aanmeld knop
dot

Fysiotherapie, heb ik het nodig?

dreamstime_xs_18612604.jpg
Het gevoel van spierpijn kan erg vervelend zijn en iedereen kent het wel. Je wordt wakker na een nacht slapen en voelt zo stijf en stram aan dat je bijna niet meer aan je dag wilt beginnen. Dat heerlijke gevoel heb je dan te danken aan een lichamelijke zware training of activiteit. Dit gevoel komt voort uit een te zware belasting van de spieren. Je hebt te zwaar getraind voor je lichaam. Maar dit is niet perse fout hoor.

Wat is spierpijn?

Het vervelende gevoel kan dagen aanhouden en erg vervelend zijn. Het is een combinatie van diverse factoren. Je spieren zijn beschadigd door de zware belasting. Dit houdt in dat er zeer kleine scheurtjes zijn ontstaan in je spiervezels waardoor hij opzwelt. Deze opzwelling is te danken aan vochtophopingen en ophopingen van witte bloedcellen. Het gevolg hiervan is dat je spier minder kracht kan leveren en een inspanning pijnlijk kan aanvoelen. Dit is hoe spierpijn werkt op een fysiologische manier, en de vraag is natuurlijk hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt.

 

Kan je spierpijn zelf weg krijgen?

Als de spierpijn er eenmaal is dan valt hier weinig meer aan te doen. De spier zal moeten herstellen en dat heeft wel wat tijd nodig. 24 tot 48 uur na de belasting van de spier is de pijn vaak het heftigst. Hierna zal de pijn snel minder worden mits je de spieren wel tijd geeft om te herstellen.

 

Spierpijn verminderen

Je kunt spierpijn niet verhelpen maar wel verzachten. Door de spieren goed warm te houden en door je goed warm aan te kleden. Een warme douche en een goede spiermassage kunnen daar ook goed bij helpen. Goed eten is ook erg belangrijk want je spieren hebben stoffen nodig om goed te kunnen herstellen. De stoffen die daar voornamelijk bij helpen zijn eiwitten die te vinden zijn in kwark, eiwitten en kipfilet. Er zijn nog veel meer andere voedingsmiddelen waar veel eiwitten in zitten. Deze kun je vinden als je Google even goed gebruikt.

 

Als je toch veel last blijft houden

Spierpijn ontstaat bij een overbelasting van de spieren en toch is het helemaal niet erg, mits de spieren niet te erg overbelast zijn en goed kunnen herstellen. Als dit niet gebeurt kun je veel last blijven houden. Wellicht is het dan tijd voor fysiotherapie. Het is namelijk niet goed om te lang door te blijven lopen met spieren die niet goed herstellen. Een fysiotherapeut kan je daarbij het beste helpen.


Tags: fysio, fysiotherapeut, fysiotherapie
Artikel geschreven door: .
Publicatie datum: 2015-02-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving