aanmeld knop
dot

Vocht vasthouden of oedeem. Oorzaken.

hart.jpg
Vocht vasthouden kan allerlei klachten veroorzaken. Bekende verschijnselen zijn bijvoorbeeld dikke benen, enkels en handen, maar ook kortademigheid kan te maken hebben met het vasthouden van vocht. Een beetje vocht vasthouden hoeft niet ernstig te zijn, bijvoorbeeld als een vrouw de pil gebruikt. Waar moet u op letten?

Last van vocht vasthouden of oedeem? Veel mensen hebben wel eens last van dikke handen, opgezette voeten, wat vocht in de enkels. Bekende algemene veroorzakers van vocht vocht vasthouden in het lichaam zijn:

 • te zout eten.
 • pilgebruik.
 • zwangerschap.
 • verminderde werking van de nieren.
 • verminderde pompfunctie van het hart.

Plastabletten, wat zijn dat?

Plastabletten zijn vocht afdrijvende medicijnen die op recept worden uitgeschreven door een dokter, bijvoorbeeld uw huisarts. Plastabletten moeten met zorg worden ingenomen en niet meer dan u wordt voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten plastabletten en er wordt ook gekeken welke u wel of niet gebruiken mag in combinatie met andere medicatie. Als u plastabletten krijgt voorgeschreven en u houdt veel vocht vast, zal u vrij snel na inname vaak naar de wc moeten om te plassen. Overtollig zout in uw lichaam wordt bijvoorbeeld door een plastablet afgedreven waardoor u veel vocht kunt uit plassen. Sommige mensen houden zoveel vocht vast dat ze enkele liters vocht kunnen uit plassen. Furosemide kunt u verkrijgen bij een huisarts.  Maar lees voor gebruik altijd goed de bijwerkingen en het effect, en hou u aan de dosering die een arts u voorschrijft. Plastabletten mogen ook niet altijd in combinatie met andere medicijnen gebruikt worden, dus ook daarom moet u het advies van de dokter altijd opvolgen en ook de bijsluiter goed lezen. Een bekend plastablet is Furosemide.

 

Vocht vasthouden herkennen

Als uw ringen strak gaan zitten of u merkt dat uw handen strak aanvoelen, dan houdt u zeer waarschijnlijk vocht vast. Ook als u in korte tijd zwaarder wordt kan dat komen door ophoping van vocht in uw lichaam. Eet minder zout en kijk of u daardoor weer minder gaat wegen. Als u verder geen klachten heeft kunt u in eerste instantie volstaan met voldoende water drinken en zoutgebruik te beperken. Het overtollige vocht wordt dan vrij snel weer door uw lichaam afgevoerd. Als u veel vocht vasthoudt kunt u dit ook vaststellen door met uw duim een putje te drukken op uw enkelgewricht of scheenbeen. Kies een plekje uit waar het bot dicht onder de huid ligt en druk met uw duim of wijsvinger stevig op uw huid. Als u er een putje in kunt drukken wat even als een kuiltje achterblijft, houdt u aardig wat vocht vast in uw lichaam. Als u vocht vasthoudt en er benauwd of kortademig van bent, moet u direct contact opnemen met uw huisarts. Bij benauwdheid of kortademigheid neemt u trouwens altijd contact op met uw huisarts. Als u vaker vocht vasthoudt is het verstandig om het probleem met uw huisarts te bespreken.

 

Vocht vasthouden of oedeem?

Is vocht vasthouden hetzelfde als oedeem? Vocht vasthouden wordt ook wel oedeem genoemd, maar eigenlijk is oedeem een zwelling die ontstaat door vocht, bijvoorbeeld na een val op uw knie of na een klap op iemands oog. Het vocht is dan een reactie op een verwonding.

Vocht vasthouden is een situatie waarbij uw lichaam het vocht vasthoudt. Dit kan een natuurlijke reden hebben, zoals tijdens de zwangerschap. (Hoewel u tijdens de zwangerschap ook weer niet te veel vocht mag gaan vasthouden omdat ook dat weer risico's met zich meebrengt of een signaal kan zijn van serieuze problemen. Als u tijdens de zwangerschap vocht vasthoudt en andere klachten heeft, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid, doet u er dus verstandig aan om altijd meteen te overleggen met uw huisarts of verloskundige.) Vocht vasthouden kan ernstige oorzaken hebben, zoals hartfalen of problemen met de nieren of lever, tumoren, enzovoorts. Een arts moet de oorzaak uitzoeken.

 

Vocht vasthouden en benauwd

 • Als u vocht vasthoudt en u bent er benauwd bij of kortademig, dan moet u dit echt serieus nemen. U mag daar niet mee blijven tobben en afwachten, maar u moet altijd een arts bellen. Bij snel toenemende benauwdheid moet er zelfs ook een ambulance gebeld worden. Een arts of ambulancepersoneel kan u dan snel helpen.
 • Als u bij plat in bed liggen meer last heeft van benauwdheid of onverwachts last krijgt van benauwdheid, laat dan direct een arts komen en stel dit niet uit. Mogelijk bevindt zich vocht rondom de longen door verminderde pompfunctie van het hart. Als u snel voor medische hulp zorgt kan u direct geholpen worden.
 • Als u sowieso aanleg heeft om vocht vast te houden kan het helpen om op meerdere hoofdkussens te slapen dan eentje. Door het bovenlichaam hoger te leggen hebben de longen meer ruimte om te ademen. Dikke benen kunt u ook op kussens leggen zodat u vocht sneller kwijtraakt. Ook nu geldt weer dat u zich eerst door een arts laat onderzoeken. Deze kan besluiten om u plastabletten voor te schrijven.

Oorzaken van vocht vasthouden

Wat zijn de oorzaken van vocht vasthouden? Er zijn veel oorzaken achter de oorzaken aan te wijzen, maar veel of regelmatig voorkomende oorzaken zijn:

 • hoge bloeddruk.
 • hartfalen.
 • nieren problemen.
 • lever problemen.
 • aderen met verminderde werking.
 • de pil slikken.
 • te veel zout eten.
 • te veel koffie drinken.
 • tijdens de menstruatie (hormonen).
 • bij warm weer.
 • vocht vormende tumoren.
 • lymfe-oedeem.
 • enzovoorts.

Wat helpt tegen vocht vasthouden?

Als u regelmatig vocht vasthoudt, maar de dokter vindt het niet ernstig genoeg om u plastabletten voor te schrijven, probeer dan verbetering te veroorzaken door uw levensstijl. Om zelf te voorkomen dat u vocht vasthoudt kunt u zeker een en ander ondernemen.

 • Beperk uw zoutgebruik en let ook op verborgen zout, zoals in roomijs en brood.
 • Drink dagelijks anderhalve liter water.
 • Beweeg regelmatig om de doorbloeding te bevorderen.
 • Probeer gezond te leven, met veel groentes, weinig zout, regelmatig fruit en granen.
 • Vocht afdrijvende natuurlijke middelen zoals bleekselderij, peterselie en uien kunnen u helpen.
 • Eet niet te vet en niet te gekruid.
 • Beperk koffiegebruik.
 • Als u te zwaar bent probeer dan iets af te vallen.
 • Homeopathische middelen om vocht af te drijven kunnen helpen.

Tot slot: Gebruik alleen plastabletten als uw arts ze u heeft voorgeschreven, of als deze het er na overleg mee eens is. Er bestaan verschillende soorten plastabletten. Lees voor gebruik altijd zeer goed de bijsluiter.

 

Lees meer artikelen:


Tags: vocht vasthouden, oedeem, oorzaak, plastabletten, benauwd
Artikel geschreven door: SammyJo.
Publicatie datum: 2012-06-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

SammyJo - 2013-04-21 16:03:55  
Reactie op gast, quote:
"Ik heb ook last van dikke onderbenen heb plastabletten gehad maarnix helpt en volgens mij is het ook geen vocht sls je er op druk blijf het er niet instaan en ook wlorden de onder benen erg pijnlijk en rood wat kan dit zijn vrgrtjes kitty"
[Hier uw reactie] Dit moet onderzocht worden door uw huisarts. Reageer
Meander - 2013-03-30 23:36:40  
Hoi Kitty, het kan van alles zijn maar je huisarts moet dat eigenlijk uitzoeken.Reageer
gast - 2013-03-30 23:14:51  
Ik heb ook last van dikke onderbenen heb plastabletten gehad maarnix helpt en volgens mij is het ook geen vocht sls je er op druk blijf het er niet instaan en ook wlorden de onder benen erg pijnlijk en rood wat kan dit zijn vrgrtjes kittyReageer
Meander - 2012-07-31 19:01:00  
Dat van koffiegebruik wist ik niet.Reageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving Kansspel