sessie, nog precies wat tijdens de sessie is gezegd en gedaan.Wat is hypnose eigenlijk?

Wat is hypnose eigenlijk?

Bij hypnose denken mensen vaak aan priemende blikken, slingerende horloges etc. die hem dan in een willoze toestand brengen. Natuurlijk is dit echt mogelijk, echter bij medische hypnose absoluut niet noodzakelijk. De vorm van hypnose die in onze praktijk wordt toegepast, is slechts een lichte vorm van trance, waarbij de therapeut in gesprek gaat met het onderbewustzijn van de cliënt. In een enkel geval zal het noodzakelijk zijn om de trance zo diep te maken, dat diep weggestopte angsten en trauma's effectief behandeld kunnen worden.

 

Over de trance

Ik heb hierover reeds een klein stukje verteld in mijn vorige artikel, De trance die over het algemeen wordt toegepast bij hypnose is te vergelijken met het kijken naar een film, of het lezen van een boek. Als u helemaal opgaat in het boek of de film, dan merkt u niets of weinig meer van uw omgeving. Als u dan benaderd wordt door iemand die u roept, komt u , soms met schrik terug in de werkelijkheid. Die trance is een verhoogde staat van concentratie. U bent volledig geconcentreerd op de film of het boek dat u leest. Dus in plaats van slaap (wat hypnose eigenlijk betekent) bent u juist in verhoogde staat van concentratie. Lekker dagdromen is ook zo'n voorbeeld. Zit u lekker in de tuin, zonnetje op uw gezicht, te relaxen in uw stoel, dan droomt u zomaar weg, in uw gedachten. De omgeving is helemaal niet meer belangrijk, het enige wat u bezig houdt zijn uw eigen gedachten. Ook dit is een vorm van hypnose. 

 

Kan je iemand stiekem hypnotiseren?

De populaire Amerikaanse methode Learn Covert Hypnosis is een methode om anderen stiekem te hypnotiseren. Het is niet zo dat mensen dan alles doen wat je zegt, maar je hebt wel invloed op anderen met deze vorm van hypnose. Het is ook afhankelijk van jouw eigen aanpak en hoe goed je bent in hypnotiseren.

 

Is hypnose gevaarlijk?

Hypnose is net zo gevaarlijk als de therapeut die u behandelt. Wordt u behandeld door een goed opgeleide therapeut, dan is er geen gevaar. Indien u onder hypnose gaat, (in trance gaat) dan komt u daar altijd zelfstandig uit. Dit kunt u een beetje vergelijken met een verdoving. Die gaat ook vanzelf weg. Om u in trance te houden dient de therapeut tijdens de sessies regelmatig de trance te onderhouden, en indien nodig te verdiepen. Doet hij dit niet, dan komt u vanzelf weer uit de trance. Tijdens de trance bent u in verhoogde staat van bewustzijn, i.p.v. willoos. U heeft dus altijd de controle, en daar zal een goede therapeut ook niets aan willen veranderen. De therapeutische vorm van hypnose kan niemand ooit dwingen iets tegen zijn of haar zin te doen.

 

Hypnose als therapie

Hypnose op zich is geen vorm van therapie, het is slechts een hulpmiddel om een cliënt eenvoudiger te laten focussen op het onderbewuste. De therapie volgt pas als de trance voltooid is. Door vervolgens met het onderbewuste in gesprek te gaan, kan de therapeut positieve veranderingen teweeg brengen. Deze positieve veranderingen worden geactiveerd door de cliënt positieve suggesties te geven. Door alles wat een cliënt heeft meegemaakt een positieve draai te geven zullen veranderingen eenvoudig gerealiseerd worden. Dit is overigens niet zo eenvoudig als het klinkt, tenslotte zijn er tal van gebeurtenissen in het leven die praktisch onmogelijk in een positief licht gezet kunnen worden. Gelukkig is een therapeut daar zeer bekwaam in.

 

Afvallen met behulp van hypnose

Dat wordt steeds vaker toegepast. Het lukt menigeen om makkelijker af te vallen met behulp van afvallen met hypnose. 

 

Is hypnose altijd nodig?

Nee, iedereen die bij een therapeut komt voelt zich al in meer of mindere mate gespannen. De spanning voor wat gaat gebeuren, het idee dat de cliënt over zaken zou gaan praten waarover hij liever niet praat, etc. Die spanning is vaak al voldoende om de cliënt afdoende te behandelen. In de praktijk wordt slechts in 20-30 % van de gevallen Inductie (in trance brengen) toegepast. De doelstelling van de sessies is altijd, om achter de oorzaak van problemen te komen. Dit is zelfs als de cliënt zelf niet meer weet wat er is voorgevallen in het verleden, met de juiste gespreksvorm boven water te krijgen.  Echter als de cliënt erg veel weerstand vertoont om over bepaalde zaken te praten, zal inductie wel noodzakelijk zijn. 

 

Het onderbewustzijn

Zoals eerder omschreven, zal de therapeut in gesprek gaan met het onderbewustzijn van de cliënt. Het onderbewustzijn is een deel van onze geest dat onvoorwaardelijk alles voor waarheid aanneemt. Het wordt echter sterk beïnvloed door ons bewustzijn. Zaken die wij in ons bewustzijn opnemen selecteren we als echt en fictie. Ons onderbewustzijn kent dat verschil niet. Omdat het onderbewustzijn ons bewustzijn aanstuurt, ontstaan er conflicten. Deze conflicten worden dan ook wel trauma's genoemd. Door deze conflicten krijgen we allerlei klachten van psychosomatische aard. De ervaringen uit ons verleden zorgen ervoor dat ongefundeerde angsten worden gevormd. Denk hierbij aan faalangst, stress, enzovoorts. Deze angsten zijn ongefundeerd, omdat we allemaal in ons bewustzijn weten dat van de angsten die we hebben er slechts zeer zelden één uitkomt. Helaas zorgen die angsten er in enkele gevallen voor dat ze juist uitkomen, omdat men zich dan zo focust op die angsten dat we de uitkomst zelf creëren.

 

Zelf anders handelen

We weten dan ook in ons bewustzijn heel goed, als we die angsten niet zouden hebben, de problemen die we voorzien enorm zouden afnemen. Als iemand een examen moet doen, dan zal de kans om te slagen vele malen groter zijn als we er rustig en kalm aan beginnen. De angst om te zakken wordt echter gevoed met allerlei denkbeelden;

  • Als ik zak, dan ben ik dom 
  • Als ik zak dan kan ik niet naar de volgende studie
  • Als ik zak dan zijn mensen om mij heen teleur gesteld
  • Als ik zak dan .......

U kunt hier ongetwijfeld nog een aantal argumenten aan toevoegen.  Dit zijn gedachten uit ons bewustzijn, ons onderbewustzijn neemt dit op als waarheid, waardoor de angst echt wordt, en als normaal wordt ervaren.

 

 


Tags: hypnose, trance, therapie, hypnose gevaarlijk, onderbewustzijn
Artikel geschreven door: HRG de Vlinder.
Publicatie datum: 2014-11-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving