aanmeld knop
dot

Finse baby’s brengen eerste nachten vaak door in doos

baby2.jpg
Waar wij Nederlanders onze pasgeboren baby’s in een mooi zacht wiegje stoppen gaat het er in Finland heel anders aan toe. Daar stoppen ze baby’s na de geboorte de eerste paar nachten in een doos. Niet uit armoede, maar juist het tegenovergestelde: gezonde welvaart.

Alleenstaande moeders

De babydoos kent zijn oorsprong uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. De overheid verstrekte speciale dozen voor alleenstaande moeders in Finland met daarin allerlei benodigdheden om in het onderhoud van een baby te voorzien de eerste paar weken. Ook al had je geen geld of weinig hulp, met deze starterskit werden deze nieuwe moeders enorm mee geholpen. De doos was voorzien van een matrasje, een matrasovertrek en stof om kleertjes van te maken. Nu is die inhoud een stuk uitgebreid met een laken, een slaapzakje en een deken, zodat het als wiegje kon dienen. Daarbij doet de overheid er ook nog een groot aantal luiers, handdoeken, washandjes, een tandenborstel, een borstel, kleding, speelgoed en zelfs een nagelschaartje, een thermometer en luierzalf in. De kleding, zoals sokjes, mutsjes, winter- en zomerkleding was niet heel jongens- of meisjesachtig, zodat het voor beiden gebruikt kon worden. Het matrasje was precies groot genoeg voor de doos, zodat baby's altijd een comfortabele slaapplek hadden, hoe weinig sommige gezinnen ook te besteden hadden. Dat zijn onze baby’s niet gewend, die zelfs vaak bij ons in bed slapen tussen luxe sierkussens van de Kussenwinkel.  (Attentie: sierkussens zijn niet geschikt voor baby's, wegens kans op verstikking. Sierkussens zijn echter wel heel mooi voor in de woonkamer).

 

Hoge babysterfte

Het klinkt dus wel als een doos die je krijgt als je het niet breed hebt en het straalt niet bepaald welvaart uit. Dat klopt, want alleen moeders of gezinnen met lage inkomens kwamen hiervoor in aanmerking zodat elk kind gelijk is in het begin van hun leven. De doos was ook ingevoerd om het hoge sterftepercentage onder pasgeborenen in Finland te verlagen. 65 op de 1.000 baby’s stierven er in die tijd.

 

Inhoud

De betekenis van de doos is in de loop der tijd heel wat veranderd. Steeds meer mensen gingen zelf babykleertjes maken, waardoor er vaker vooral stof in de dozen werd gestopt. Nog iets later werden dat kleertjes en eind jaren ’60 kwamen daar ook nog eens wegwerpluiers bij. Nu de laatste decennia duurzaamheid steeds belangrijk is gaan worden zijn de wegwerpluiers niet vervangen door stoffen luiers die uitwasbaar zijn. Om moeders te motiveren borstvoeding te geven zit er sinds kort geen flesje meer in de doos.

 

Verandering

De doos werd steeds luxer en hij is vandaag de dag op te halen bij postkantoren. Moeders kunnen ook geld kiezen in plaats van de doos. Ze ontvangen dan 140 euro, maar de doos is veel populairder onder de aanstaande moeders.


Tags: baby's, finland, doos, babydoos
Bronnen: AD
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2015-02-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving