aanmeld knop
dot

Welk CMS pakket is het beste voor jouw bedrijf?

Internet.jpg
Bedrijven met online ambities schakelen vaak een internetbureau in om een website te laten ontwikkelen. Om na oplevering niet volledig afhankelijk te zijn van het internetbureau wordt er niet zelden om een eenvoudig onderhoudssysteem gevraagd. In de internetbranche noemen ze dit een CMS (content management systeem). Met deze softwaretoepassing is het mogelijk om eenvoudig informatie te publiceren en te beheren op de eigen website.
ComputerComputer

Als het CMS in praktijk toch niet zo eenvoudig in gebruik blijkt te zijn blijft het bedrijf toch in hoge mate afhankelijk van het internetbureau. Om dit te voorkomen is het belangrijk om voor aanvang van de bureauselectie een CMS uit te kiezen die het beste aansluit bij de wensen van de website beheerders. Maar waar let je precies op bij het selecteren van een CMS?

 

Eenvoud

Eenvoud is de belangrijkste eigenschap van een content management systeem. Het CMS moet een overzichtelijk dashboard hebben die naar eigen inzicht is in te richten. Foto’s en documenten zijn makkelijk te uploaden en de teksten zijn zonder moeite te bewerken. Hoe check je dit? Download een demo of probeer de online versie op de website van de leverancier. Maak verscheidene rollen aan voor de verschillende beheerders. Elke beheerder krijgt zijn eigen rechten. Sommige website beheerders kunnen enkel content uploaden en andere beheerders kunnen het artikel live zetten of juist ook de teksten redigeren. Als dit niet mogelijk is zijn er maar een beperkt aantal mensen binnen het bedrijf die de website kunnen onderhouden.

 

Analyseren

Het is zeer belangrijk om op de hoogte te blijven van de website’s populariteit en succes. Duidelijke cijfers geven inzicht en maken het mogelijk om op tijd op inhoud bij te sturen. Je kunt bijvoorbeeld analyseren hoe lang een persoon op de website is geweest of welke pagina’s het best bezocht worden. Om de website te verbeteren wil je kunnen inschatten wanneer de bezoeker zijn aandacht verliest. Biedt het platform deze analyses? Eventueel in de vorm van een analyse software plug-in? Inzicht in deze onderzoeksresultaten biedt enorme ruimte voor ontwikkeling.

 

SEO

Door middel van zoekmachineoptimalisatie, oftewel Search Engine Optimalization (SEO) kun je de online populariteit en zichtbaarheid van de website verbeteren. Het eerste zoekresultaat wordt gezien als de populairste website, waarop iedereen zal klikken. Zelfs de URL heeft invloed op de zoekresultaten van jouw website. http://voorbeeld.nl/cms is al snel populairder in de zoekresultaten dan http://voorbeeld.nl/cms921o01me#?s. Het is dus een aanrader om een CMS te kiezen waarbij het mogelijk is om ‘schone URL’s’ mee te creëren. Daarnaast moet het mogelijk zijn om een meta discription mee te geven aan elke pagina. Dit is het stukje toelichting wat op de zoekresultaten pagina bij de link naar je website komt te staan.

 

Veilig

Kies voor een content management systeem dat veilig is tegen hackers. Om dit te controleren kun je nagaan of er met regelmaat security patches of updates uitkomen op de website van de leverancier. Als het systeem door een developers community of leverancier wordt onderhouden en gecontroleerd op de laatste exploits kun je ervan uitgaan dat het veilig is.

 

Licentiekosten

Het gebruik van een CMS hoeft niet duur te zijn, maar houdt de variabele kosten in de gaten. Veel open source systemen zijn gratis maar er zijn ook veel systemen waarvoor licenstiekosten betaald moeten worden. Let er altijd op dat er geen vendor lock-in op het systeem zit. Het moet altijd mogelijk zijn om van internetbureau over te stappen met behoud van de website en het CMS.

 

CMS

Het CMS is de perfecte brug tussen de webdesigner, contentmanager en de website bezoekers. Voorkom ergernissen of onverwachte kosten. Het moet eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn en passen bij de wensen van de beheerders.


Tags: CMS, website, internetbureau, content management systeem
ComputerComputerArtikel geschreven door: Helena.
Publicatie datum: 2015-03-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving