aanmeld knop
dot

Opvoeden hoe doe je dat?

family.jpg
Opvoeden is een vak apart. Iedere ouder doet dit zoals dat voor die ouder het beste lijkt. Echter loopt men vaak tegen allerlei problemen aan, waar men vaak geen oplossing voor weet, of niet de juiste oplossing. Vanuit mijn praktijk help ik vaak ouders met het opvoeden van hun kinderen, omdat ze zelf niet meer weten hoe ze het moeten aanpakken. Ik wil u graag eens uitleggen hoe wij dit aanpakken.

Opvoeden doe je zo

Ik krijg in mijn praktijk regelmatig te maken met mensen die problemen hebben met de opvoeding van hun kinderen. Met problemen denken we natuurlijk aan reacties van de kinderen die onwenselijk zijn. Dit vormt voor zeer veel mensen een probleem, u bent dus echt niet de enige. Helaas vragen maar weinig ouders hulp bij een professional. 

 

Welke problemen komen het meest voor?

Stelt u zich maar eens voor of u één van de volgende situaties herkent. 

  • U wilt dat uw kind iets voor u doet, echter het kind wenst daar niet aan mee te werken. Het gevolg van een situatie als deze is vaak dat de ouder uiteindelijk boos wordt, en tegen het kind gaat mopperen, of erger nog, uiteindelijk gaat schreeuwen.  Het resultaat valt te verwachten, het kind reageert op gelijke wijze terug, de discussie wordt heftiger met alle gevolgen van dien.  Uiteindelijk zal het kind er vaak "onder protest" voor kiezen om te luisteren. Maar hoe vaker dit soort situaties voorkomen, des te groter wordt de weerstand. De sfeer in huis wordt steeds grimmiger, het kind zal zich in veel gevallen conformeren aan de situatie, maar zal ook steeds meer geheimen bij zich gaan dragen. Het kind zal niets meer willen delen met u als ouder, omdat het de discussies uit de weg wil gaan.

Dit komt niet alleen thuis voor

Zaken als hierboven omschreven komen niet uitsluitend voor in de thuissituatie, maar kunnen ook veroorzaakt worden in situaties op school, in het uitgaansleven, op de sport, enzovoorts. De mogelijke gevolgen zijn echter redelijk gelijk van aard. We denken hierbij aan de jongeren die gepest worden, maar daar thuis niet over praten, en zo steeds dieper in de problemen terecht komen, of de jongere die steeds wel praat over de problemen, maar waar u geen oplossing voor weet. Het is als ouders ook zinnig om veel informatie over opvoeding te lezen.

 

Dramatische gevolgen

Als de afstand tussen u en uw kind steeds groter wordt, zal dit dramatische gevolgen kunnen hebben. Het kind zal namelijk altijd instinctief op zoek zijn naar een voor zijn of haar gevoel betrouwbaar persoon. Indien we het dan hebben over meiden, is het gevolg of dat ze smeken om aandacht in de buitenwereld, vroeg seksueel actief worden, met alles meelopen als ze daardoor de gewenste aandacht krijgen, en uiteindelijk ineens thuis (kunnen) komen met de mededeling dat ze zwanger zijn, of het huis uit willen omdat ze zo'n geweldige jongen hebben ontmoet. Of erger nog, aan de drugs gaan of er zelf in gaan handelen om het geld te krijgen wat ze nodig hebben om hun leven "onafhankelijk" te maken. In een aantal gevallen eindigen deze meiden bij loverboys, en bent u uw kind gewoon ineens kwijt. 

 

Minder populaire jongeren

In het geval we spreken over jongens en meiden die meer in zichzelf gekeerd zijn, dan is vaak het geestelijke leed niet te overzien. Ze keren zich in zichzelf, vinden dat ze lelijk zijn, houden niet meer van zichzelf, denken dat de hele wereld tegen ze is. We krijgen dan te maken met psychische problemen die zeer ernstig kunnen uitpakken. Denk hierbij aan zelf verminking, zelfmoord plannen, totaal verlies van eigenwaarde, enzovoort. 

 

De populaire jongen

De zogenaamde populaire jongen die thuis of in zijn omgeving met problemen kamt, komt vaak aan de andere kant van de lijn terecht. Ze houden zich vaak al snel bezig met allerlei negatieve activiteiten, zoals:

  • vernielingen
  • agressief gedrag naar anderen
  • handel in verboden zaken als drugs, etc.

Zij zijn vaak de "pester" waarmee ze de jongeren die minder populair weer ernstig in de problemen brengen, en ze komen met hun studie in de problemen omdat het niet hip is om daar aandacht aan te besteden. En zo kunnen we nog wel even door gaan.

 

De oplossing

De beste oplossing voor dit soort zaken is voorkomen. Tenslotte is voorkomen veel beter dan genezen.  De allerbelangrijkste regel in de opvoeding en de rest van het leven is...

 

Je krijgt wat je geeft

En dat is echt zo.  In mijn praktijk komen vele cliënten die er erg veel moeite mee hebben om dit te geloven, en daarom denk ik dat dit ook voor u erg lastig is. Als u de situatie in uw directe omgeving wenst te veranderen, dan kunt u eens proberen om rustig en kalm te blijven praten als zich een conflict voordoet. U zult merken dat dit zeer effectief is. En dat de andere aanvankelijk nog wel heftig zal reageren, maar omdat u rustig en kalm blijft, zal de ander dit ook worden. 


Spiegelgedrag

Mensen doen in de basis, allemaal hetzelfde. Ze spiegelen zich aan elkaar. Is iedereen blij in een omgeving, dan zal er slechts een enkele dit niet zijn. Kijkt iemand vriendelijk, dan zult u die persoon ook als vriendelijk persoon ervaren, en is de kans dat het gesprek onvriendelijk word, niet zo groot. Kijkt iemand nors of boos, dan zult u die persoon ook zo benaderen. Maar bent u zelf erg boos in een gesprek of discussie gegaan, en de persoon tegenover u blijft u vriendelijk benaderen, dan gaat uw boosheid vanzelf over. Probeer dit maar eens, en u zult merken dat het echt werkt. 

 

Heeft u problemen met opvoeding of sociale omgang?

Zoek dan hulp, er is heel veel mogelijk. In onze praktijk helpen we mensen met allerlei problemen, ook die van u. Heeft u een kind dat reeds "ontspoord" is, geef dan niet op en vraag hulp. Een oplossing is snel gevonden. Alle bovenstaande problemen zijn succesvol op te lossen. Met een beetje hulp is alles mogelijk.  

  


Tags: problemen met opvoeden, pesten, opvoeding geven, goed opvoeden, wijs, kinderen opvoeden
Artikel geschreven door: HRG de Vlinder.
Publicatie datum: 2015-01-31
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving